Drukuj przepis

Granat – jak łatwo i szybko obrać owoc – oto moje zadanie na dzisiaj. Pokażę Wam, jak prosto, łatwo i przyjemnie dobrać się do tego „wystrzałowego” owocu. Gwoli wyjaśnienia… Trafiające na nasz rynek granaty rzadko kiedy są w miarę dojrzałe (podobnie, jak banany), stąd ich pestki są dosyć twarde. Odstrasza to większość z nas do ich zakupu i konsumpcji. Ponadto większość z nas nie potrafi sobie poradzić z obieraniem granatów . Mialem podobny problem i dlatego podchodziłem ostrożnie do zakupu i konsumpcji tego jednego z najzdrowszych owoców. Na Krecie jednak pokazano mi, jak łatwo sobie z nimi radzić; tutaj też poczułem prawdziwy smak granatów… Zachęcam Was zatem gorąco do podjęcia kolejnej próby z granatem… może to właśnie tym razem będzie… bomba 😉

Granaty to jedne z najzdrowszych owoców, dlatego warto po nie sięgać zwłaszcza jesienią, kiedy przypada na nie sezon

No to zaczynamy cała zabawę z … granatami, jakkolwiek by to nie zabrzmiało 😉

1. Granat musi być przede wszystkim dojrzały. Nie mam niestety recepty, jak to sprawdzić. Owoc powinien być na pewno dosyć miękki, to pewne, ale tak naprawdę dopiero po jego rozkrojeniu dowiesz się, czy jest dojrzały jak należy. Możesz ewentualnie kupić 2-3 sztuki i pozostawić na wierzchu na kilka dni, aby owoce dojrzały i zmiękły. Sprawdzaj jednak codziennie, czy czasem wcześniej nie zaczną się psuć…

 

2. Gdy uznasz, że Twój granat jest dojrzały, jak należy ostrym, cienkim nożem nacinaj granat dookoła od góry wgłąb pod skosem (do środka).

 

3. Usuń delikatnie odciętą górną część „korony”.

 

4. Od strony odciętej „korony” nacinaj owoc pionowo w dół w cząsteczki (tzw. ósemki). Czyń to podobnie, jakby z …pomarańczą. Dobrze, jeżeli postarasz się dokładnie trafić pomiędzy wewnętrzne, pionowe jasne błonki owocu, będzie potem (być może) łatwiej go obierać… Dla mnie nie ma to żadnego znaczenia – tnę, jak leci, bo moje pestki nie pójdą na wystawę, tylko trafią zaraz do wnętrza mego 😉

 

5. Nacięty granat połóż na dużym talerzu i delikatnie rozchyl wszystkie kawałki owocu.

 

6. Bez zbytniego nacisku kawałki granatu właściwie same „otworzą się”, jak piękny kwiat…

 

7. Jedynym żmudnym zadaniem będzie w tym momencie dokładne usunięcie białych błonek, które są gorzkie i zwykle to one odpowiadają za odczucie goryczki w trakcie jedzenia pestek granatu. Oderwij jeden z kawałków granatu, usuń wspomniane błonki i …zajadaj, jak pomarańczę, skórkę oczywiście po wyjedzeniu pestek wyrzucając 😉

 

8. Jeżeli jednak zależy Ci na pozyskaniu pestek do dalszego użycia trzymany w ręce kawałek owocu wywiń do zewnątrz tak, aby pestki granatu łatwo można było oddzielić od skórki. Jeżeli granat jest dojrzały zrobisz to z dziecinną łatwością…

 

9. Pamiętaj, by uzyskane pestki granatu spożytkować jak najszybciej, bo wtedy są najsmaczniejsze i niezwykle soczyste.

 

10. Z jednego granatu można otrzymać całkiem sporo lekko kwaskowych, a jednocześnie soczystych i słodkawych pestek.

 

11. Granat, a w zasadzie jego pestki mogą być na przykład znakomitym dodatkiem do jogurtu. Szerokie zastosowanie pestek granatu znajdziesz w kuchniach krajów śródziemnomorskich, ale przede wszystkim w kuchniach Indii, Kaukazu i Bliskiego Wschodu. Sok z pestek granatów jest jednym z najzdrowszych na świecie, zdrowszym, aniżeli np. osławiona zielona herbata…

Do czego zastosować pestki granatu? Dowiesz się TUTAJ >.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *