gołąbki z grzybami z kaszą jaglaną

Gołąbki z grzybami z kaszą jaglaną to raj dla podniebienia, szczególnie że gołąbki t podane z sosem ze świeże podać dobrze jest z sosem grzybowym. Ryż i mięso mielone to najczęstszy farsz tradycyjnych, polskich gołąbków. W tym przepisie proponuję zupełnie inny farsz – z grzybów i kaszy jaglanej. Ponadto użyłem kapusty włoskiej zamiast tej zwykłej, białej. No i oczywiście do gołąbków sos koniecznie grzybowy, jeżeli akurat pora roku nam świeże grzyby oferuje.

Trzeba pamiętać, że kapusta włoska wymaga nieco dłuższej obróbki termicznej, aby była miękka. Oj, napracujecie się przy tym daniu, ale czyż gołąbki nie są tego warte? Efekt jednak, bez względu na zastosowane składniki, zawsze jest imponujący – to jedno z naszych najsmaczniejszych dań w polskiej kuchni. Gołąbki z grzybami z kaszą jaglaną polecam wszystkim, ale w szczególności zachęcam do ich spróbowania wegetarian.

 

GOŁĄBKI Z GRZYBAMI Z KASZĄ JAGLANĄ

SKŁADNIKI:

  • 1 duża główka kapusty włoskiej;
  • 150 gramów kaszy jaglanej;
  • domowy bulion warzywny;
  • 500 gramów świeżych podgrzybków;
  • kilka suszonych podgrzybków;
  • 4 szalotki;
  • masło;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. 500 gramów świeżych podgrzybków dobrze oczyść i pokrój w kawałki, jakie lubisz.

 

2. Na patelni rozgrzej oliwę i trochę masła – wrzuć 4 pokrojone w drobną kostkę szalotki. Zeszklij je.

 

3. Wrzuć pokrojone podgrzybki i smaż kilka minut, aż zmiękną.

 

4. W międzyczasie namocz 15 minut w gorącej wodzie kilka suszonych grzybów (np. podgrzybki), a następnie gotuj na wolnym ogniu w wodzie, w której się moczyły. Po około 20 minutach grzyby powinny być miękkie. Wyjmij je z garnka i pokrój drobno.

 

5. Usmażone podgrzybki bardzo drobno posiekaj.

 

6. W osobnym garnku ugotuj 150 gramów kaszy jaglanej według przepisu na opakowaniu.

 

7. W osobnym garnku we wrzącej, gotującej się wodzie blanszuj liście kapusty włoskiej.

 

8. Ugotowaną kaszę jaglaną ostudź, a zblanszowanym liściom kapusty daj „odpocząć” kilka minut.

 

9. Do dużej miski przełóż kaszę jaglaną, posiekane grzyby oraz pokrojone, ugotowane suszone grzyby. Dodaj trochę wywaru z gotowanych grzybów. Posól, popieprz i dobrze wymieszaj. Kasza jaglana winna doskonale zespoić farsz.

 

10. Rozłóż liść kapusty i nałóż sporą porcję farszu. Zwiń gołąbka w tradycyjny sposób.

 

11. Tak czyń ze wszystkimi liśćmi kapusty, aż do wyczerpania się farszu.

 

12. Patelnię o wysokich brzegach lub garnek wysmaruj tłuszczem, a następnie rozłóż na jej spodzie liście kapusty.

 

13. Układaj na patelni dość ciasno gołąbki z grzybami i kaszą jaglaną.

 

14. Przykryj gołąbki pozostałymi liśćmi kapusty. Podlej szklanką bulionu warzywnego, przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu około 50 minut.

 

15. Przygotuj sos grzybowy – jak go zrobić dowiesz się TUTAJ >>>.

 

16. Uduszone gołąbki z grzybami i kaszą jaglaną zdejmij z gazu; kapusta winna być już miękka.

 

17. Gołąbki z grzybami z kaszą jaglaną podawaj z sosem ze świeżych prawdziwków.

Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *