gulasz cygański z kurczaka z warzywami

Gulasz cygański z kurczaka to świetne danie, które idealnie nadaje się jako dodatek do placków ziemniaczanych. Przydomek „cygański” oznacza dodatek ogórków kiszonych, papryki i innych warzyw. Nie wiem dlaczego tak jest i nie bardzo mnie to interesuje. Bardziej zainteresowany jestem smakiem tego gulaszu, a ten jest naprawdę super. Nieco kontrowersyjnym wydawać się może zmiksowanie wszystkich warzyw, zamiast kroić je na kawałki. Cóż, kwestia preferencji choć zdaję sobie sprawę, że nie każdy polubi taką wersję tego gulaszu. Summa summarum gulasz cygański smakuje naprawdę dobrze.

 

GULASZ CYGAŃSKI

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów piersi z kurczaka;
  • 150 gramów groszku cukrowego;
  • 100 gramów papryki czerwonej;
  • 3 ogórki kiszone;
  • 1 cebula;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • mąka pszenna;
  • słodka mielona papryka;
  • słodka mielona, wędzona papryka;
  • wędzona słonina;
  • gęsi lub wieprzowy smalec;
  • natka pietruszki;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

GULASZ CYGAŃSKI z kurczaka

 

2. Kurczaka pokrój w kostkę lub paski według uznania. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, podobnie słoninę.

GULASZ CYGAŃSKI z kurczaka

 

3. Groszek cukrowy, paprykę i ogórki wrzuć do miski malaksera. Mięso dopraw solą, pieprzem i papryką mieloną.

GULASZ CYGAŃSKI z kurczaka

 

4. Na średnio rozgrzaną patelnię wrzuć słoninę oraz 1 łyżkę smalcu – najlepiej gęsiego, domowego. Jeżeli nie masz gęsiego użyj wieprzowego, albo po prostu oliwy.

GULASZ CYGAŃSKI z kurczaka

 

5. Gdy słonina się wytopi wrzuć cebulę i smaż ją krótko. Następnie wrzuć mięso i smaż je 2-3 minuty na nieco mocniejszym ogniu.

GULASZ CYGAŃSKI z kurczaka

 

6. Gdy mięso lekko się zrumieni zdejmij patelnię z gazu i wsyp słodką paprykę. Dokładnie wymieszaj składniki, aby papryka połączyła się z tłuszczem, a następnie z mięsem. Wtedy wstaw patelnię z powrotem na gaz.

GULASZ CYGAŃSKI z kurczaka

 

7. Wlej na patelnię szklankę gorącej wody i zamieszaj wszystko, aż powstanie jednolita masa.

GULASZ CYGAŃSKI z kurczaka

 

8. Przełóż zawartość patelni do garnka.

GULASZ CYGAŃSKI z kurczaka

 

9. Dolej do gulaszu nieco gorącej wody, aby uzyskać pożądaną gęstość. Nie za dużo, bo stracisz cały smak gulaszu.

GULASZ CYGAŃSKI z kurczaka

 

10. Warzywa do gulaszu… Możesz tradycyjnie pokroić je w kostkę lub dowolne kawałki, ale możesz je np. zmiksować. Tym razem ja wybrałem tę ostatnią opcję.

GULASZ CYGAŃSKI z kurczaka

 

11. Zmiksowane warzywa wrzuć do garnka z gulaszem.

GULASZ CYGAŃSKI z kurczaka

 

12. Dopraw gulasz mieloną papryką i solą według uznania. Odrobina ostrej mielonej papryki z pewnością również nie zaszkodzi.

GULASZ CYGAŃSKI z kurczaka

 

13. W szklance rozpuść w niewielkiej ilości wody 1 łyżeczkę mąki pszennej, a następne wlej do niej 1-2 łyżki kwaśnej śmietany. Dokładnie wymieszaj.

GULASZ CYGAŃSKI z kurczaka

 

14. Zahartuj śmietanę odrobiną sosu z gulaszu, wymieszaj i wlej ją do gulaszu.

GULASZ CYGAŃSKI z kurczaka

 

15. Gdy gulasz cygański się zagotuje wyłącz gaz pod garnkiem i wrzuć dużą garść posiekanej natki pietruszki.

GULASZ CYGAŃSKI z kurczaka

 

16. Gulasz cygański z kurczaka znakomicie smakuje z większością kasz, makaronów, a nawet z pajdą chleba. Najlepiej smakuje jednak z plackami ziemniaczanymi.

GULASZ CYGAŃSKI z kurczaka

Jak zrobić chrupiące, grubo tarte PLACKI ZIEMNIACZANE dowiesz się <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *