Gulasz to czy perkelt – oto jest pytanie… Kto zetknął sie z kuchnią węgierską, szczególnie na Węgrzech, zastanawiał się pewnie nieraz, dlaczego zamawiając gulasz dostał… zupę gulaszową. Perkelt, gulasz, tokań, paprykarz…- czym to się je, co zamawiać na Węgrzech, by otrzymać to, co chcemy… – zapraszam do zapoznania się z małym słowniczkiem.

GULASZ TO CZY PERKELT


GULASZ – pod tym pojęciem na Węgrzech funkcjonuje zupa gulaszowa. Znana jest pod dwoma nazwami: Gulyasleves (zupa gulaszowa podawana w misce) i Bogracsgulyas (zupa gulaszowa gotowana w kociołku i najczęściej w małym kociołku – bograczu – podawana). W praktyce jest to ta sama zupa gulaszowa;

PERKELT – jeśli zamówisz na Węgrzech perkelt otrzymasz najpewniej znany u nas gulasz, duszony dłuższy czas na małym ogniu w niewielkiej ilości wody; perkelty robi się na Węgrzech ze wszystkich rodzajów mięs (wołowina, wieprzowina, dziczyzna), również ryb; mięso na perkelt kroi się w sporą kostkę. Perkelty są zwykle dość ostre;

PAPRYKARZ – znacznie łagodniejsza „odmiana” perkeltu, do przygotowania którego stosuje się mięso drobiowe, cielęce lub ryb, dodaje się sporą ilość słodkiej papryki, a na koniec zaprawia się całość kwaśną śmietaną; to dania znacznie łagodniejsze i lżejsze od perkeltów;

TOKAŃ – danie podobne do perkeltu, z tym, że mięso kroi się w paski, dusi się je w większej ilości wody, często robi się je z różnego rodzaju mięsa, często dodaje się warzywa i grzyby;


WIESZ, CO ZJESZ

Mając taką wiedzę możesz wreszcie udać się na Węgry i „zanurzyć” w smakowaniu tamtejszej, znakomitej zresztą, kuchni. Gulasz to czy perkelt – od tej pory to Ty zdecydujesz, co chcesz zjeść.

Csülökpörkölt, czyli gulasz z golonki wieprzowej to popularne danie na Węgrzech

Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *