grillowane piersi z kurczaka

Grillowane piersi z kurczaka naprawdę mogą smakować dobrze. Zapraszam na danie niezwykle proste; może mało odkrywcze, ale gwarantujące naprawdę niesamowite doznania smakowe. Wiem, że brzmi to wręcz komicznie, bo pierś z kurczaka jest mięsem chudym i w związku z tym soczysta raczej nie będzie po obróbce. Ale w tym przypadku ta grillowana pierś z kurczaka smakuje mega dobrze. Trzy warunki, aby danie to udało się znakomicie: dobre ogórki kiszone (najlepiej domowe), rozbite na grubość około 1 centymetra piersi kurczaka (grillowane króciutko) oraz znakomity ser do rozpiekania typu raclette. Grillowane piersi z kurczaka mogą smakować dobrze.

 

GRILLOWANE PIERSI Z KURCZAKA

SKŁADNIKI:

  • 3 piersi z kurczaka;
  • 3-4 ogórki kiszone; 3 plastry sera raclette lub innego dobrze rozpiekającego się;
  • warzywa według wyboru;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Piersi z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i rozbij na kotlety o grubości około 1 centymetra. Następnie oprósz je dobrze swoją ulubioną przyprawą, solą i pieprzem (z solą ostrożnie – często przyprawy już ją zawierają, a ponadto ogórki kiszone również są dość słone).

 

3. Do garnka z wrzącą wodą wrzuć mrożoną fasolkę szparagową i marchewkę. Gotuj kilka minut, aż będą „al dente”. Nie rozgotuj – zbyt miękkie, wręcz rozgotowane warzywa to zmora na polskich stołach! Oczywiście w lecie możesz użyć dowolnych, ulubionych, ale świeżych warzyw.

 

4. Połóż kotlety na grilla (jeszcze lepiej, jeżeli zrobisz to na grillu ogrodowym) i smaż 1-2 minuty. Pamiętaj – lepiej ich nie dosmaż, aniżeli masz je „przeciągnąć”. Kurczak pójdzie jeszcze do zapiekania na minutkę, więc w razie czego „dojdzie”. Jeżeli go przesmażysz na tym etapie możesz swobodnie go wyrzucić, bo będzie suchy, jak piaski Sahary.

 

5. Odwróć kotlety na drugą stronę i rozłóż na nich plasterki ogórka kiszonego.

 

6. Na wierzchu rozłóż po plasterku sera raclette. Przykryj na chwilę górną pokrywą grilla (lub wsadź kotlety do piekarnika) i piecz 1 minutę. Jeżeli grillujesz na grillu ogrodowym użyj pokrywy do grilla, aby lepiej zapiec ser.

 

7. Zapieczone, grillowane piersi z kurczaka podawaj z ugotowanymi warzywami. Rewelacja.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *