Grzanki z szynką oraz serem w stylu kreteńskim to po prostu kromki chleba z lokalnymi, kreteńskimi specjałami. Grzanki takie po raz pierwszy jadlem w jednej z restauracji w Chanii na Krecie i zasmakowały mi bardzo. Ich odtworzenie nie było trudne, ponieważ przygotowane były z ogólnie znanych składników lokalnej kuchni. Tymi składnikami są znakomicie doprawiona wędzona polędwiczka wieprzowa zwana apaki oraz owczy ser grawiera, który jest  wręcz ikoną kreteńskiego serowarstwa. Być może będziecie kiedyś na Krecie – spróbujcie tych grzanek. Jeżeli nie w restauracji to w apartamencie – bo teraz już będziecie wiedzieć o ich istnieniu i w dodatku, jak je zrobić…

 

GRZANKI Z SZYNKĄ

SKŁADNIKI:

  • 5 kromek wiejskiego chleba;
  • 100 gramów apaki;
  • 100 gramów sera grawiera (u mnie z płatkami chilli);
  • 1 pomidor lub ostra pasta paprykowa;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Jednym z dwóch głównych składników grzanek jest apaki, czyli wędzone mięso. Apaki to polędwiczka wieprzowa, która doprawiana jest kminem rzymskim, a następnie moczona 3-4 dni w occie winnym. Po tym czasie mięso jest solone i pieprzone, a następnie zawieszane w pobliżu ognia. Do ognia dorzucane są świeże zioła – oregano, szałwia, liść laurowy itp., przez co mięso przechodzi zapachem aromatycznego dymu, pokrywa się lekko popiołem z resztkami ziół i po prostu wędzi się. Apaki ma bardzo charakterystyczny smak kminu rzymskiego i pachnie dość intensywnie ziołami; jest przy tym bardzo soczyste. To znakomita przekąska. Na Krecie jest dostępna w wielu miejscach, ale nie kupuj byle gdzie. Zapytaj swojego gospodarza, gdzie kupić najlepszą.

 

2. Apaki pokrój w cienki plasterki. Kromki chleba natrzyj pomidorem lub ostrą pastą paprykową. Twoje grzanki – Twój wybór. Przygotuj kawałek sera grawiera – bez dodatków, z płatkami chilli lub niezwykle popularny na Krecie z suszonym tymiankiem.

 

3. Na posmarowane kanapki nałóż plasterki apaki. Jak grubo zależy oczywiście od Ciebie i Twojego apetytu…

 

4. Na małej blasze do zapiekania rozłóż papier do pieczenia, a na nim ułóż kanapki z apaki.

 

5. Ser grawiera to ikona kreteńskiego serowarstwa. Owczy, pełnotłusty, zwykle dojrzewający około 3 miesięcy, czasem dłużej. Najstarszy, jaki trafiłem sezonowano 48 miesięcy i z pewnością nie nadawałby się na grzanki. Mleko pochodzi od owiec z wolnego wypasu w kreteńskich górach – mleko lokalnych odmian owiec jest bardzo bogate w białko i tłuszcze, przez co ser jest bardzo odżywczy. Ser pokrój w plasterki takiej grubości, aby ładnie się rozpiekły.

UWAGA: Ser grawiera i apaki to jedne z najważniejszych produktów na Krecie. Nie przejmuj się, jeśli ich nie masz. To dobry powód, aby… wybrać się na wakacje na Kretę.

 

6. Plasterki sera rozłóż na kanapkach obłożonych apaki. Nałóż tyle sera, ile lubisz.

 

7. Grzanki z szynką zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Pamiętaj, że grawiera to ser owczy, więc nie licz na to, że pięknie się rozpiecze i będzie się ciągnął, jak ser z mleka krowiego… Wystarczy po prostu, że się stopi i odda smak i aromat.

UWAGA: Grzanki powinny być jedynie lekko podpieczone, w żadnym razie przypalone.

 

8. Grzanki z szynką świetnie smakują z lokalnymi oliwkami „od chłopa” i lokalnymi bananami prosto z drzewa.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *