GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY z kaszą i mięsem

Gołąbki z młodej kapusty z kasza i mięsem to szybkie danie. Użyłem do ich przygotowania jedynie tych najtwardszych, zewnętrznych liści (z premedytacją). Smak farszu zbudowałem w oparciu o mocno przyprawioną kiełbasę węgierską taką z mnóstwem słodkiej papryki i czosnku. Dodatkiem do farszu jest karczek wieprzowy i pęczak, całość zaś duszona jest na kapuście kiszonej z dużą ilością kminku. Gołąbki z młodej kapusty wyszły wybornie; chyba nie muszę Was namawiać dłużej na ich przygotowanie według mojego przepisu.

 

GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY

SKŁADNIKI:

  • 1 biała kapusta z dużymi liśćmi zewnętrznymi;
  • 1 surowa, węgierska kiełbasa paprykowana o wadze 250 gramów (lub np. chorizo);
  •  250 gramów karczku wieprzowego;
  • 150 gramów kaszy pęczak;
  • 500 gramów dobrej kapusty kiszonej;
  • 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki;
  • 3-4 łyżeczki kminku;
  • 3 liście laurowe;
  • 5 ziaren ziela angielskiego;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY z kaszą i mięsem

 

2. Kaszę gryczaną przepłucz pod bieżącą wodą i wsyp do garnka z lekko osoloną, gotującą się wodą. Wody powinno być 2-3 razy więcej, aniżeli kaszy (objętościowo). Gotuj kaszę na średnim ogniu około 20 minut, aż ta wchłonie niemal całą wodę. Gdy tak się stanie wyłącz gaz pod garnkiem, przykryj go z pokrywką i pozostaw kaszę na około 20 minut, aż napęcznieje.

GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY z kaszą i mięsem

 

3. Oderwij liście z kapusty – potrzebować będziesz te zewnętrzne, najtwardsze. Pozostałą główkę kapusty pozostaw np. do zrobienia surówki. Do gołąbków nie będzie potrzebna.

GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY z kaszą i mięsem

 

4. Liście wrzuć do gotującej się wody; gotuj je pod przykryciem około 15 minut, aż nieco zmiękną. Pamiętaj, że zewnętrzne liście kapusty są twarde, więc koniecznie trzeba je podgotować przed duszeniem gołąbków.

GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY z kaszą i mięsem

 

5. Przygotuj farsz. Do miski włóż surowe mięso wyjęte z kiełbasy oraz zmielony karczek wieprzowy.

GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY z kaszą i mięsem

 

6. Kiełbasy węgierskie są dość intensywnie przyprawione – nie ma zwykle potrzeby doprawiać je dodatkowo. Jedynie nieco ostrej, mielonej papryki z pewnością nie zaszkodzi.

UWAGA: Farsz powinien być wyraziście doprawiony.

GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY z kaszą i mięsem

 

7. Podgotowane liście kapusty wyjmij z garnka i osusz na ściereczkach.

GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY z kaszą i mięsem

 

8. Pęczak, który przez ostatnie 20 minut „dochodził” pod przykryciem powinien już być miękki i jędrny.

GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY z kaszą i mięsem

 

9. Dodaj pęczak do mięsa i dokładnie wymieszaj farsz. W tym momencie dobrym pomysłem jest usmażenie maleńkiego kawałka farszu, by sprawdzić, czy jest dobrze doprawiony. Jeśli tak, odstaw farsz na bok – pora na finał.

UWAGA: Proporcje pomiędzy mięsem, a kaszą zależą od Twoich upodobań.

GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY z kaszą i mięsem

 

10. Z każdego liścia wykrój nożem zgrubienie.

GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY z kaszą i mięsem

 

11. Na każdy z liści nakładaj farsz.

GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY z kaszą i mięsem

 

12. Zwijaj gołąbki z młodej kapusty, jak krokiety.

GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY z kaszą i mięsem

 

13. Z podanych ilości składników zrobiłem 8 gołąbków. Szybka robota.

GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY z kaszą i mięsem

 

14. Przygotuj kapustę kiszoną – pamiętaj, aby była jak najlepsza. Kiszona, a nie zalana octem… Oczywiście ta z Charsznicy (stolica polskiej kapusty) jest najlepsza 😉 Rozłóż kapustę kiszoną na spodzie szerokiego rondla lub patelni.

GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY z kaszą i mięsem

 

15. Dopraw kapustę liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Obficie posyp kminkiem.

GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY z kaszą i mięsem

 

16. Na kapuście kiszonej ułóż gołąbki. Zalej wszystko niewielką ilością gorącej wody. Przykryj naczynie pokrywką i duś na wolnym ogniu 1 godzinę.

GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY z kaszą i mięsem

 

17. Po tym czasie sprawdź, czy gołąbki z młodej kapusty są już miękkie (chodzi głównie o liście kapusty). Jeżeli nie – duś jeszcze kilkanaście minut.

GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY z kaszą i mięsem

 

18. Gołąbki z młodej kapusty z kaszą i mięsem podawaj na ciepło na kapuście kiszonej, na której się dusiły. Warto tę kapustę kiszoną posypać odrobiną słodkiej, mielonej papryki. Pycha!

GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY z kaszą i mięsem

Wolisz GOŁĄBKI WEGETARIAŃSKIE? Po przepis kliknij <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *