Gulasz z kalafiora z ziemniakami po indyjsku

Gulasz z kalafiora i ziemniaków doprawiony aromatyczną pastą z orientalnych przypraw.

Gulasz z kalafiora to obiad idealny na lato, kiedy królują młode, jędrne warzywa. Zarówno młody kalafior, cebula, jak i ziemniaki są w tym okresie po prostu najsmaczniejsze. Dodatki przypraw orientalnych czynią to danie jeszcze lepszym. To kolejny przepis na szybkie i smaczne jadło. Ten pyszny i aromatyczny gulasz warzywny nadaje się do spożycia na gorąco, ale i w temperaturze pokojowej, gdy za oknem bucha żar. Sok z cytryny i świeża kolendra przynoszą orzeźwienie.

Składniki

1 kalafior;
4 większe młode ziemniaki;
2 spore młode cebule;
1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy;
2 łyżeczki kminu rzymskiego w ziarnach;
2 łyżeczki kolendry w ziarnach;
1 cytryna;
olej arachidowy;
sól, pieprz;

Przepis na gulasz z kalafiora

Przygotuj wszystkie składniki, te podstawowe to 1 kalafior, 4 większe młode ziemniaki, a także 2 spore młode cebule. Ziemniaki obierz, pokrój w spore kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Kalafiora podziel na różyczki, umyj je i odłóż na bok.

Bazą smakową gulaszu będzie aromatyczna pasta, której składnikami są: mielona kurkuma, kmin rzymski w ziarnach, kolendra w ziarnach i olej arachidowy. A zatem do moździerza wrzuć po 2 łyżeczki kolendry, kminu rzymskiego i 1 łyżeczkę kurkumy.

Dolej do moździerza trochę oleju arachidowego, a następnie całość dobrze wymieszaj ugniatając przyprawy. Pasta będzie gotowa po około 1 minucie.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju arachidowego (w paście jest już olej, więc nie przeholuj), następnie dodaj posiekane w piórka cebule i wrzuć pastę z moździerza. Mieszając smaż całość około 2 do 3 minut. Jeśli cebula zacznie się przypalać dolej odrobinę wody. Do przesmażonej cebuli wrzuć różyczki kalafiora, a następnie całość posól, wlej szklankę wody. Patelnię przykryj i duś wszystko 10 minut, aby kalafior zmiękł.

Do gulaszu dodaj łyżeczkę kurkumy, dla podkreślenia koloru, wrzuć posiekaną świeżą kolendrę i dopraw solą (jeśli potrzeba) i pieprzem. Na koniec dodaj do gulaszu ugotowane wcześniej, a pokrojone w grube kawałki ziemniaki, wciśnij sok z cytryny. Gulasz z kalafiora jest gotowy, gdy ziemniaki podgrzeją się w sosie.


Oto zupa kalafiorowa po indyjsku prosty, ale bardzo smaczny przepis. Warto spróbować. Podobnie jak kalafior smażony.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *