gulasz cielęcy z kurkami

Gulasz cielęcy z kurkami to danie uwielbiane przez wiele osób. Niestety grzybów z roku na rok jak na lekarstwo i nie zanosi się, że się to zmieni. Gdy jednak sezon na nie w pełni koniecznie trzeba się w nie zaopatrzyć; to jedne z najsmaczniejszych grzybów. A skoro kurki to pierwsze skojarzenie gulasz cielęcy z ich dodatkiem. Doprawiam go zawsze słodką, mieloną papryką, a na koniec podbijam śmietaną (tak, jak węgierski paprykarz – jak go zrobisz dowiesz się <<TUTAJ>> ). No i chyba najsmaczniejszym wyjściem jest podanie takiego gulaszu z domowymi, chrupiącymi plackami ziemniaczanymi. Chyba dłużej zapraszać nie muszę.

 

GULASZ CIELĘCY Z KURKAMI

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów karczku lub łopatki cielęcej;
  • 300 gramów świeżych kurek;
  • 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki;
  • 1 cebula;
  • masło klarowane;
  • 1 łyżka mąki pszennej;
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Głównymi bohaterami tego pysznego dania są: 500 gramów karczku lub łopatki cielęcej oraz 300 gramów świeżych kurek. Do gulaszu dodam oczywiście słodkiej, mielonej papryki, bo ją uwielbiam.

 

2. Mięso pokrój w niewielką kostkę, posól je i dobrze popieprz.

 

3. Na patelni rozgrzej nieco oliwy i wrzuć pokrojoną cielęcinę. Smaż mięso na dość mocnym ogniu kilka minut, aż lekko się zrumieni.

 

4. Zdejmij patelnię z ognia, wsyp płaską łyżkę słodkiej, mielonej papryki i wymieszaj wszystko, aż mięso oblepi się powstałą masą. Następnie wlej na patelnię szklankę wrzącej wody i wymieszaj całość, aż powstanie gęsty sos z mięsem.

 

5. Zawartość patelni przelej do garnka; uzupełnij wrzątkiem tak, aby lekko przykryć mięso. Przykryj garnek pokrywką i duś mięso około 30 minut.

 

6. Podczas, gdy mięso się dusi przygotuj grzyby. Oczyść je dokładnie i pokrój na duże kawałki, Jeżeli masz małe kurki najlepszym wyjściem będzie pozostawienie ich w całości; niech grzyby wyglądają zawsze, jak grzyby, doda to daniu lepszego wyglądu i smaku. Ponadto obierz i pokrój w drobną kostkę jedną cebulę.

 

7. Na patelni rozgrzej odrobinę masła klarowanego i wrzuć cebulę. Zeszklij ją, a następnie dodaj kurki i duś wszystko około 5 minut.

 

8. Gdy mięso jest już prawie miękkie dodaj kurki z patelni. Jeżeli potrzeba dolej nieco wody, soli i pieprzu. Duś wszystko pod przykryciem jeszcze 10 minut.

 

9. W szklance w odrobinie zimnej wody rozpuść łyżkę mąki. Następnie wmieszaj w to łyżkę kwaśnej, 18% śmietany. Dodaj chochelkę sosu z garnka, wymieszaj i przelej zawartość szklanki do garnka. Gotuj gulasz jeszcze 2 minuty.

 

10. Gulasz cielęcy z kurkami wspaniale komponuje się z makaronem penne.

 

11. Zdecydowanie numerem jeden w tym przypadku jest jednak gulasz cielęcy z kurkami podawany z domowymi plackami ziemniaczanymi.


Drukuj przepis

Zobacz również

4 thoughts on “GULASZ CIELĘCY z kurkami”

  1. Podobnie jak moja poprzedniczka z komentarza powyżej 😉 kupiłam cielęcinę i szukałam inspiracji. Do tego miałam kurki przesmażone na maśle i też zastanawiałam się co z nimi zrobić. Wyszła pychota. U mnie z dodatkiem kaszy jęczmiennej pęczak, bo pomyślałam, że makaron dodaję do tak wielu dań, że warto tu coś innego wykombinować. Ps. Dodałam jeszcze pół szklanki wina 😉

  2. to proste i pyszne danie, które oczywiście najlepiej jest doprawić według własnego smaku 🙂

  3. Kupiłam cielęcinę i szukałam podpowiedzi, jak ją przygotować. Spodobał mi się ten przepis i mam zamiar już jutro go wypróbować. Na pewno dodam jeszcze trochę ziół prowansalskich lub samego tymianku. Bardzo podoba mi się pomysł z kurkami i określenie, że mają wyglądać jak grzyby.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *