GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY kiszeniaki

Gołąbki z kiszonej kapusty czyli kiszeniaki łemkowskie to gołąbki z kiszonej kapusty z farszem z mięsa, kaszy jęczmiennej i gryczanej, zwykle podsmażone, polane pysznym sosem grzybowym. Moich kiszeniaków raczej nie należy utożsamiać z tymi łemkowskimi, ponieważ są przyrządzone nieco inaczej. Ale gwarantuję, że są również pyszne, a nawet lepsze, o ile lubicie kiszoną kapustę. Oczywiście smak gołąbków w dużej mierze zależy nie tylko od farszu (co oczywiste), ale przede wszystkim od stopnia zakwaszenia kapusty. Moja, zakupiona w królestwie kapusty (Charsznica) była naprawdę kwaśna. Jeżeli nie pasuje Ci zbyt kwaśna kapusta gotuj ją dłużej, aniżeli ja podaję w swoim przepisie.

 

GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY

SKŁADNIKI:

  • 1 duża główka kiszonej kapusty;
  • 500 gramów łopatki wieprzowej;
  • 300 gramów kaszy jęczmiennej;
  • 500 ml bulionu drobiowego;
  • 60 gramów suszonych podgrzybków;
  • 1 duża cebula;
  • 1 łyżka mielonej, słodkiej papryki;
  • 1 jajko;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • natka pietruszki;
  • garść suszonych warzyw;
  • ziele angielskie;
  • liść laurowy;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Około 60 gramów podgrzybków mocz w gorącej wodzie przez około 30 minut, po czym gotuj na małym ogniu również około 30 minut.

GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY kiszeniaki

 

2. Około 500 gramów łopatki wieprzowej pokrój w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzej trochę oliwy i wrzuć jedną pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Zeszklij ją, a następnie wrzuć mięso i smaż je, aż lekko zbrązowieje.

GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY kiszeniaki

 

3. Do mięsa dodaj łyżeczkę suszonych warzyw oraz 1 łyżkę mielonej, słodkiej papryki. Podsmażaj wszystko przez 1 minutę, po czym wlej około 500 ml wrzącej wody. Patelnię przykryj (lub przełóż gulasz do małego garnka) i gotuj na wolnym ogniu około 45 minut. W razie potrzeby podlewaj odrobiną wody. Na koniec gulasz dopraw solą i pieprzem do smaku. Przecedź gulasz pozostawiając w osobnych naczyniach zarówno mięso, jak i sos.

UWAGA: Mięso ugotowane w formie gulaszu nabiera wspaniałego smaku, dzięki czemu i gołąbki zyskają na smaku.

GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY kiszeniaki

 

4. Całą główkę kiszonej kapusty opłucz pod bieżącą wodą, po czym włóż do dużego garnka. Zalej ją wrzątkiem, dodaj kilka ziarenek ziela angielskiego i listek laurowy. Gotuj około 30 minut lub dłużej; zależy, czy gołąbki z kiszonej kapusty wolisz mniej lub bardziej kwaśne…

UWAGA: Czy kapusta pozostanie bardzo kwaśna, czy też będzie łagodniejsza w smaku zależy tylko od Twoich upodobań.

GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY kiszeniaki

 

5. Ugotuj 300 gramów kaszy jęczmiennej. Prawie całą kaszę (pozostaw jedynie około 2-3 łyżek) przełóż do dużej miski. Mięso z gulaszu drobniutko posiekaj i również dodaj do miski z kaszą. Ugotowane grzyby również wyjmij z wywaru, pokrój drobno i też dodaj do miski z farszem.

GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY kiszeniaki

 

6. Wbij do farszu jajko, dodaj sól, pieprz oraz trochę „zieleniny” (to, co lubisz np. natkę pietruszki). Wyrób farsz na kleistą masę i odłóż na bok.

GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY kiszeniaki

 

7. Podgotowaną kiszoną kapustę wyjmij z garnka i zdejmij z niej liście. Uważaj, aby nie potargać. Liście rozłóż na czystej, suchej ściereczce, aby nieco odsączyć je z wody.

GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY kiszeniaki

 

8. Wstaw na gaz garnek z wywarem z grzybów. Dodaj jedną łyżkę suszonych warzyw.

GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY kiszeniaki

 

9. Do wywaru z grzybów wlej sos z gulaszu wieprzowego. Gotuj wszystko na niewielkim ogniu.

GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY kiszeniaki

 

10. Z każdego liścia kiszonej kapusty wytnij gruby, główny nerw, nakładaj farsz i zawijaj gołąbki.

GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY kiszeniaki

 

11. W dużym garnku na dnie rozłóż niewykorzystane liście kapusty, po czym układaj na niej warstwowo przygotowane gołąbki.

GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY kiszeniaki

 

12. Na koniec przykryj gołąbki w garnku kolejnymi liśćmi, zalej około 500 ml bulionu drobiowego i gotuj pod przykryciem około 1,5 – 2 godzin na wolnym ogniu.

GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY kiszeniaki

 

13. W międzyczasie, gdy sos grzybowy nieco się zredukuje dodaj odłożoną wcześniej kaszę jęczmienną (2-3 łyżki).

GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY kiszeniaki

 

14. Zabiel sos odrobiną śmietany, dopraw do smaku solą i pieprzem (o ile potrzeba) gotuj jeszcze 2 minuty, po czym odstaw na bok.

GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY kiszeniaki

 

15. Ugotowane gołąbki możesz podawać od razu, ale możesz je również podsmażyć na patelni, aby nabrały wspaniałego koloru i smaku (ach ten lekki smak przypalenizny, niektórzy za nim szaleją).

GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY kiszeniaki

 

16. Gołąbki z kiszonej kapusty podawaj z sosem grzybowym.

GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY kiszeniaki

Ech te GOŁĄBKI po WĘGIERSKU – przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *