gravlax z burakiem z chrzanem

Gravlax z burakiem z chrzanem brzmieć dla części osób może dosyć tajemniczo. No bo co to ten gravlax właściwie jest…? Ano jest to łosoś marynowany w soli. Przepisów na marynowanego łososia (gravlax) jest całkiem sporo, ale ten, od Jamiego Olivera, jest bezbłędny, ponieważ uwzględnia wszystkie smaki, które ja uwielbiam. Oprócz smaku świeżej ryby jest tutaj burak, świeży chrzan i koperek. Absolutnie niepowtarzalne. W zasadzie ryba gotowa jest do spożycia po 48 godzinach, ale ja zalecam marynować ją przynajmniej 4 doby. Ryba przechodzi wtedy nie tylko wszystkimi smakami, ale nabiera również kruchości i delikatności. A ten kolor …

 

GRAVLAX Z BURAKIEM Z CHRZANEM

SKŁADNIKI:

  • 800 gramów świeżego fileta z łososia (środkowa część);
  • 1 duży burak;
  • 1 duży korzeń chrzanu;
  • 100 gramów gruboziarnistej soli morskiej;
  • 50 gramów cukru;
  • 1 cytryna;
  • pęczek koperku;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Z około 1,5 kilogramowego świeżego fileta z łososia ze skórą wykrój środkową część (oczywiście możesz zamarynować całego fileta, ale lepiej, gdy ryba ma równą grubość). Dobrze ją oczyść z nieczystości, wykrój tzw. brzuszek i pozbaw wszystkich ości. Tak przygotowany kawałek ryby umyj pod bieżącą wodą i dobrze osusz ręcznikiem papierowym.

 

2. Obierz jednego sporego buraka, a następnie zetrzyj go na grubych oczkach tarki.

 

3. Obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki jeden spory korzeń chrzanu. Startego chrzanu powinno być około dwóch łyżek.

 

4. Rybę przełóż do naczynia, a następnie zasyp 100 gramami grubej soli morskiej (tutaj himalajska) i 50 gramami cukru. Wetrzyj wszystko dobrze w rybę.

 

5. Na wierzchu rozłóż świeżo starty chrzan.

 

6. Rozłóż na wierzchu startego buraka, a następnie posyp startą skórką z cytryny i garścią posiekanego, świeżego koperku.

 

7. Rybę owiń szczelnie folią spożywczą. Na wierzch połóż coś ciężkiego, np. garnek wypełniony wodą, celem obciążenia ryby. Wstaw wszystko do lodówki na 4 doby.

 

8. Po tym czasie zdejmij folię z łososia – powinien mieć piękny, buraczkowy kolor.

 

9. Osusz dokładnie łososia ręcznikiem papierowym i wytnij skórę.

 

10. Piękny, prawda ? Gravlax z burakiem z chrzanem można jeść solo, na kanapce z serkiem lub z ulubionym sosem, np. koperkowo-musztardowym.

Jak zrobić KANAPKĘ Z GRAVLAXEM dowiesz się <<TUTAJ>>.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *