Gravlax to marynowany łosoś. Przepisów na jego przyrządzenie jest całkiem sporo, ale ten jest bezbłędny, ponieważ łączy różne smaki w jedną, zgrabną kompozycję. Oprócz smaku świeżej ryby jest tutaj burak, świeży chrzan i koperek. Absolutnie niepowtarzalne. W zasadzie ryba gotowa jest do spożycia po 48 godzinach, ale ja zalecam marynować ją przynajmniej 4 doby. Łosoś przechodzi wtedy nie tylko wszystkimi smakami, ale nabiera również kruchości i delikatności. No i ten kolor …

GRAVLAX NA ŚWIĘTA?

Co byście powiedzieli, gdyby takiego łososia wystawić na świątecznym stole… Myślę, że może nie na kolację wigilijną, ale na Boże Narodzenie narobiłby sporo zamieszania u Waszych współbiesiadników. Podanie takiego łososia na Święta z pewnością byłoby dużym wydarzeniem kulinarnym…

Gravlax można jeść solo, po plasterku rozkoszując się jego smakiem i delikatnością. Można również zrobić przepyszne, delikatne kanapeczki z serkiem chrzanowym i czarnym kawiorem. To dopiero byłaby bomba na Święta 😉

<<<< Przepis na GRAVLAX znajdziesz TUTAJ >>>>

<<<< Jak kupić tanio filet z łososia dowiesz się TUTAJ >>>>

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *