gulasz z kalafiora po indyjsku

Gulasz z kalafiora po indyjsku to obiad idealny na lato, kiedy dominują młode, jędrne warzywa. Zarówno młody kalafior, cebula, jak i ziemniaki są w tym okresie po prostu najsmaczniejsze. Dodatki przypraw orientalnych czynią to danie jeszcze lepszym. To kolejny przepis na szybkie i smaczne jadło. Ten pyszny i aromatyczny gulasz warzywny nadaje się do spożycia na gorąco, ale i w temperaturze pokojowej, gdy za oknem bucha żar. Sok z cytryny i świeża kolendra przynoszą orzeźwienie.

 

GULASZ Z KALAFIORA PO INDYJSKU

SKŁADNIKI:

  • 1 kalafior;
  • 4 większe młode ziemniaki;
  • 2 spore młode cebule;
  • 1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy;
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego w ziarnach;
  • 2 łyżeczki kolendry w ziarnach;
  • 1 cytryna;
  • olej arachidowy;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki – te podstawowe to 1 kalafior, 4 większe młode ziemniaki, 2 spore młode cebule.

 

2. Ziemniaki obierz, pokrój w spore kawałki i ugotuj w osolonej wodzie.

 

3. Kalafiora podziel na różyczki; umyj je i odłóż na bok.

 

4. Bazą smakową gulaszu będzie aromatyczna pasta, której składnikami są: mielona kurkuma, kmin rzymski w ziarnach, kolendra w ziarnach i olej arachidowy. A zatem… do moździerza wrzuć po 2 łyżeczki kolendry, kminu rzymskiego i 1 łyżeczkę kurkumy.

 

5. Dolej do moździerza trochę oleju arachidowego i całość dobrze wymieszaj nadal ugniatając przyprawy. Pasta będzie gotowa po około 1 minucie.

 

6. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju arachidowego (w paście jest już olej, więc nie przeholuj), dodaj posiekane w piórka cebule, wrzuć pastę z moździerza. Mieszając smaż całość około 2-3 minut.

 

7. Jeżeli cebula zacznie się przypalać, dolej odrobinę wody.

 

8. Do przesmażonej cebuli wrzuć różyczki kalafiora, całość posól, wlej szklankę wody; patelnię przykryj i duś wszystko 10 minut, aż kalafior zmięknie.

 

9. Do gulaszu dodaj łyżeczkę kurkumy, dla podkreślenia koloru, wrzuć posiekaną świeżą kolendrę i dopraw solą (jeżeli potrzeba) i pieprzem.

 

10. Dodaj do gulaszu ugotowane wcześniej, a pokrojone w grube kawałki ziemniaki, wciśnij sok z cytryny. Gulasz jest gotowy, gdy ziemniaki podgrzeją się w sosie.

 

11. Gulasz z kalafiora po indyjsku podawaj w temperaturze pokojowej.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *