Gulasz wegański prezentowany poniżej to najlepszy dowód na to, że Kreteńczycy kochają warzywa. Na wyspie jest ich mnóstwo, a różnorodność powala na kolana. Na Krecie dzięki temu pojęcie sezonowości nabiera szczególnego znaczenia – każda pora roku oferuje bogactwo warzyw, nawet zimą. O lokalności pisać chyba nie muszę… Mój gulasz wegański przygotowałem z niektórych warzyw, jakie mogłem zakupić na lokalnym targu w dzień handlowy (więcej o targach w Chanii znajdziesz <<TUTAJ>>). Co mi wpadło w oko wrzuciłem do koszyka. A co wyszło? Prosty, genialny gulasz wegański. Samo zdrowie i naprawdę świetny smak.

 

GULASZ WEGAŃSKI

SKŁADNIKI:

  • 3 duże pomidory;
  • 3 duże ziemniaki;
  • 4 duże pieczarki;
  • duża garść zielonej fasolki;
  • 3-4 nieduże papryki;
  • 1 duża czerwona cebula;
  • 1-2 cytryny;
  • pęczek natki kopru włoskiego lub koperku;
  • dymka;
  • oliwa z oliwek;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Bez względu na to, gdzie mieszkasz idź na pobliski targ lub do małego sklepiku i kup lokalne, sezonowe warzywa.

 

2. Obierz ziemniaki i pokrój w niedużą kostkę. Pieczarki pokrój w kawałki wielkości zbliżonej do ziemniaków.

 

3. Fasolkę pozbaw końcówek i bocznych włókien. Następnie pokrój ją na 2 centymetrowe kawałki.

 

4. Papryki przekrój wzdłuż i pozbaw nasion. Następnie pokrój je na kawałki.

 

5. Fasolkę oraz ziemniaki wrzuć do lekko osolonej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj 10 minut, aż warzywa zmiękną.

 

6. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, pomidory sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i pozbaw skórek.

 

7. Pomidory pokrój w drobną kostkę, ale nie musisz starać się przy tym za bardzo. I tak rozpadną się w trakcie duszenia.

 

8. Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie wrzuć pokrojoną cebulę i posiekaną dymkę. Smaż chwilkę.

 

9. Dorzuć na patelnię pokrojone pieczarki. Smaż kilka minut, aż nieco zbrązowieją.

 

10. Wrzuć na patelnię pokrojone pomidory oraz dużo natki fenkuła lub koperku. Smaż całość kolejne minuty.

 

11. Wrzuć paprykę pokrojoną w kawałki i duś warzywa kolejne kilka minut.

 

12. Wlej na patelnię pół szklaki oliwy, dodaj jeszcze nieco kopru lub koperku.

 

13. Odcedź ugotowaną fasolkę z ziemniakami i wrzuć warzywa na patelnię z duszącymi się warzywami. Jeżeli trzeba dolej nieco gorącej wody, aby uzupełnić poziom płynu w potrawie.

 

14. Gulasz wegański posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Wciśnij sok z cytryny.

 

15. Nie zapominaj, że to danie z Krety, więc… na koniec wlej jeszcze trochę oliwy.

 

16. Gulasz wegański jest gotowy – będziemy jeść. I będzie bardzo, bardzo smakować.

Wolisz GULASZ Z KALAFIORA? Po przepis kliknij <<TUTAJ>>.


Drukuj przepis

Zobacz również

2 thoughts on “GULASZ WEGAŃSKI ze słonecznej Krety”

  1. to tylko niewielka część 😉 Zachęcam Cię do obejrzenia w dziale „Moje podróże kulinarne” moich relacji z Krety – jest tam między innymi sporo zdjęć właśnie z targów ulicznych 🙂 pozdrawiam i dziękuję za komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *