Gołąbki z młodej kapusty z kaszą pęczak i mięsem

Gołąbki z młodej kapusty, czyli liście młodej kapusty wypełnione farszem z wieprzowiny, kiełbasy paprykowanej i kaszy pęczak, a następnie zawinięte i duszone na kapuście kiszonej.

Gołąbki z młodej kapusty to liście młodej kapusty wypełnione farszem z wieprzowiny, kiełbasy paprykowanej i kaszy pęczak, a następnie zawinięte i duszone na kapuście kiszonej. Gołąbki z młodej kapusty to wbrew pozorom dość szybkie w przyrządzeniu danie. Do przygotowania moich gołąbków użyłem jedynie tych najtwardszych, zewnętrznych liści (z premedytacją). Smak farszu zbudowałem w oparciu o mocno przyprawioną kiełbasę. Składnikami na farsz są kasza i mięso, całość zaś duszona jest na kapuście kiszonej z dużą ilością kminku. Gołąbki z młodej kapusty wyszły wybornie. Chyba nie muszę Cię namawiać dłużej na ich przygotowanie według mojego przepisu.

Składniki

1 biała kapusta z dużymi liśćmi zewnętrznymi;
1 surowa, węgierska kiełbasa paprykowana o wadze 250 gramów (lub np. chorizo);
250 gramów karczku wieprzowego;
150 gramów kaszy pęczak;
500 gramów dobrej kapusty kiszonej;
1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki;
3 łyżeczki kminku;
3 liście laurowe;
5 ziaren ziela angielskiego;
sól, pieprz;

Przepis na gołąbki z młodej kapusty

Pęczak przepłucz pod bieżącą wodą i wsyp do garnka z lekko osoloną, gotującą się wodą. Wody powinno być 2-3 razy więcej, aniżeli kaszy (objętościowo). Gotuj kaszę na średnim ogniu około 20 minut, aby wchłonęła niemal całą wodę. Gdy tak się stanie wyłącz gaz pod garnkiem, przykryj go z pokrywką i pozostaw kaszę na około 20 minut, aż napęcznieje.

Podczas gdy pęczak pęcznieje oderwij liście z kapusty, potrzebować będziesz tych zewnętrznych, najtwardszych. Pozostałą główkę kapusty pozostaw np. do zrobienia surówki. Do gołąbków nie będzie potrzebna. Liście wrzuć do gotującej się wody, gotuj je pod przykryciem około 15 minut, aby nieco zmiękły. Pamiętaj, że zewnętrzne liście kapusty są twarde, więc koniecznie trzeba je podgotować przed duszeniem gołąbków (poznaj przepis na gołąbki z kiszonej kapusty).

Przygotuj farsz. Do miski włóż surowe mięso wyjęte z kiełbasy, a także zmielony karczek wieprzowy. Kiełbasy węgierskie są dość intensywnie przyprawione, nie ma zwykle potrzeby doprawiać je dodatkowo. Jedynie nieco ostrej, mielonej papryki z pewnością nie zaszkodzi. Podgotowane liście kapusty wyjmij z garnka i osusz na ściereczkach.

Porada-> farsz do gołąbków powinien być wyraziście doprawiony. Proporcje w farszu pomiędzy mięsem, a kaszą zależą od Twoich upodobań.

Pęczak, który przez ostatnie 20 minut „dochodził” pod przykryciem powinien już być miękki i jędrny. Dodaj pęczak do mięsa i dokładnie wymieszaj farsz. W tym momencie dobrym pomysłem jest usmażenie maleńkiego kawałka farszu, aby sprawdzić, czy jest dobrze doprawiony. Jeśli tak, farsz jest gotowy, pora na finał.

Z każdego liścia wykrój nożem zgrubienie, następnie na każdy z liści nakładaj farsz. Zwijaj gołąbki z młodej kapusty, jak krokiety. Z podanych ilości składników zrobiłem 8 gołąbków. Szybka robota.

Przygotuj kapustę kiszoną, pamiętaj, aby była jak najlepsza. Kiszona, a nie zalana octem. Oczywiście ta z Charsznicy (stolica polskiej kapusty) jest najlepsza. Rozłóż kapustę kiszoną na spodzie szerokiego rondla lub patelni. Dopraw kapustę liśćmi laurowymi, a także zielem angielskim. Obficie posyp kminkiem.

Gołąbki z młodej kapusty sposób podania

Na kapuście kiszonej ułóż gołąbki. Podlej wszystko niewielką ilością gorącej wody. Przykryj naczynie pokrywką i duś na wolnym ogniu 1 godzinę. Po tym czasie sprawdź, czy gołąbki z młodej kapusty są już miękkie (chodzi głównie o liście kapusty). Jeśli nie, duś jeszcze kilkanaście minut.

Podawaj na ciepło na kapuście kiszonej, na której się dusiły. Warto tę kapustę kiszoną posypać odrobiną słodkiej, mielonej papryki. Pycha!


Kliknij po przepis na pyszne gołąbki wegetariańskie.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *