Gulasz cielęcy z warzywami

Drukuj przepis

Mój gulasz cielęcy z warzywami jest daniem bardzo tradycyjnym, łatwym i być może mało oryginalnym, ale zapewniam, że jego smak na długo pozostaje na podniebieniu. Oczywiście dobór składników uzależniony jest od pory roku, a właściwie od Twojego upodobania, ale zestawienie czerwonej papryki, cebulki perłowej oraz brązowych pieczarek daje naprawdę super satysfakcjonujące wrażenia smakowe . Szczególnie zwróćcie uwagę na te małe, pyszne cebulki, które dodają fantastycznego smaku daniu. Myślę, że od tego czasu będą w Waszej kuchni częstszym gościem.

 

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów cielęciny;
  • 1 czerwona papryka;
  • 4-6 sztuk cebulek perłowych;
  • 200 gramów małych, brązowych pieczarek;
  • natka pietruszki;
  • 1-2 ząbki czosnku;
  • 1 zielona papryczka chilli;
  • 1 liść laurowy;
  • kilka płatków suszonego czosnku;
  • suszone chilli;
  • kawałek kory cynamonu;
  • kilka ziaren ziela angielskiego;
  • mąka pszenna;
  • gęsta kwaśna śmietana;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Mięso pokrój w sporą kostkę. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

 

3. Mięso obsmaż krótko na patelni na dużym ogniu i przełóż do garnka. Wlej 1-2 szklanki gorącej wody.

 

4. Na nieoczyszczoną po smażeniu mięsa patelnię wrzuć obrane cebulki perłowe. Smaż je na dużym ogniu krotko, aż nieco się zrumienią. Przełóż do garnka.

 

5. Na patelnię wrzuć pieczarki i szybko je obsmaż na mocnym ogniu. Obsmażone przełóż do garnka.

 

6. Gulasz przypraw solą, pieprzem. Dodaj 1 liść laurowy, kilka płatków suszonego czosnku, suszone chilli, kawałek kory cynamonu i kilka ziaren ziela angielskiego. Duś gulasz na wolnym ogniu 30-40 minut, aż mięso zmięknie.

 

7. W międzyczasie obierz czosnek, paprykę pokrój w grubą kostkę, posiekaj natkę pietruszki.

 

8. Gdy mięso jest miękkie posiekaj drobno czosnek i wrzuć do garnka.

 

9. Wrzuć do garnka również czerwoną paprykę.

 

10. W szklance rozpuść w odrobinie zimnej wody 1 łyżkę mąki pszennej. Dodaj 1 łyżkę kwaśnej, gęstej śmietany. Zamieszaj, zahartuj, wlej do gulaszu.

 

11. Na koniec wrzuć do garnka natkę pietruszki; w razie konieczności dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

 

12. Gulasz cielęcy z warzywami podawaj z Twoim ulubionym dodatkiem, np. z makaronem, ziemniakami lub tak, jak ja z ryżem basmati.

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz