Greckie CIASTO JOGURTOWE z dżemem

Greckie ciasto jogurtowe jest tak puszyste, że trudno to opisać. Jest również cudnie wilgotne, natomiast dodatek fantastycznego, domowego dżemu z czerwonych pomarańczy czyni to ciasto jeszcze lepszym. Przede wszystkim użyj prawdziwego jogurtu greckiego. Jest on gęsty i ma 10% tłuszczu. Taki, i tylko taki nadaje się do użytku. Podobnie dżem najlepiej użyć taki domowej roboty. Ja użyłem dżemu z sycylijskich czerwonych pomarańczy odmiany moro zrobionego poprzedniej zimy. Z jednej strony słodycz, z drugiej lekka kwaskowość tych pomarańczy nadaje ciastu niewiarygodnego smaku. Całość na szóstkę.

 

GRECKIE CIASTO JOGURTOWE

SKŁADNIKI:

  • 360 gramów mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej;
  • 200 gramów masła;
  • 180 gramów drobnego cukru;
  • 6 wiejskich jajek;
  • 200 gramów jogurtu greckiego;
  •  mały słoik dżemu pomarańczowego;
  • olejek cytrynowy;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Greckie CIASTO JOGURTOWE z dżemem

 

2. Oddziel żółtka jajek od białek.

Greckie CIASTO JOGURTOWE z dżemem

 

3. Przesiej mąkę do miski, wsyp sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i wymieszaj wszystko. Odstaw miskę na bok.

Greckie CIASTO JOGURTOWE z dżemem

 

4. Do miski malaksera włóż miękkie masło i wsyp cukier.

Greckie CIASTO JOGURTOWE z dżemem

 

5. Miksuj w malakserze masło z cukrem na białą masę.

Greckie CIASTO JOGURTOWE z dżemem

 

6. Nie przerywając miksowania dodawaj do masy po jednym żółtku.

Greckie CIASTO JOGURTOWE z dżemem

 

7. Wlej również do smaku olejku cytrynowego.

Greckie CIASTO JOGURTOWE z dżemem

 

8. Gotową, utartą masę przełóż do dużej miski.

Greckie CIASTO JOGURTOWE z dżemem

 

9. Białka jajek przełóż do czystej i suchej miski malaksera, dodaj szczyptę soli i miksuj na sztywną pianę.

Greckie CIASTO JOGURTOWE z dżemem

 

10. Do ubitej chwilę wcześniej masy jajeczno maślanej wsyp przygotowaną na początku mąkę z dodatkami (tzw. suche składniki). Wymieszaj.

Greckie CIASTO JOGURTOWE z dżemem

 

11. Do masy dodaj również jogurt grecki i ponownie wymieszaj całość.

Greckie CIASTO JOGURTOWE z dżemem

 

12. Ubitą pianę z białek dodawaj do masy i delikatnie mieszaj, aby nie opadła.

Greckie CIASTO JOGURTOWE z dżemem

 

13. Trzy czwarte gotowej masy przelej do okrągłej formy wysmarowanej masłem (tutaj forma o średnicy 25 centymetrów). Na wierzchu rozłóż dżem pomarańczowy (jak go zrobić dowiesz się <<TUTAJ>>).

Greckie CIASTO JOGURTOWE z dżemem

 

14. Wmieszaj dżem w ciasto, a następnie nałóż pozostałe ciasto i rozsmaruj na wierzchu tak, aby przykryć dżem.

Greckie CIASTO JOGURTOWE z dżemem

 

14. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 40-45 minut (o upieczeniu ciasta decyduje tzw. test suchego patyczka). Gdy ciasto jest upieczone wyjmij je z piekarnika i pozostaw na 10 minut.

Greckie CIASTO JOGURTOWE z dżemem

 

15. Wyłóż ciasto z formy na kratkę grillową i posyp obficie cukrem pudrem.

Greckie CIASTO JOGURTOWE z dżemem

 

16. Greckie ciasto jogurtowe z dżemem pomarańczowym jest po prostu boskie. Uwierz, a jeśli nie wierzysz zrób i przekonaj się osobiście.

Greckie CIASTO JOGURTOWE z dżemem


Zobacz również

2 thoughts on “Greckie CIASTO JOGURTOWE z dżemem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *