Grzanki zapiekane z grzybami i serem brie

Grzanki zapiekane z grzybami to kromki dobrego pieczywa obłożone pysznym serem pleśniowym oraz świeżymi grzybami smażonymi z tymiankiem, a następnie zapiekane celem uzyskania odpowiedniej chrupkości pieczywa.

Grzanki zapiekane z grzybami to prawdziwa petarda smakowa. Do ich przygotowania potrzeba tylko trzech składników, więc zadbaj, aby były one jak najwyższej jakości. W zamian otrzymasz przekąskę, którą Ty i Twoi najbliżsi będziecie się zajadali bez opamiętania. Prawdziwki do tanich nie należą, więc trzeba nimi oszczędnie gospodarować. Na szczęście na te grzanki zapiekane z grzybami nie potrzeba ich dużo. Ta nieduża ilość wystarczy jednak, aby można było już wyczuć wspaniały smak świeżych grzybów.

Składniki

dobrej jakości chleb w typie ciabatty, czyli puszysty w środku z delikatną skórką;
300 gramów świeżych, zdrowych, pachnących lasem prawdziwków;
pokaźny kawałek sera brie lub camembert o temperaturze pokojowej;
kilka gałązek świeżego tymianku;
masło;
sól, pieprz;

Przepis na grzanki zapiekane z grzybami

Przygotuj wszystkie składniki, należy pamiętać, że nie każdy ser pleśniowy topi się równie dobrze. Zadbaj o właściwy ser, najlepiej jeżeli masz już sprawdzony organoleptycznie.

Chleb pokrój na kromki i odłóż na bok.

Grzyby oczyść, ale unikaj kontaktu grzybów z wodą. Ja wolę, aby raczej coś mi zachrzęściło pod zębem, aniżeli grzyb miałby być nasiąknięty wodą. Oczyszczone grzyby pokrój w dość grube plastry lub w kawałki, tak, jak lubisz.

Porada-> nie myj grzybów w wodzie, lepiej oczyść je pędzelkiem.

Oczyszczone i pokrojone grzyby umieść w misce, dodaj tymianek, zamieszaj i odstaw miskę na bok. Na patelni roztop nieco masła, wrzuć grzyby i tymianek, całość posól i popieprz. Podkręć gaz pod patelnią i smaż grzyby na dość mocnym ogniu delikatnie mieszając od czasu do czasu.

Ser pokrój w półcentymetrowej grubości plastry i odłóż na bok. Jeżeli trudno jest go odlepić od noża to dobry znak, powinien się świetnie „wytopić” tzn. dość szybko.

Kromki chleba połóż na kratce grillowej i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni. Podpiekaj chleb 2 do 3 minut, aż kromki staną się lekko chrupiące.

Gdy grzyby są ładnie przyrumienione, ale nadal pozostają „al dente” zdejmij patelnię z gazu. Smażenie nie powinno zająć więcej, aniżeli kilka minut, oczywiście w zależności od wielkości i grubości kawałków Twoich grzybów.

Konstruujemy grzanki zapiekane z grzybami

Na podpieczone kromki nałóż plastry sera (nie powinien być zbyt intensywny w smaku, bo może zabić smak grzybów), a na nie podsmażone grzyby. Tak przygotowane grzanki popieprz delikatnie, sól raczej nie będzie wymagana. Następnie kratkę grillową z grzankami umieść w powrotem w piekarniku. Zapiekaj w temperaturze 220 stopni na górnej półce 2 do 3 minut, aż ser zacznie się topić. Ułatwi Ci to ustawienie piekarnika w pozycji „grzanie od góry”, najlepiej z grillem. Ale uważaj, bo możesz spalić grzanki w kilka sekund.

Podawaj posypane dodatkowo tymiankiem i jeszcze większą ilością świeżo zmielonego pieprzu.


Dowiedz się czym są prawdziwie szwedzkie tosty z krewetkami po szwedzku. Zajadaj także grzanki z pomidorem i serem feta.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *