gulasz wołowy po toskańsku peposo

Gulasz wołowy, na który zapraszam poniżej znany we włoskiej Toskanii pod nazwą peposo. Zwany jest również często „śniadaniem myśliwego”. Jest bardzo aromatyczny i sycący. Podstawą jego smaku jest długie pieczenie mięsa w dość niskiej temperaturze oraz towarzystwo toskańskich skarbów w postaci wina chianti, świeżego rozmarynu oraz dużej ilości czosnku i czarnego pieprzu. Najlepszym mięsem do przyrządzenia tego gulaszu jest pręga wołowa, albo gicz cielęca. Oczywiście jeżeli wybierzecie tę drugą pieczenie musi być krótsze, aniżeli w przypadku pręgi. Gulasz wołowy po toskańsku najlepiej podawać z polentą, na kromce wiejskiego chleba lub z ziemniakami.

 

GULASZ WOŁOWY

SKŁADNIKI:

  • 2 kg pręgi wołowej;
  • 1 spora kość (tutaj z giczy cielęcej);
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu;
  • 20-30 ząbków czosnku (w zależności od wielkości);
  • 2-3 łyżki mielonego, czarnego pieprzu;
  • 2 liście laurowe;
  • 1 butelka wytrawnego, czerwonego wina (najlepiej chianti);
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

GULASZ WOŁOWY po toskańsku peposo

 

2. Mięso pokrój w duże kawałki. Po upieczeniu będzie się ono wręcz rozpadać, dlatego kawałki surowego mięsa nie mogą być małe.

GULASZ WOŁOWY po toskańsku peposo

 

3. Ząbki czosnku obierz, ale pozostaw w całości, same rozpadną się podczas długiego pieczenia.

GULASZ WOŁOWY po toskańsku peposo

 

4. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż warstwę mięsa i włóż pomiędzy nimi kość oraz ząbki czosnku, listki rozmarynu i liście laurowe. Całość posól i popieprz jedną kopiatą łyżką mielonego pieprzu. Następnie ułóż drugą warstwę mięsa, postępując jak powyżej. Podane ilości pieprzu i czosnku są absolutnie właściwe !

GULASZ WOŁOWY po toskańsku peposo

 

5. Ułożone warstwy zalej butelką wina tak, aby przykryło mięso. Przykryj naczynie pokrywą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni.

GULASZ WOŁOWY po toskańsku peposo

 

6. Po dwóch godzinach mięso powinno być już ładnie przyrumienione. Sprawdź ilość płynu i obróć delikatnie mięso w naczyniu.

GULASZ WOŁOWY po toskańsku peposo

 

7. Długość pieczenia mięsa zależy od Twoich preferencji. Moje piekło się w sumie 5 godzin, by rozpadać się pod lekkim naciskiem widelca. Jeżeli wolisz zachować mięso w kawałkach piecz je o godzinę krócej. Na koniec dopraw sos, jeżeli to konieczne. Gdy sos jest za rzadki możesz wsypać doń łyżeczkę mąki pszennej na 10 minut przed końcem pieczenia mięsa.

GULASZ WOŁOWY po toskańsku peposo

 

8. Gulasz wołowy peposo podawaj na przykład z puree ziemniaczanym i duszoną biała fasolką. Zapewne to jeden z najlepszych gulaszy na świecie.

GULASZ WOŁOWY po toskańsku peposo

Wolisz GULASZ WEGAŃSKI? Oto przepis dla Ciebie <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *