Gulasz włoski to bardzo smakowity gulasz z kilku rodzajów mięs, doprawiony szałwią i rozmarynem, podany z polentą. Od Ciebie zależy, jakich użyjesz mięsiw oraz jak długo będziesz dusić mięso. W moim gulaszu mięso musiało być naprawdę miękkie, ale najlepiej będzie, jeżeli część mięsa rozpadnie się podczas duszenia, a część pozostanie w kawałkach. Dzięki temu struktura gulaszu będzie wyborna. Polentę podawaj albo w formie mamałygi, albo w kawałkach (po przestudzeniu) podsmażoną na patelni. Zapraszam na aromatyczny gulasz włoski z polentą.

 

GULASZ WŁOSKI

SKŁADNIKI:

  • około 1,5 kg różnego rodzaju mięsa;
  • 2 łodygi selera naciowego;
  • 1 marchewka;
  • 1 spora cebula;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • szklanka czerwonego, włoskiego wina;
  • 600 ml passaty pomidorowej;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj około 1,5 kg różnego rodzaju mięsa. W moim przepisie są to: surowe, białe kiełbaski, mięso z wyluzowanych udek z kurczaka, łopatka wieprzowa pokrojona jak na gulasz i mały fragment giczy cielęcej. Potrzebne będą również 2 łodygi selera naciowego, 1 marchewka, 1 spora cebula, 2-3 ząbki czosnku, szklanka czerwonego, włoskiego wina oraz 600 ml passaty pomidorowej.

 

2. Mięsa umyj, osusz, kiełbaski pozbaw osłonek; pokrój drobno cebulę i czosnek.

 

3. Pokrój w drobną kostkę seler naciowy i marchewkę.

 

4. Warzywa smaż na średnio rozgrzanej oliwie, na wolnym ogniu przez około 10 minut (do gotowania użyj głębokiej patelni albo dużego garnka tak, aby pomieściły potem wszystkie składniki gulaszu).

 

5. Włóż na patelnię wszystkie rodzaje mięsa poza tym z kiełbasek. Smaż około 10 minut mieszając od czasu do czasu, aż mięso się zarumieni.

 

6. Następnie dodaj mięso z kiełbasek i smaż całość kolejne kilka minut.

 

7. Gdy mięso będzie przyrumienione, a wytworzony podczas smażenia płyn zostanie wchłonięty przez mięso dolej szklankę dobrego, czerwonego (najlepiej włoskiego) wina. Dodaj listki z kilku gałązek świeżego rozmarynu oraz kilka listków świeżej szałwii.

 

8. Wlej passatę pomidorową, posól, popieprz.

 

9. Zetrzyj nieco gałki muszkatołowej. Patelnię przykryj i duś gulasz na wolnym ogniu do miękkości około 1 godziny w zależności od Twoich upodobań co do stopnia miękkości mięs.

 

10. Gdy mięso osiągnie pożądaną przez Ciebie miękkość (najlepiej, aby część mięsa rozpadała się, a część stawiała lekki opór – stosując różne mięsa bez problemu osiągniesz taki efekt) przypraw do smaku, ewentualnie dolej trochę wody, gdy gulasz włoski z polentą jest za gęsty.

 

11. W osobnym naczyniu przygotuj polentę – do odpowiedniej ilości lekko osolonego wrzątku wsyp trochę kaszki kukurydzianej i mieszając przez 3 minuty doprowadź do jej ugotowania.

 

12. Gulasz włoski z polentą pełen jest aromatycznych zapachów i smaków. Pycha!


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *