Gołąbki z mięsem i ryżem klasyczna wersja

Gołąbki z mięsem, czyli blanszowane liście białej kapusty wypełnione farszem z duszonego karczku wieprzowego i gotowanego ryżu, a następnie zawijane i duszone do miękkości.

Gołąbki z mięsem to klasyka kuchni polskiej. Gołąbki uwielbiane są za smak, ale również za możliwe bardzo liczne wariacje na ich temat. Po pierwsze mogą być z kapusty białej, czerwonej, włoskiej, a także kiszonej. Po drugie farsz przygotowany może być właściwie z dowolnych składników. Najpopularniejszy oczywiście, gdy gołąbki faszeruje się mięsem i ryżem. Nie stoi jednak nic na przeszkodzie, aby gołąbki składały się z dowolnej kaszy i Twojego ulubionego dodatku. Coraz częściej jada się również gołąbki wegetariańskie. Podaje się je z sosem pomidorowym lub pieczarkowym, albo po prostu smażone na patelni. Gołąbki albo się dusi, albo piecze. Ja zapraszam na moją, bardzo klasyczną wersję. Z ryżem.

Składniki

2 główki białej kapusty każda o wadze około 3 kilogramów;
700 gramów karczku wieprzowego;
300 gramów ryżu do risotto (np. arborio);
1 litr domowego wywaru warzywnego;
500 ml mocnego bulionu, najlepiej wołowego;
1 duża cebula;
mielona, słodka papryka;
masło;
gęsi lub wieprzowy smalec;
sól, pieprz;

Przepis na gołąbki z mięsem

Do gołąbków używam mięsa z łopatki wieprzowej albo karczku. Wiem, że sporo osób dodaje do farszu surowe mięso, ja jednak preferuję przyrządzone wcześniej w formie gulaszu. Tutaj użyłem 700 gramowy kawałek karczku wieprzowego, dość mocno przerośniętego tłuszczem. Należy pamiętać, że tłuszczu w mięsie musi być dość sporo, inaczej gołąbki będą zbyt suche i po prostu nie będą takie smaczne. Jeżeli przeraża Ciebie taka ilość tłuszczu zrób lepiej gołąbki wegetariańskie.

Mięso pokrój w grube kawałki, a następnie posól, popieprz i obsyp mieloną słodką papryką. Wetrzyj dobrze przyprawy w mięso. Smaż mięso na niewielkiej ilości tłuszczu na dość mocnym ogniu, aby ładnie się zrumieniło.

Przełóż przesmażone mięso do garnka, wlej szklankę gorącej wody, dodaj swoją ulubioną przyprawę i duś pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso zmięknie.

Porada-> karczek w sosie paprykowym nada Twoim gołąbkom fantastycznego smaku.

Podczas gdy mięso się dusi na patelni rozgrzej trochę masła i wsyp 300 gramów ryżu do risotto (np. arborio). Smaż kilka minut, aż stanie się przeźroczysty. Wlej chochelkę domowego bulionu warzywnego i na małym ogniu gotuj ryż, jak na klasyczne risotto (w miarę ubywania bulionu dolewaj kolejne chochelki, aż ryż stanie się „al dente”).

Uduszone, miękkie mięso wyjmij z garnka, przestudź lekko i zmiel w maszynce do dużej miski. Sos powstały z duszenia mięsa pozostaw, będzie potrzebny.

Przygotuj farsz do gołąbków

Na małej patelni rozgrzej tłuszcz (najlepiej gęsi smalec albo masło) i smaż pokrojoną w drobną kostkę 1 dużą cebulę. Przesmażoną cebulę dodaj do zmielonego mięsa. Dodaj ugotowany ryż, sól, sporo pieprzu i wymieszaj farsz. Jeżeli będzie zbyt suchy dolej do niego powstały przy duszeniu mięsa sos. Farsz powinien być lekko pikantny i słonawy, w połączeniu z kapustą straci on nieco swojej „mocy”, zatem porządne doprawienie farszu na tym etapie jest konieczne.

Przygotuj liście na gołąbki z mięsem

Z dwóch naprawdę sporych kapust (u mnie każda po 3 kilogramy) wytnij głąby, zdejmij kilka wierzchni liści i odłóż je na bok. Kapusty następnie włóż do dużych garnków z wrzącą wodą. Gotuj. Gdy kolejne wierzchnie liście będą się blanszowały zdejmuj je po sztuce z kapusty. Układaj liście na suchej ściereczce, aż lekko przestygną i ociekną z wody. Liście należy dość szybko użyć po wyjęciu z wody, ponieważ z czasem będzie je coraz trudniej zwijać i mogą pękać.

Pora przygotować gołąbki. Weź liść w dłoń i małym nożykiem zetnij zgrubienie na liściu, a jego końcówkę od strony głąba wyrównaj. Rozłóż liść, a następnie nałóż farsz, ilość farszu to sprawa indywidualna. Ja lubię, jak w gołąbku jest dość sporo kapusty, więc z farszem nie przesadzam.

Porada-> gołąbki nie muszą być pełne farszu. Jeżeli tak jak ja kochasz smak kapusty wystarczy, że farszu do nich nałożysz z umiarem.

Zawijaj gołąbka, jak krokieta. Postępuj tak z każdym liściem, aż do wyczerpania składników.

Gołąbki z mięsem sposób przygotowania

W dużej gęsiarce albo innym sporym naczyniu, w którym będziesz dusić gołąbki, wyłóż dno i boki odłożonymi wcześniej liśćmi kapusty. Układaj ciasno gołąbki z mięsem, jeżeli zaistnieje potrzeba układaj gołąbki warstwami. Nic złego się z nimi nie stanie. Na wierzchu ponownie rozłóż kilka odłożonych na początku liści kapusty. Na koniec wlej do naczynia 500 ml mocnego bulionu, najlepiej wołowego. Popieprz całość i rozłóż na wierzchu małe kawałeczki masła.

Sposób podania

Przykryj pokrywką i duś gołąbki z mięsem na wolnym ogniu 1,5 godziny, aż kapusta zmięknie, a wierzchnie liście kapusty ładnie się przypieką, to dodatkowy rarytas przy robieniu gołąbków. Gołąbki przesmaż na niewielkiej ilości tłuszczu, aby pięknie się zrumieniły, a kapusta nabrała smaku. Podawaj z sosem grzybowym.


Poznaj znakomity oryginalny przepis na dolmades czyli mini gołąbki z Grecji.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *