GUACAMOLE dip meksykański oryginał

Guacamole dip meksykański to prawdziwa ikona kuchni meksykańskiej. Wbrew powszechnemu przekonaniu guacamole to nie pasta z awokado z dodatkiem czosnku. Owszem, bazą jest oczywiście awokado. Ale przyprawami – tak, tak właśnie, przyprawami. są pokrojone w mniejszą, bądź większą kostkę cebula, ostra papryczka jalapeno i pomidor. Nie obejdzie się oczywiście bez dodatku świeżej kolendry i wyciśniętego soku z limonki. Spróbujcie, a przekonacie się, że prawdziwa, oryginalna wersja guacamole smakuje wyśmienicie i jest świetnym dodatkiem do naprawdę szerokiej gamy dań.

 

GUACAMOLE

SKŁADNIKI:

  • 2 duże, miękkie awokado (najlepiej odmiany Haas);
  • 1 duży pomidor;
  • 1 mała czerwona cebula;
  • 1 ostra papryczka jalapeno;
  • mały pęczek świeżej kolendry;
  • 1 limonka;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

GUACAMOLE dip meksykański oryginał

 

2. Posiekaj drobno ostrą papryczkę jalapeno. Oczywiście jeżeli nie możesz jej dostać (często rzeczywiście jest to trudne) użyj zamiennie peperoncino lub po prostu chilli. Papryczka powinna być jednak naprawdę ostra.

GUACAMOLE dip meksykański oryginał

 

2. Obierz i pokrój cebulę w drobną kosteczkę. Pomidora pokrój w niedużą kostkę usuwając pestki i pozbawiając pokrojonego pomidora nadmiaru wody.

GUACAMOLE dip meksykański oryginał

 

3. Awokado przekrój na połowę, usuń pestki i dużą łyżką wyjmij miąższ. Przełóż owoc do miski.

GUACAMOLE dip meksykański oryginał

 

4. Przekrój limonkę na połowę i od razu wyciśnij z niej sok do miski z awokado. Dzięki temu owoc nie ściemnieje, co wpłynęłoby niekorzystnie na jego wygląd. Ugnieć awokado widelcem na gładką masę (nie musi byś jednolita, super gładka).

GUACAMOLE dip meksykański oryginał

 

5. Do miski z awokado dodaj posiekane jalapeno, pomidora i cebulę. Tych dodatków nie powinno być zbyt wiele – mają one jedynie dodać smaku, a nie zdominować je. Szczególnie uważaj na cebulę. Wstępnie zamieszaj guacamole.

GUACAMOLE dip meksykański oryginał

 

6. Bez świeżej kolendry nie ma guacamole – ile jej dodasz zależy od Ciebie. Ma ona być dobrze wyczuwalna, jednak nie powinna zdominować guacamole.

GUACAMOLE dip meksykański oryginał

 

7. Drobno posiekaną kolendrę wrzuć do miski z pozostałymi składnikami. Całość posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem (ewentualnie skrop dodatkowo sokiem z limonki) i delikatnie, acz dokładnie wymieszaj na pastę.

GUACAMOLE dip meksykański oryginał

 

8. W środek dipu wsadź jedną z dwóch pestek usuniętych z awokado – aby dip nie ciemniał.

GUACAMOLE dip meksykański oryginał

 

9. Pamiętaj, że guacamole dip meksykański najlepiej jest przyrządzić bezpośrednio przed jego podaniem. Podawaj jako dodatek np. do mięs i pieczywa.

GUACAMOLE dip meksykański oryginał

Spróbuj pysznej PASTY z AWOKADO do pieczywa – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

2 thoughts on “GUACAMOLE dip meksykański oryginał”

  1. Guacamole jest super! i w dodatku jakie unwiersalne… u mnie np. ostatnio posłużyło jako sos do sałatki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *