GULASZ WIEDEŃSKI saftgulasch

Gulasz wiedeński saftgulasch to bardzo popularne w całej Austrii danie. Pokłosie Cesarstwa Austro-Węgier cały czas widoczne jest w Austrii, szczególnie mocno w Wiedniu. Również dziedzictwo kulinarne Węgier mocno wrosło w kuchnię austriacką. Oczywiście Austriacy nieco zmodyfikowali pod swoje gusta większość węgierskich potraw, m.in. gulasze. Dodają do nich chętnie kminek, podczas gdy Węgier raczej tego nie zrobi. Węgrzy na swoje perkelty używają mięsa przerośniętego, dość tłustego, Austriacy do saftgulaschu zalecają mięso chude.

Przepis na gulasz wiedeński jest prosty i opiera się na dwóch składnikach; chodzi o mięso i cebulę. Dwie „szkoły” kłócą się o proporcje – czy ma to być 1:1, czy też 3/4 do 1/4. Ja takich gulaszy zrobiłem już kilkanaście i podaję Wam mój przepis, sprawdzony, taki który mnie odpowiada – w tej drugiej proporcji.

 

GULASZ WIEDEŃSKI

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram wołowiny (w oryginale chudej, np. udziec, u mnie przerośnięta plecówka);
  • 750 gramów cebuli;
  • 100 gramów smalcu wieprzowego, najlepiej z mangalicy;
  • 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego;
  •  3 łyżki słodkiej, mielonej papryki;
  •  2 ząbki czosnku;
  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego;
  • 2 jagody jałowca;
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku;
  • 1 łyżeczka mielonego kminku;
  • pół łyżeczki cukru;
  • 1 duża łyżka mąki pszennej;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

GULASZ WIEDEŃSKI saftgulasch

 

2. Cebulę obierz i pokrój w piórka.

GULASZ WIEDEŃSKI saftgulasch

 

3. Mięso pokrój w dużą kostkę (kawałki o wadze około 50 gramów).

GULASZ WIEDEŃSKI saftgulasch

 

4. W dużym garnku rozgrzej smalec i wrzuć posiekaną cebulę.

GULASZ WIEDEŃSKI saftgulasch

 

5. Smaż cebulę na średnim ogniu tak długo, aż zmięknie i nabierze złotego koloru.

GULASZ WIEDEŃSKI saftgulasch

 

6. Dopraw cebulę roztartymi jagodami jałowca, pieprzem, kminkiem, majerankiem, cukrem i solą. Smaż kilka minut, aż cebula nabierze aromatu.

GULASZ WIEDEŃSKI saftgulasch

 

7. Zmniejsz gaz pod garnkiem do minimum. Wsyp słodką, mieloną paprykę oraz dodaj koncentrat pomidorowy (nie za dużo, maksymalnie tyle, ile podałem, ale może być mniej).

UWAGA: Nie przesadź z koncentratem pomidorowym, bo zepsujesz danie.

GULASZ WIEDEŃSKI saftgulasch

 

8. Zamieszaj całość i podkręć z powrotem gaz pod garnkiem na dość mocny. Dodaj posiekany czosnek oraz wlej ocet winny lub jabłkowy.

GULASZ WIEDEŃSKI saftgulasch

 

9. Gdy powstała masa zacznie się gotować wlej do garnka pół litra gorącej wody.

GULASZ WIEDEŃSKI saftgulasch

 

10. Wlej również pół litra domowego bulionu wołowego (jeżeli zamierzasz wlać bulion z kostki lepiej podaruj mięso komuś, kto zrobi z niego lepszy użytek, niż Ty…).

GULASZ WIEDEŃSKI saftgulasch

 

11. Gdy bulion w garnku zacznie się gotować wrzuć pokrojone mięso.

GULASZ WIEDEŃSKI saftgulasch

 

12. Duś gulasz wiedeński pod przykryciem 1,5-2 godziny do miękkości mięsa. Czas duszenia jest uzależniony od wielu czynników, m.in. od rodzaju mięsa, jakiego użyjesz. Moja plecówka wymaga mniejszej ilości czasu, ale z drugiej strony cebula powinna „spędzić” w gulaszu czasu nieco więcej. Jeżeli chcesz, aby cebula całkowicie rozpadła się podczas duszenia użyj takiego kawałka wołowiny, która wymaga powolnego, długie duszenia minimum 2-2,5 godziny. W tym czasie mięso nie może się rozpaść, zaś cebula powinna. Gdy zrobisz saftgulasch po raz pierwszy „jorgniesz się”, o co w tym wszystkim chodzi… Tak, czy siak doglądaj mięso regularnie i przemieszaj co jakiś czas sprawdzając, czy nie trzeba dolać bulionu.

GULASZ WIEDEŃSKI saftgulasch

 

13. Gdy mięso jest już miękkie, a gęstość gulaszu odpowiednia (gdy jest za gęsty dolej odrobinę bulionu i pogotuj jeszcze chwilkę, gdy jest za rzadki odparuj sos na większym ogniu) rozpuść w małej ilości zimnej wody mąkę, rozmieszaj dokładnie, a następnie wlej ją do gulaszu. W razie konieczności dopraw gulasz do smaku solą, pieprzem i/lub kminkiem.

GULASZ WIEDEŃSKI saftgulasch

 

14. GULASZ WIEDEŃSKI saftgulasch podawaj w miseczce z kajzerką i kiszonkami lub po prostu na płaskim talerzu z Twoimi ulubionymi dodatkami.

GULASZ WIEDEŃSKI saftgulasch

Lubisz gulasze? Wypróbuj mój GULASZ Z DZIKA – przepis znajdziesz <<TUTAJ>> .


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *