gravlax z burakiem z chrzanem

Gravlax z burakiem z dodatkiem świeżego chrzanu brzmieć dla części osób może dosyć tajemniczo. No bo co to ten gravlax właściwie jest…? Ano jest to łosoś marynowany w soli. Przepisów na marynowanego łososia (gravlax) jest całkiem sporo, ale ten jest bezbłędny, ponieważ uwzględnia wszystkie smaki, które ja uwielbiam. Oprócz smaku świeżej ryby jest tutaj burak, świeży chrzan i koperek. Absolutnie niepowtarzalne. W zasadzie ryba gotowa jest do spożycia po 48 godzinach, ale ja zalecam marynować ją przynajmniej cztery doby. Ryba przechodzi wtedy nie tylko wszystkimi smakami, ale nabiera również kruchości i delikatności. A ten kolor …

 

GRAVLAX Z BURAKIEM

SKŁADNIKI:

  • 800 gramów świeżego fileta z łososia (środkowa część);
  • 1 duży burak;
  • 1 duży korzeń chrzanu;
  • 100 gramów gruboziarnistej soli morskiej;
  • 50 gramów cukru;
  • 1 cytryna;
  • pęczek koperku;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Z około 1,5 kilogramowego świeżego fileta z łososia ze skórą wykrój środkową część (oczywiście możesz zamarynować całego fileta, ale lepiej, gdy ryba ma równą grubość). Dobrze ją oczyść z nieczystości, wykrój tzw. brzuszek i pozbaw wszystkich ości. Tak przygotowany kawałek ryby umyj pod bieżącą wodą i dobrze osusz ręcznikiem papierowym.

GRAVLAX Z BURAKIEM z chrzanem

 

2. Obierz jednego sporego buraka, a następnie zetrzyj go na grubych oczkach tarki.

GRAVLAX Z BURAKIEM z chrzanem

 

3. Obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki jeden spory korzeń chrzanu. Startego chrzanu powinno być około dwóch łyżek.

GRAVLAX Z BURAKIEM z chrzanem

 

4. Rybę przełóż do naczynia, a następnie zasyp 100 gramami grubej soli morskiej (tutaj himalajska) i 50 gramami cukru. Wetrzyj wszystko dobrze w rybę.

GRAVLAX Z BURAKIEM z chrzanem

 

5. Na wierzchu rozłóż świeżo starty chrzan.

GRAVLAX Z BURAKIEM z chrzanem

 

6. Rozłóż na wierzchu startego buraka, a następnie posyp startą skórką z cytryny i garścią posiekanego, świeżego koperku.

GRAVLAX Z BURAKIEM z chrzanem

 

7. Rybę owiń szczelnie folią spożywczą. Na wierzch połóż coś ciężkiego, np. garnek wypełniony wodą, celem obciążenia ryby. Wstaw wszystko do lodówki na 4 doby.

GRAVLAX Z BURAKIEM z chrzanem

 

8. Po tym czasie zdejmij folię z łososia – powinien mieć piękny, buraczkowy kolor.

GRAVLAX Z BURAKIEM z chrzanem

 

9. Osusz dokładnie łososia ręcznikiem papierowym i wytnij skórę.

GRAVLAX Z BURAKIEM z chrzanem

 

10. Piękny, prawda ? Gravlax z burakiem z chrzanem można jeść solo, na kanapce z serkiem lub z ulubionym sosem, np. koperkowo-musztardowym.

GRAVLAX Z BURAKIEM z chrzanem

Jak zrobić KANAPKĘ Z GRAVLAXEM dowiesz się <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *