Grzanki z szynką i serem przysmak z Krety

Grzanki z szynką to kompilacja zapiekanych kromek wiejskiego chleba posmarowanych pastą paprykową, a następnie obłożonych plasterkami kreteńskiej wędliny apaki i sera grawiera. Najlepsze grzanki przygotujesz oczywiście podczas pobytu na słonecznej wyspie Kreta.

Grzanki z szynką w stylu kreteńskim to po prostu kromki chleba z lokalnymi, kreteńskimi specjałami. Grzanki takie po raz pierwszy jadlem w jednej z restauracji w Chanii na Krecie i zasmakowały mi bardzo. Ich odtworzenie nie było trudne, ponieważ przygotowane były z ogólnie znanych składników lokalnej kuchni. Tymi składnikami są znakomicie doprawiona wędzona polędwiczka wieprzowa zwana apaki, a także owczy ser grawiera, który jest wręcz ikoną kreteńskiego serowarstwa. Jeśli będziesz kiedyś na Krecie spróbuj tych grzanek. Jeśli nie w restauracji to w apartamencie. Bo teraz już będziesz wiedzieć o ich istnieniu i w dodatku, jak je zrobić.

Składniki

5 kromek wiejskiego chleba;
100 gramów apaki;
100 gramów sera grawiera (u mnie z płatkami chilli);
1 pomidor lub ostra pasta paprykowa;

Przepis na grzanki z szynką

Jednym z dwóch głównych składników grzanek jest apaki, czyli wędzone mięso. Apaki to polędwiczka wieprzowa, która doprawiana jest kminem rzymskim, a następnie moczona 3 do 4 dni w occie winnym. Po tym czasie mięso jest solone i pieprzone, a następnie zawieszane w pobliżu ognia. Do ognia dorzucane są świeże zioła, oregano, szałwia, liść laurowy itp., przez co mięso przechodzi zapachem aromatycznego dymu, pokrywa się lekko popiołem z resztkami ziół i po prostu wędzi się. Apaki ma bardzo charakterystyczny smak kminu rzymskiego i pachnie dość intensywnie ziołami, jest przy tym bardzo soczyste. To znakomita przekąska. Na Krecie jest dostępna w wielu miejscach, ale nie kupuj byle gdzie. Zapytaj swojego gospodarza, gdzie kupić najlepszą.

Apaki pokrój w cienki plasterki.

Kromki chleba natrzyj pomidorem lub ostrą pastą paprykową. Twoje grzanki, Twój wybór. Przygotuj kawałek sera grawiera, bez dodatków, z płatkami chilli lub niezwykle popularny na Krecie z suszonym tymiankiem.

Na posmarowane kanapki nałóż plasterki apaki. Jak grubo zależy oczywiście od Ciebie i Twojego apetytu. Na małej blasze do zapiekania rozłóż papier do pieczenia, a na nim ułóż kanapki z apaki.

Ser grawiera to ikona kreteńskiego serowarstwa. Owczy, pełnotłusty, zwykle dojrzewający około 3 miesięcy, czasem dłużej. Najstarszy, jaki trafiłem sezonowano 48 miesięcy i z pewnością nie nadawałby się na grzanki. Mleko pochodzi od owiec z wolnego wypasu w kreteńskich górach, mleko lokalnych odmian owiec jest bardzo bogate w białko i tłuszcze, przez co ser jest bardzo odżywczy. Ser pokrój w plasterki takiej grubości, aby ładnie się rozpiekły.

Porada-> ser grawiera i apaki to jedne z najważniejszych produktów na Krecie.

Nie przejmuj się, jeśli nie masz ataki i sera grawiera. To dobry powód, aby wybrać się na wakacje na Kretę.

Plasterki sera rozłóż na kanapkach obłożonych apaki. Nałóż tyle sera, ile lubisz.

Grzanki z szynką zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Pamiętaj, że grawiera to ser owczy, więc nie licz na to, że pięknie się rozpiecze i będzie się ciągnął, jak ser z mleka krowiego. Wystarczy po prostu, że się stopi i odda smak i aromat.

Porada-> grzanki z szynką i serem powinny być jedynie lekko podpieczone, w żadnym razie przypalone.

Świetnie smakują z lokalnymi oliwkami „od chłopa” i lokalnymi bananami prosto z drzewa.


Wypróbuj pyszne brytyjskie tosty z serem, poznaj przepis na słynne welsh rarebit. Warto.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *