gulasz warzywny z kuskusem

Gulasz warzywny to pożywne i niezwykle smaczne danie, które można przygotować stosunkowo szybko. Jakich warzyw użyjesz zależy oczywiście od Ciebie, ale ważne, by były to warzywa sezonowe i żeby gulasz dobrze przyprawić swoimi ulubionymi przyprawami. I faktycznie, za każdym razem taki gulasz może smakować inaczej, co jest w tym przypadku jego wielką zaletą. Gulasz podałem z kuskusem, ale równie dobrze smakować będzie sam, albo z kaszą, np. jaglaną. Po wielu próbach doszedłem jednak do przekonania, że to właśnie z kuskusem taki gulasz smakuje najlepiej.

 

GULASZ WARZYWNY

SKŁADNIKI:

  • 1 papryka żółta;
  • 1 papryka czerwona;
  • 1 papryka zielona;
  • 3 pomidory;
  • garść zielonej fasolki szparagowej;
  • 1 mała żółta cukinia;
  • 1 mała zielona cukinia;
  • kawałek kabaczka;
  • 2 ząbki czosnku;
  • szczypta suszonych płatków chilli;
  • oliwa;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Paprykę żółtą i czerwoną wypestkuj i pokrój w kostkę.

 

2. Jeżeli lubisz zieloną paprykę to również ją wypestkuj i pokrój. Zielona papryka to opcja, bo wiem, że sporo osób za nią nie przepada. Ja jednak ją lubię i uważam, że dodaje fajnego smaku tej potrawie.

 

3. Paprykę przesmaż 3 minuty na niewielkiej ilości oliwy.

 

4. Pokrój w kostkę cukinię, najlepiej taką różnokolorową, aby nadać potrawie ładnego koloru.

 

5. W garnku rozgrzej nieco oliwy i wrzuć 2 ząbki czosnku. Smaż go max 1 minutę, aby się nie przypalił.

 

6. Do garnka wrzuć cukinię; dodaj ulubioną przyprawę, sól i pieprz. Smaż cukinię około 3 minut.

 

7. Do garnka z przesmażoną cukinią dodaj paprykę, pokrojone w kostkę 3 pomidory (ja wrzuciłem jeszcze mrożoną fasolkę zieloną, ponieważ miałem „na zbyciu”) i wlej tyle wrzącej wody, aby powstała potrawka o żądanej konsystencji. Duś wszystko około 10 minut.

 

8. Na koniec dopraw gulasz warzywny z kuskusem i podawaj od razu.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *