Grasica? Nie lubię. A jadłeś? No nie, ale nie lubię i już. Nawet nie zamierzam próbować, bo… nie lubię… To typowa wymiana zdań na temat grasicy, jaką od miesięcy (a tak naprawdę pewnie i znacznie dłużej…) odbywam z ludźmi, co to kulinarnie nie są zbytnio zaawansowani, choć zjeść dobrze lubią.

GRASICA TO…

No ale kto nie lubi „dobrze” zjeść? Ale żeby od razu jakąś grasicę??? Jeżeli lubisz faktycznie „dobrze” zjeść (czytaj: różnorodnie i ze smakiem) nie możesz zamykać się w pętli tylko tego, co lubisz. Bo skąd wiesz, czego nie lubisz, skoro wielu rzeczy nie chcesz nawet spróbować? Czy na pewno znasz grasicę? Słyszałeś o niej? Znasz, lubisz, czy też słyszysz tę nazwę po raz pierwszy ?

CO TO JEST

Grasica to gruczoł śródpiersiowy znajdujący się tuż za mostkiem, dbający o odporność organizmu. Te najbardziej cenione to jagnięca i cielęca. W medycynie używana jest w postaci kapsułek, których zażywanie wzmacnia układ odpornościowy chorego. W kuchni zaś, szczególnie grasica cielęca, traktowana jest jako rarytas. Swoją strukturą grasica przypomina nieco wątróbkę. Jest bardzo delikatna, ma swój dość charakterystyczny, lecz nie nachalny i z pewnością nie dominując smak.

CO Z TYM ZROBIĆ

Aby grasica nadawała się do właściwej obróbki kulinarnej należy pozbawić ją błonek. W tym celu należy moczyć ją kilka godzin w lodowatej wręcz wodzie (wodę wymienić w tym czasie przynajmniej dwa razy), a następnie zanurzyć na chwilę we wrzątku. 

Grasica cielęca ma bardzo bogate zastosowanie w kuchni – ilość dań z jej udziałem może być nieograniczona. Każde jednak z tych dań staje się wyjątkowe właśnie dzięki niej. Z dodatkiem grasicy można „zbudować” genialny sos, czy też przyrządzić niepowtarzalne risotto. Podać fantastyczną sałatkę, czy po prostu zjeść ze smakiem omlet z grasicą (zdjęcie poniżej).

O jej unikatowym smaku możecie przekonać się sami, o ile oczywiście polubicie grasicę. Ale żeby to stwierdzić bez jej spróbowania się nie obejdzie. Myślę, że nie będziecie tego żałować…

Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *