Guacamole, czyli dip meksykański to prawdziwa ikona kuchni meksykańskiej. Wbrew powszechnemu przekonaniu guacamole to nie pasta z awokado z dodatkiem czosnku. Owszem, bazą jest oczywiście awokado. Ale przyprawami – tak, tak właśnie, przyprawami. są pokrojone w mniejszą, bądź większą kostkę cebula, ostra papryczka jalapeno i pomidor. Nie obejdzie się oczywiście bez dodatku świeżej kolendry i wyciśniętego soku z limonki. Spróbujcie, a przekonacie się, że prawdziwa, oryginalna wersja guacamole smakuje wyśmienicie i jest świetnym dodatkiem do naprawdę szerokiej gamy dań.

 

GUACAMOLE

SKŁADNIKI:

  • 2 duże, miękkie awokado (najlepiej odmiany Haas);
  • 1 duży pomidor;
  • 1 mała czerwona cebula;
  • 1 ostra papryczka jalapeno;
  • mały pęczek świeżej kolendry;
  • 1 limonka;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Posiekaj drobno ostrą papryczkę jalapeno. Oczywiście jeżeli nie możesz jej dostać (często rzeczywiście jest to trudne) użyj zamiennie peperoncino lub po prostu chilli. Papryczka powinna być jednak naprawdę ostra.

 

2. Obierz i pokrój cebulę w drobną kosteczkę. Pomidora pokrój w niedużą kostkę usuwając pestki i pozbawiając pokrojonego pomidora nadmiaru wody.

 

3. Awokado przekrój na połowę, usuń pestki i dużą łyżką wyjmij miąższ. Przełóż owoc do miski.

 

4. Przekrój limonkę na połowę i od razu wyciśnij z niej sok do miski z awokado. Dzięki temu owoc nie ściemnieje, co wpłynęłoby niekorzystnie na jego wygląd. Ugnieć awokado widelcem na gładką masę (nie musi byś jednolita, super gładka).

 

5. Do miski z awokado dodaj posiekane jalapeno, pomidora i cebulę. Tych dodatków nie powinno być zbyt wiele – mają one jedynie dodać smaku, a nie zdominować je. Szczególnie uważaj na cebulę. Wstępnie zamieszaj guacamole.

 

6. Bez świeżej kolendry nie ma guacamole – ile jej dodasz zależy od Ciebie. Ma ona być dobrze wyczuwalna, jednak nie powinna zdominować guacamole.

 

7. Drobno posiekaną kolendrę wrzuć do miski z pozostałymi składnikami. Całość posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem (ewentualnie skrop dodatkowo sokiem z limonki) i delikatnie, acz dokładnie wymieszaj na pastę.

 

8. W środek dipu wsadź jedną z dwóch pestek usuniętych z awokado – aby dip nie ciemniał.

 

9. Pamiętaj, że guacamole dip meksykański najlepiej jest przyrządzić bezpośrednio przed jego podaniem. Podawaj jako dodatek np. do mięs i pieczywa.

Spróbuj pysznej PASTY Z AWOKADO do pieczywa – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Drukuj przepis

Zobacz również

2 thoughts on “GUACAMOLE dip meksykański oryginał”

  1. Guacamole jest super! i w dodatku jakie unwiersalne… u mnie np. ostatnio posłużyło jako sos do sałatki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.