Grasica

Grasica? Nie lubię. A jadłeś? No nie, ale nie lubię i już. Nawet nie zamierzam próbować, bo… nie lubię… To typowa wymiana zdań na temat grasicy, jaką od miesięcy (a tak naprawdę pewnie i znacznie dłużej…) odbywam z ludźmi, co to kulinarnie nie są zbytnio zaawansowani, choć zjeść dobrze lubią.

GRASICA TO…

No ale kto nie lubi „dobrze” zjeść? Ale żeby od razu jakąś grasicę??? Jeżeli lubisz faktycznie „dobrze” zjeść (czytaj: różnorodnie i ze smakiem) nie możesz zamykać się w pętli tylko tego, co lubisz. Bo skąd wiesz, czego nie lubisz, skoro wielu rzeczy nie chcesz nawet spróbować? Czy na pewno znasz grasicę? Słyszałeś o niej? Znasz, lubisz, czy też słyszysz tę nazwę po raz pierwszy ?

NO CO TO JEST

Grasica to gruczoł śródpiersiowy znajdujący się tuż za mostkiem, dbający o odporność organizmu. Te najbardziej cenione to jagnięca i cielęca. W medycynie używana jest w postaci kapsułek, których zażywanie wzmacnia układ odpornościowy chorego. W kuchni zaś, szczególnie grasica cielęca, traktowana jest jako rarytas. Swoją strukturą grasica przypomina nieco wątróbkę. Jest bardzo delikatna, ma swój dość charakterystyczny, lecz nie nachalny i z pewnością nie dominując smak.

CO Z TYM ZROBIĆ

Aby grasica nadawała się do właściwej obróbki kulinarnej należy pozbawić ją błonek. W tym celu należy moczyć ją kilka godzin w lodowatej wręcz wodzie (wodę wymienić w tym czasie przynajmniej dwa razy), a następnie zanurzyć na chwilę we wrzątku. 

Grasica cielęca ma bardzo bogate zastosowanie w kuchni – ilość dań z jej udziałem może być nieograniczona. Każde jednak z tych dań staje się wyjątkowe właśnie dzięki niej. Z dodatkiem grasicy można „zbudować” genialny sos, czy też przyrządzić niepowtarzalne risotto. Podać fantastyczną sałatkę, czy po prostu zjeść ze smakiem omlet z grasicą (zdjęcie poniżej).

O jej unikatowym smaku możecie przekonać się sami, o ile oczywiście polubicie grasicę. Ale żeby to stwierdzić bez jej spróbowania się nie obejdzie. Myślę, że nie będziecie tego żałować…

Świetną GRASICĘ zjecie na przykład <<TUTAJ>>.

Grasica


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *