gołąbki z grzybami z kaszą jaglaną

Gołąbki z grzybami oraz z kaszą jaglaną to raj dla podniebienia, szczególnie że gołąbki t podane z sosem ze świeże podać dobrze jest z sosem grzybowym. Ryż i mięso mielone to najczęstszy farsz tradycyjnych, polskich gołąbków. W tym przepisie proponuję zupełnie inny farsz – z grzybów i kaszy jaglanej. Ponadto użyłem kapusty włoskiej zamiast tej zwykłej, białej. No i oczywiście do gołąbków sos koniecznie grzybowy, jeżeli akurat pora roku nam świeże grzyby oferuje.

Trzeba pamiętać, że kapusta włoska wymaga nieco dłuższej obróbki termicznej, aby była miękka. Oj, napracujecie się przy tym daniu, ale czyż gołąbki nie są tego warte? Efekt jednak, bez względu na zastosowane składniki, zawsze jest imponujący – to jedno z naszych najsmaczniejszych dań w polskiej kuchni. Gołąbki z grzybami polecam wszystkim, ale w szczególności zachęcam do ich spróbowania wegetarian.

 

GOŁĄBKI Z GRZYBAMI

SKŁADNIKI:

  • 1 duża główka kapusty włoskiej;
  • 150 gramów kaszy jaglanej;
  • domowy bulion warzywny;
  • 500 gramów świeżych podgrzybków;
  • kilka suszonych podgrzybków;
  • 4 szalotki;
  • masło;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. 500 gramów świeżych podgrzybków dobrze oczyść i pokrój w kawałki, jakie lubisz.

GOŁĄBKI Z GRZYBAMI z kaszą jaglaną

 

2. Na patelni rozgrzej oliwę i trochę masła – wrzuć 4 pokrojone w drobną kostkę szalotki. Zeszklij je.

GOŁĄBKI Z GRZYBAMI z kaszą jaglaną

 

3. Wrzuć pokrojone podgrzybki i smaż kilka minut, aż zmiękną.

GOŁĄBKI Z GRZYBAMI z kaszą jaglaną

 

4. W międzyczasie namocz 15 minut w gorącej wodzie kilka suszonych grzybów (np. podgrzybki), a następnie gotuj na wolnym ogniu w wodzie, w której się moczyły. Po około 20 minutach grzyby powinny być miękkie. Wyjmij je z garnka i pokrój drobno.

GOŁĄBKI Z GRZYBAMI z kaszą jaglaną

 

5. Usmażone podgrzybki bardzo drobno posiekaj.

GOŁĄBKI Z GRZYBAMI z kaszą jaglaną

 

6. W osobnym garnku ugotuj 150 gramów kaszy jaglanej według przepisu na opakowaniu.

GOŁĄBKI Z GRZYBAMI z kaszą jaglaną

 

7. W osobnym garnku we wrzącej, gotującej się wodzie blanszuj liście kapusty włoskiej.

GOŁĄBKI Z GRZYBAMI z kaszą jaglaną

 

8. Ugotowaną kaszę jaglaną ostudź, a zblanszowanym liściom kapusty daj „odpocząć” kilka minut.

GOŁĄBKI Z GRZYBAMI z kaszą jaglaną

 

9. Do dużej miski przełóż kaszę jaglaną, posiekane grzyby oraz pokrojone, ugotowane suszone grzyby. Dodaj trochę wywaru z gotowanych grzybów. Posól, popieprz i dobrze wymieszaj. Kasza jaglana winna doskonale zespoić farsz.

GOŁĄBKI Z GRZYBAMI z kaszą jaglaną

 

10. Rozłóż liść kapusty i nałóż sporą porcję farszu. Zwiń gołąbka w tradycyjny sposób.

GOŁĄBKI Z GRZYBAMI z kaszą jaglaną

 

11. Tak czyń ze wszystkimi liśćmi kapusty, aż do wyczerpania się farszu.

GOŁĄBKI Z GRZYBAMI z kaszą jaglaną

 

12. Patelnię o wysokich brzegach lub garnek wysmaruj tłuszczem, a następnie rozłóż na jej spodzie liście kapusty.

GOŁĄBKI Z GRZYBAMI z kaszą jaglaną

 

13. Układaj na patelni dość ciasno gołąbki z grzybami i kaszą jaglaną.

GOŁĄBKI Z GRZYBAMI z kaszą jaglaną

 

14. Przykryj gołąbki pozostałymi liśćmi kapusty. Podlej szklanką bulionu warzywnego, przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu około 50 minut.

GOŁĄBKI Z GRZYBAMI z kaszą jaglaną

 

15. Przygotuj SOS GRZYBOWY – jak go zrobić dowiesz się <<TUTAJ >>.

GOŁĄBKI Z GRZYBAMI z kaszą jaglaną

 

16. Uduszone gołąbki z grzybami i kaszą jaglaną zdejmij z gazu; kapusta winna być już miękka.

GOŁĄBKI Z GRZYBAMI z kaszą jaglaną

 

17. Gołąbki z grzybami podawaj z sosem ze świeżych prawdziwków.

GOŁĄBKI Z GRZYBAMI z kaszą jaglaną


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *