Grochówka, czyli zupa grochowa to pyszna, ale i niezwykle sycąca klasyka polskiej (ale nie tylko) kuchni. Zwykle przyrządza się ją na wędzonce, dodaje mięso, warzywa i ziemniaki lub grzanki. Moja wersja grochówki jest bardzo podobna do tej oryginalnej, a różni się jedynie drobnymi niuansami; w tym przypadku nie ma co eksperymentować, ponieważ oryginału się nie przebije. Dobrze, aby ugotowaną grochówkę pozostawić na kilka godzin, aby smaki się przegryzły, ponieważ dobra grochówka jest jak bigos – zyskuje z każdą godziną…

 

GROCHÓWKA WOJSKOWA

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów łuskanego (omielonego) grochu;
  • 600 gramowe żeberko wędzone (surowe);
  • kilka plastrów szynki dojrzewającej;
  • 1 pietruszka;
  • 1 marchewka;
  • 1 mały kawałek selera;
  • kawałek pora (opcja);
  • masło klarowane;
  • suszony majeranek;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składnik – szczególną uwagę zwróć na groch. Kup tylko taki ze sprawdzonego źródła, bowiem w sklepach zdarza się groch stary, któremu nie pomaga nawet 2 godzinne gotowanie – kupuj lokalnie, najlepiej na bazarach lub w małych sklepach.

 

2. Groch dobrze opłucz pod bieżącą wodą i włóż do garnka. Zalej go przegotowaną, przestudzoną wodą. Jeżeli masz groch wiadomego pochodzenia, czyli masz pewność, że jest świeży, wystarczy, że namoczysz go przez 30 minut.

 

3. Warzywa obierz i umyj pod bieżącą wodą. Wędzonkę w razie potrzeby przekrój, aby zmieściła się do małego garnka (wywaru będzie potrzeba stosunkowo niewiele, więc im mniejszy garnek, tym lepiej).

 

4. Warzywa oraz wędzonkę umieść w niedużym garnku i zalej litrem wody. Gotuj około 45 minut, aż wędzonka będzie bardzo miękka.

 

5. Namoczony groch odcedź, włóż z powrotem do garnka i zalej 1,5 litrem zimnej wody. Gotuj groch do miękkości, około 45 minut.

 

6. Gdy groch i wędzonka są już miękkie można przystąpić do finału. Zacznij od wyjęcia żeberka, aby nieco  przestygło; wywar również pozostaw do przestygnięcia.

 

7. Posiekaj w drobną kostkę dużą cebulę; ponieważ miałem do dyspozycji kilka plastrów szynki dojrzewającej postanowiłem ją również dodać, aby moja grochówka miała jeszcze lepszy smak. Ty możesz dodać np. surowego, wędzonego boczku lub innej wędliny.

UWAGA: Możesz również nie dodawać więcej mięsa i bazować jedynie na ugotowanej wcześniej wędzonce.

 

8. Cebulę i wędlinę przesmaż na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem masła klarowanego. Następnie dodaj ją do ugotowanego grochu.

 

9. Przestudzone żeberko pokrój w niedużą kostkę (nie podjadaj, bo braknie do grochówki…).

 

10. Mięso dodaj do grochówki. Całość dopraw 2 łyżkami suszonego majeranku (tuż przed dodaniem majeranek rozetrzyj w dłoniach dla uzyskania lepszego aromatu).

 

11. Wywar powinien być już w tym momencie na tyle przestudzony, że można zabrać się za jego miksowanie. Nie powinno być go więcej, niż 500 ml, ponieważ ma dodać smaku grochówce, ale nie zdominować go.

 

12. A zatem zmiksuj warzywa w wywarze na dość gładką masę.

 

13. Zmiksowane z wywarem warzywa wlej do zupy.

 

14. Teraz pora nieco zmiksować całą zupę, aby była bardziej aksamitna i gładka. Oczywiście amatorzy idealnie gładkiej grochówki powinni groch przetrzeć tuż po jego ugotowaniu; ja jednak wolę swoją wersję, w której pod zębem czuć kawałeczki grochu. Jeżeli wybierasz moją wersję miksuj zupę krótko, pulsacyjnie. Na tym etapie zupa jest „niebezpiecznie” rzadka, jak na grochówkę. Absolutnie się tym nie przejmuj; po kilku godzinach groch napęcznieje i zupa stanie się idealnie gęsta – będzie w sam raz…

 

15. Na koniec dopraw jeszcze suszonym majerankiem (musi być wyczuwalny), solą (w razie potrzeby – dodane mięso ma w sobie słoność, którą w miarę upływu czasu będzie oddawać zupie) i świeżo zmielonym pieprzem.

 

16. Grochówka wojskowa (zupa grochowa) idealnie smakuje na dzień następny po jej przyrządzeniu z dodatkiem domowych grzanek.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *