GROCHÓWKA wojskowa czyli zupa grochowa

Grochówka, czyli po prostu zupa grochowa to pyszna, ale i niezwykle sycąca klasyka polskiej (ale nie tylko) kuchni. Zwykle przyrządza się ją na wędzonce, dodaje mięso, warzywa i ziemniaki lub grzanki. Moja wersja grochówki jest bardzo podobna do tej oryginalnej, a różni się jedynie drobnymi niuansami. W tym przypadku nie ma co eksperymentować, ponieważ oryginału się nie przebije. Dobrze, aby ugotowaną grochówkę pozostawić na kilka godzin, aby smaki się przegryzły, ponieważ dobra grochówka jest jak bigos – zyskuje z każdą godziną…

 

GROCHÓWKA WOJSKOWA

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów łuskanego (omielonego) grochu;
  • 600 gramowe żeberko wędzone (surowe);
  • kilka plastrów szynki dojrzewającej;
  • 1 pietruszka;
  • 1 marchewka;
  • 1 mały kawałek selera;
  • kawałek pora (opcja);
  • masło klarowane;
  • suszony majeranek;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składnik – szczególną uwagę zwróć na groch. Kup tylko taki ze sprawdzonego źródła, bowiem w sklepach zdarza się groch stary, któremu nie pomaga nawet 2 godzinne gotowanie – kupuj lokalnie, najlepiej na bazarach lub w małych sklepach.

GROCHÓWKA wojskowa czyli zupa grochowa

 

2. Groch dobrze opłucz pod bieżącą wodą i włóż do garnka. Zalej go przegotowaną, przestudzoną wodą. Jeżeli masz groch wiadomego pochodzenia, czyli masz pewność, że jest świeży, wystarczy, że namoczysz go przez 30 minut.

GROCHÓWKA wojskowa czyli zupa grochowa

 

3. Warzywa obierz i umyj pod bieżącą wodą. Wędzonkę w razie potrzeby przekrój, aby zmieściła się do małego garnka (wywaru będzie potrzeba stosunkowo niewiele, więc im mniejszy garnek, tym lepiej).

GROCHÓWKA wojskowa czyli zupa grochowa

 

4. Warzywa oraz wędzonkę umieść w niedużym garnku i zalej litrem wody. Gotuj około 45 minut, aż wędzonka będzie bardzo miękka.

GROCHÓWKA wojskowa czyli zupa grochowa

 

5. Namoczony groch odcedź, włóż z powrotem do garnka i zalej 1,5 litrem zimnej wody. Gotuj groch do miękkości, około 45 minut.

GROCHÓWKA wojskowa czyli zupa grochowa

 

6. Gdy groch i wędzonka są już miękkie można przystąpić do finału. Zacznij od wyjęcia żeberka, aby nieco  przestygło; wywar również pozostaw do przestygnięcia.

GROCHÓWKA wojskowa czyli zupa grochowa

 

7. Posiekaj w drobną kostkę dużą cebulę; ponieważ miałem do dyspozycji kilka plastrów szynki dojrzewającej postanowiłem ją również dodać, aby moja grochówka miała jeszcze lepszy smak. Ty możesz dodać np. surowego, wędzonego boczku lub innej wędliny.

UWAGA: Możesz również nie dodawać więcej mięsa i bazować jedynie na ugotowanej wcześniej wędzonce.

GROCHÓWKA wojskowa czyli zupa grochowa

 

8. Cebulę i wędlinę przesmaż na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem masła klarowanego. Następnie dodaj ją do ugotowanego grochu.

GROCHÓWKA wojskowa czyli zupa grochowa

 

9. Przestudzone żeberko pokrój w niedużą kostkę (nie podjadaj, bo braknie do grochówki…).

GROCHÓWKA wojskowa czyli zupa grochowa

 

10. Mięso dodaj do grochówki. Całość dopraw 2 łyżkami suszonego majeranku (tuż przed dodaniem majeranek rozetrzyj w dłoniach dla uzyskania lepszego aromatu).

GROCHÓWKA wojskowa czyli zupa grochowa

 

11. Wywar powinien być już w tym momencie na tyle przestudzony, że można zabrać się za jego miksowanie. Nie powinno być go więcej, niż 500 ml, ponieważ ma dodać smaku grochówce, ale nie zdominować go.

GROCHÓWKA wojskowa czyli zupa grochowa

 

12. A zatem zmiksuj warzywa w wywarze na dość gładką masę.

GROCHÓWKA wojskowa czyli zupa grochowa

 

13. Zmiksowane z wywarem warzywa wlej do zupy.

GROCHÓWKA wojskowa czyli zupa grochowa

 

14. Teraz pora nieco zmiksować całą zupę, aby była bardziej aksamitna i gładka. Oczywiście amatorzy idealnie gładkiej grochówki powinni groch przetrzeć tuż po jego ugotowaniu; ja jednak wolę swoją wersję, w której pod zębem czuć kawałeczki grochu. Jeżeli wybierasz moją wersję miksuj zupę krótko, pulsacyjnie. Na tym etapie zupa jest „niebezpiecznie” rzadka, jak na grochówkę. Absolutnie się tym nie przejmuj; po kilku godzinach groch napęcznieje i zupa stanie się idealnie gęsta – będzie w sam raz…

GROCHÓWKA wojskowa czyli zupa grochowa

 

15. Na koniec dopraw jeszcze suszonym majerankiem (musi być wyczuwalny), solą (w razie potrzeby – dodane mięso ma w sobie słoność, którą w miarę upływu czasu będzie oddawać zupie) i świeżo zmielonym pieprzem.

GROCHÓWKA wojskowa czyli zupa grochowa

 

16. Grochówka najlepiej smakuje na dzień następny po jej przyrządzeniu z dodatkiem domowych grzanek.

GROCHÓWKA wojskowa czyli zupa grochowa

Spróbuj greckiego PUREE z GROCHU przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *