Grzanki zapiekane z grzybami i niesamowitym serem pleśniowym to prawdziwa petarda smakowa. Do ich przygotowania potrzeba tylko trzech składników – chleba, prawdziwków i sera pleśniowego, więc zadbaj, by były one jak najwyższej jakości. W zamian otrzymasz przekąskę, którą Ty i Twoi najbliżsi będziecie się zajadali bez opamiętania. Prawdziwki do tanich nie należą, więc trzeba nimi oszczędnie gospodarować. Na szczęście na te grzanki zapiekane z grzybami nie potrzeba ich dużo;  ta nieduża ilość wystarczy jednak, by można było już wyczuć wspaniały smak świeżych grzybów…

 

GRZANKI ZAPIEKANE Z GRZYBAMI

SKŁADNIKI:

  • dobrej jakości chleb w typie ciabatty, czyli puszysty w środku z delikatną skórką;
  • 300 gramów świeżych, zdrowych, pachnących pasem prawdziwków;
  • pokaźny kawałek sera brie lub camembert o temperaturze pokojowej;
  • kilka gałązek świeżego tymianku;
  • masło;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki – pamiętaj, że nie każdy ser pleśniowy topi się równie dobrze. Zadbaj o właściwy ser, najlepiej jeżeli masz już sprawdzony organoleptycznie.

 

2. Chleb pokrój na kromki i odłóż na bok.

 

3. Grzyby oczyść, ale unikaj kontaktu grzybów z wodą. Ja wolę, aby raczej coś mi zachrzęściło pod zębem, aniżeli grzyb miałby być nasiąknięty wodą. Oczyszczone grzyby pokrój w dość grube plastry lub w kawałki – tak, jak lubisz.

UWAGA: Nie mocz grzybów w wodzie – lepiej oczyść je pędzelkiem.

 

4. Oczyszczone i pokrojone grzyby umieść w misce; dodaj tymianek, zamieszaj i odstaw miskę na bok.

 

5. Ser pokrój w półcentymetrowej grubości plastry i odłóż na bok. Jeżeli trudno jest go odlepić od noża to dobry znak – powinien się świetnie „wytopić” tzn. dość szybko.

 

6. Na patelni roztop nieco masła, wrzuć grzyby i tymianek; całość posól i popieprz. Podkręć gaz pod patelnią i smaż grzyby na dość mocnym ogniu delikatnie mieszając co jakiś czas.

 

7. Kromki chleba połóż na kratce grillowej i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni. Podpiekaj chleb 2-3 minuty, aż kromki staną się lekko chrupiące.

 

8. Gdy grzyby są ładnie przyrumienione, ale nadal pozostają „al dente” zdejmij patelnię z gazu. Smażenie nie powinni zająć więcej, aniżeli kilka minut – oczywiście w zależności od wielkości i grubości kawałków Twoich grzybów.

 

9. Na podpieczone kromki nałóż plastry sera (nie powinien być zbyt intensywny w smaku, bo może zabić smak grzybów…), a na nie podsmażone grzyby. Tak przygotowane grzanki popieprz delikatnie – sól raczej nie będzie wymagana. Następnie kratkę grillową z grzankami umieść w powrotem w piekarniku. Zapiekaj w temperaturze 220 stopni na górnej półce 2-3 minuty, aż ser zacznie się topić. Ułatwi Ci to ustawienie piekarnika w pozycji „grzanie od góry”, najlepiej z grillem 😉 Ale uważaj, bo możesz spalić grzanki w… kilka sekund.

 

10. Grzanki zapiekane z grzybami podawaj posypane dodatkowo tymiankiem i jeszcze większą ilością świeżo zmielonego pieprzu.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *