GULASZ WEGAŃSKI ze słonecznej Krety

Gulasz wegański prezentowany poniżej to najlepszy dowód na to, że Kreteńczycy kochają warzywa. Na wyspie jest ich mnóstwo, a różnorodność powala na kolana. Na Krecie dzięki temu pojęcie sezonowości nabiera szczególnego znaczenia – każda pora roku oferuje bogactwo warzyw, nawet zimą. O lokalności pisać chyba nie muszę… Mój gulasz wegański przygotowałem z niektórych warzyw, jakie mogłem zakupić na lokalnym targu w dzień handlowy (więcej o targach w Chanii przeczytasz <<TUTAJ>>). Co mi wpadło w oko wrzuciłem do koszyka. A co wyszło? Prosty, genialny gulasz wegański. Samo zdrowie i naprawdę świetny smak.

 

GULASZ WEGAŃSKI

SKŁADNIKI:

  • 3 duże pomidory;
  • 3 duże ziemniaki;
  • 4 duże pieczarki;
  • duża garść zielonej fasolki;
  • 3-4 nieduże papryki;
  • 1 duża czerwona cebula;
  • 1-2 cytryny;
  • pęczek natki kopru włoskiego lub koperku;
  • dymka;
  • oliwa z oliwek;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Bez względu na to, gdzie mieszkasz idź na pobliski targ lub do małego sklepiku i kup lokalne, sezonowe warzywa.

GULASZ WEGAŃSKI ze słonecznej Krety

 

2. Obierz ziemniaki i pokrój w niedużą kostkę. Pieczarki pokrój w kawałki wielkości zbliżonej do ziemniaków.

GULASZ WEGAŃSKI ze słonecznej Krety

 

3. Fasolkę pozbaw końcówek i bocznych włókien. Następnie pokrój ją na 2 centymetrowe kawałki.

GULASZ WEGAŃSKI ze słonecznej Krety

 

4. Papryki przekrój wzdłuż i pozbaw nasion. Następnie pokrój je na kawałki.

GULASZ WEGAŃSKI ze słonecznej Krety

 

5. Fasolkę oraz ziemniaki wrzuć do lekko osolonej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj 10 minut, aż warzywa zmiękną.

GULASZ WEGAŃSKI ze słonecznej Krety

 

6. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, pomidory sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i pozbaw skórek.

GULASZ WEGAŃSKI ze słonecznej Krety

 

7. Pomidory pokrój w drobną kostkę, ale nie musisz starać się przy tym za bardzo. I tak rozpadną się w trakcie duszenia.

GULASZ WEGAŃSKI ze słonecznej Krety

 

8. Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie wrzuć pokrojoną cebulę i posiekaną dymkę. Smaż chwilkę.

GULASZ WEGAŃSKI ze słonecznej Krety

 

9. Dorzuć na patelnię pokrojone pieczarki. Smaż kilka minut, aż nieco zbrązowieją.

GULASZ WEGAŃSKI ze słonecznej Krety

 

10. Wrzuć na patelnię pokrojone pomidory oraz dużo natki fenkuła lub koperku. Smaż całość kolejne minuty.

GULASZ WEGAŃSKI ze słonecznej Krety

 

11. Wrzuć paprykę pokrojoną w kawałki i duś warzywa kolejne kilka minut.

GULASZ WEGAŃSKI ze słonecznej Krety

 

12. Wlej na patelnię pół szklaki oliwy, dodaj jeszcze nieco kopru lub koperku.

GULASZ WEGAŃSKI ze słonecznej Krety

 

13. Odcedź ugotowaną fasolkę z ziemniakami i wrzuć warzywa na patelnię z duszącymi się warzywami. Jeżeli trzeba dolej nieco gorącej wody, aby uzupełnić poziom płynu w potrawie.

GULASZ WEGAŃSKI ze słonecznej Krety

 

14. Gulasz wegański posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Wciśnij sok z cytryny.

GULASZ WEGAŃSKI ze słonecznej Krety

 

15. Nie zapominaj, że to danie z Krety, więc… na koniec wlej jeszcze trochę oliwy.

GULASZ WEGAŃSKI ze słonecznej Krety

 

16. Gulasz wegański jest gotowy – będziemy jeść. I będzie bardzo, bardzo smakować.

GULASZ WEGAŃSKI ze słonecznej Krety

Wolisz GULASZ Z KALAFIORA? Po przepis kliknij <<TUTAJ>>.


Zobacz również

2 thoughts on “GULASZ WEGAŃSKI ze słonecznej Krety”

  1. to tylko niewielka część 😉 Zachęcam Cię do obejrzenia w dziale „Moje podróże kulinarne” moich relacji z Krety – jest tam między innymi sporo zdjęć właśnie z targów ulicznych 🙂 pozdrawiam i dziękuję za komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *