gulasz wieprzowy z warzywami

Gulasz wieprzowy często odstawiany jest na boczny tor z uwagi na sugestie dietetyków. A że to wieprzowina za tłusta, a że to ma za dużo cholesterolu itd itp.. Nie zmienia to w żadnym wypadku faktu, że wieprzowina jest mięsem lubianym, bo po prostu jest smaczna. A lekki przerost mięśni tłuszczem jedynie dodaje jej smaku. W tym przepisie użyłem szynki wieprzowej, która jest stosunkowo chuda. Dodałem jednak również kilka kawałków łopatki wieprzowej, by właśnie trochę tłuszczu się pojawiło. Do tego, jak często u mnie w gulaszach, mnóstwo słodkiej mielonej papryki, a całość przesmażona została na gęsim smalcu i słoninie z mangalicy. Za tłusto? Nic bardziej mylnego. Raczej obawiaj się, że na jednej repecie się nie skończy…

 

GULASZ WIEPRZOWY

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów szynki wieprzowej;
  • 1 czerwona papryka;
  • 150 gramów groszku cukrowego;
  • 1 mała cukinia;
  • 2-3 ziemniaki;
  • 1 cebula;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • 20 gramów słoniny z mangalicy;
  • mielona słodka papryka;
  • słodka mielona papryka wędzona;
  • gęsi smalec;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • Twoja ulubiona przyprawa do wieprzowiny;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

GULASZ WIEPRZOWY z warzywami

 

2. Paprykę pozbaw nasion, wszystkie warzywa umyj i osusz ręcznikami papierowymi.

GULASZ WIEPRZOWY z warzywami

 

3. Mięso pokrój w grubszą kostkę, a następnie posól, popieprz i posyp swoją ulubioną przyprawą do wieprzowiny. Odłóż mięso na bok.

GULASZ WIEPRZOWY z warzywami

 

4. Paprykę i cukinię pokrój w dość długie cienkie paski.

GULASZ WIEPRZOWY z warzywami

 

5. Cebulę obierz i pokrój w piórka, słoninę pokrój w drobną kostkę.

GULASZ WIEPRZOWY z warzywami

 

6. Na dużej patelni rozgrzej gęsi smalec i wytop słoninę.

GULASZ WIEPRZOWY z warzywami

 

7. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć mięso. Smaż na mocnym ogniu.

GULASZ WIEPRZOWY z warzywami

 

8. Gdy mięso się zrumieni przesuń je na bok patelni, a na wolne miejsce wrzuć cebulę.

GULASZ WIEPRZOWY z warzywami

 

9. Przesmażone mięso przełóż do garnka, natomiast cebulę smaż chwilkę, aż lekko się zrumieni. Gdy tak się stanie wlej szklankę wody o i deglasuj całość.

GULASZ WIEPRZOWY z warzywami

 

10. Przesmażoną cebulę wraz z zawartością patelni wlej do garnka z chwilę wcześniej przesmażonym mięsem. Dodaj trochę tej przyprawy, która trafiła na początku na mięso.

GULASZ WIEPRZOWY z warzywami

 

11. Dodaj nieco soli, 1-2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, 1 łyżeczkę słodkiej mielonej papryki wędzonej, przykryj garnek i duś mięso na wolnym ogniu 45 minut.

GULASZ WIEPRZOWY z warzywami

 

12. Obierz i pokrój w drobną kostkę ziemniaki.

GULASZ WIEPRZOWY z warzywami

 

13. Gdy mięso jest miękkie wrzuć do niego papryczkę chilli, groszek cukrowy, cukinię.

GULASZ WIEPRZOWY z warzywami

 

14. Wrzuć do garnka z mięsem również paprykę i ziemniaki. Uzupełnij gulasz wieprzowy gorącą wodą (nie za dużo, by gulasz straci smak).

GULASZ WIEPRZOWY z warzywami

 

15. Dopraw gulasz wieprzowy z warzywami solą, pieprzem, mielonymi paprykami według uznania. Gotuj gulasz około 15 minut na wolnym ogniu.

GULASZ WIEPRZOWY z warzywami

 

16. Gdy gulasz jest gotowy dopraw w razie konieczności którąś z brakujących przypraw, ewentualnie uzupełnij odrobiną gorącej wody.

GULASZ WIEPRZOWY z warzywami

 

17. W szklance zahartuj około 100 ml śmietany i wlej ją do gulaszu. Zagotuj. Jeżeli uznasz za konieczne zagęść gulasz 1 łyżeczką skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce zimnej wody.

GULASZ WIEPRZOWY z warzywami

 

18. Gulasz wieprzowy z warzywami podawaj z kromką jasnego pieczywa. Szklaneczka piwa na pewno również nie zaszkodzi.

GULASZ WIEPRZOWY z warzywami

Spróbuj wiosennego GULASZU cielęcego ze SZPARAGAMI przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

2 thoughts on “GULASZ WIEPRZOWY z warzywami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *