Drukuj przepis

Moje gołąbki z młodej kapusty to szybkie danie. Użyłem do ich przygotowania jedynie tych najtwardszych, zewnętrznych liści (z premedytacją), a smak farszu zbudowałem w oparciu o mocno przyprawioną kiełbasę węgierską – z mnóstwem słodkiej papryki i czosnku. Dodatkiem do farszu jest karczek wieprzowy i pęczak, całość zaś duszona jest na kapuście kiszonej z dużą ilością kminku . Gołąbki z młodej kapusty wyszły wybornie; chyba nie muszę Was namawiać dłużej na ich przygotowanie według mojego przepisu 😉

 

SKŁADNIKI:

  • 1 biała kapusta z dużymi liśćmi zewnętrznymi;
  • 1 surowa, węgierska kiełbasa paprykowana o wadze 250 gramów (lub np. chorizo);
  •  250 gramów karczku wieprzowego;
  • 150 gramów kaszy pęczak;
  • 500 gramów dobrej kapusty kiszonej;
  • 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki;
  • 3-4 łyżeczki kminku;
  • 3 liście laurowe;
  • 5 ziaren ziela angielskiego;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Kaszę gryczaną przepłucz pod bieżącą wodą i wsyp do garnka z lekko osoloną, gotującą się wodą. Wody powinno być 2-3 razy więcej, aniżeli kaszy (objętościowo). Gotuj kaszę na średnim ogniu około 20 minut, aż ta wchłonie niemal całą wodę. Gdy tak się stanie wyłącz gaz pod garnkiem, przykryj go z pokrywką i pozostaw kaszę na około 20 minut, aż napęcznieje.

 

3. Oderwij liście z kapusty – potrzebować będziesz te zewnętrzne, najtwardsze. Pozostałą główkę kapusty pozostaw np. do zrobienia surówki. Do gołąbków nie będzie potrzebna.

 

4. Liście wrzuć do gotującej się wody; gotuj je pod przykryciem około 15 minut, aż nieco zmiękną. Pamiętaj, że zewnętrzne liście kapusty są twarde, więc koniecznie trzeba je podgotować przed duszeniem gołąbków.

 

5. Przygotuj farsz. Do miski włóż surowe mięso wyjęte z kiełbasy oraz zmielony karczek wieprzowy.

 

6. Kiełbasy węgierskie są dość intensywnie przyprawione – nie ma zwykle potrzeby doprawiać je dodatkowo. Jedynie nieco ostrej, mielonej papryki z pewnością nie zaszkodzi 😉

 

7. Podgotowane liście kapusty wyjmij z garnka i osusz na ściereczkach.

 

8. Pęczak, który przez ostatnie 20 minut „dochodził” pod przykryciem powinien już być miękki i jędrny.

 

9. Dodaj pęczak do mięsa i dokładnie wymieszaj farsz. W tym momencie dobrym pomysłem jest usmażenie maleńkiego kawałka farszu, by sprawdzić, czy jest dobrze doprawiony. Jeśli tak, odstaw farsz na bok – pora na finał 😉

 

10. Z każdego liścia wykrój nożem zgrubienie.

 

11. Na każdy z liści nakładaj farsz.

 

12. Zwijaj gołąbki z młodej kapusty, jak krokiety.

 

13. Z podanych ilości składników zrobiłem 8 gołąbków. Szybka robota 😉

 

14. Przygotuj kapustę kiszoną – pamiętaj, aby była jak najlepsza. Kiszona, a nie zalana octem… Oczywiście ta z Charsznicy (stolica polskiej kapusty) jest najlepsza 😉 Rozłóż kapustę kiszoną na spodzie szerokiego rondla lub patelni.

 

15. Dopraw kapustę liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Obficie posyp kminkiem.

 

16. Na kapuście kiszonej ułóż gołąbki. Zalej wszystko niewielką ilością gorącej wody. Przykryj naczynie pokrywką i duś na wolnym ogniu 1 godzinę.

 

17. Po tym czasie sprawdź, czy gołąbki z młodej kapusty są już miękkie (chodzi głównie o liście kapusty). Jeżeli nie – duś jeszcze kilkanaście minut.

 

18. Gołąbki z młodej kapusty podawaj na ciepło na kapuście kiszonej, na której się dusiły. Warto tę kapustę kiszoną posypać odrobiną słodkiej, mielonej papryki. Pycha! Wolisz gołąbki wegetariańskie? Kliknij TUTAJ> .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *