Gołąbki z białej kapusty z niecodziennym farszem to przyjemna odmiana od tradycyjnych i najpopularniejszych u nas gołąbków z mięsem wieprzowym i ryżem. Recz jasna biała kiełbasa wytwarzana jest z mięsa, ale przecież wszyscy wiemy, że dobra, surowa polska biała kiełbasa potrafi być wspaniale przyprawiona czosnkiem i majerankiem. O takiej właśnie białej kiełbasie do tego przepisu piszę – niech będzie z jak najlepszego źródła, najlepiej taka, którą znacie. Wiem też, że część z Was samodzielnie taką kiełbasę robi. Cóż, w takim przypadku mogę jedynie Wam pozazdrościć.

 

GOŁĄBKI Z BIAŁEJ KAPUSTY

SKŁADNIKI:

  • 450 gramów świetnej jakościowo surowej, białej kiełbasy;
  • 170 gramów ryżu arborio lub carnarolli (nie sypki);
  • 2 średnie cebule;
  • biała kapusta o wadze około 1,5 kilograma;
  • 500 ml domowego bulionu warzywnego;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Z jelit wyjmij mięso białej kiełbasy i smaż bez tłuszczu na patelni, aż mięso zbrązowieje. W tym przepisie użyłem 450 gramów surowej, białej kiełbasy.

 

2. W niedużym garnku ugotuj 170 gramów ryżu – do gołąbków zawsze stosuję ryż używany do risotto, czyli taki klejący się, nie sypki. Dostępne u nas w tym typie są arborio lub carnaroli. W tym przypadku użyłem akurat hiszpańskiego ryżu bomba stosowanego w Hiszpanii do przyrządzania paelli (niedawno podawałem przepis na paellę, ryż pozostał, trzeba było wykorzystać).

 

3. Przesmażone mięso przełóż do dużej miski; pokrój dwie średnie cebule w małą kostkę.

 

4. Do mięsa dodaj ugotowany ryż i przesmażoną „na złoto” cebulę. Dopraw mięso według uznania pamiętając, że biała kiełbasa lubi być świetnie przyprawiona. Nie zepsuj tego dodatkowymi, zbędnymi przyprawami. W moim przypadku wystarczyło jedynie dość sporo świeżo zmielonego pieprzu. Gotowy farsz odłóż na bok.

UWAGA: Farsz powinien być intensywnie smakować.

 

5. Kapustę o wadze około 1,5 kilograma pozbaw głąba, oderwij 4 liście zewnętrzne i odłóż je bok na później. Następnie włóż kapustę do wielkiego garnka z gotującą się wodą. Obgotuj kapustę kilka minut i ściągaj po kolei wierzchnie liście starając się ich nie potargać. Oczywiście są różne metody „blanszowania” liści kapusty – użyj swojej ulubionej metody.

 

6. Jeżeli uznasz, że liście nadal są zbyt twarde gotuj je jeszcze chwilkę w osobnym garnku, aż będą „al dente”. Nie rozgotuj liści !

 

7. Podgotowane liście kapusty wykładaj na ściereczkę i pozostaw na chwilę, aż nieco przestygną.

 

8. Z każdego liścia odkrój zbędne zgrubienie od jego zewnętrznej strony, jak na zdjęciu.

 

9. Na każdy liść kapusty nakładaj przygotowany wcześniej farsz z białej kiełbasy i ryżu. Ile? Zależy od wielkości liści kapusty i Twoich preferencji. Ja lubię sporo kapusty w gołąbku, więc farszu daję zwykle nieco mniej.

 

10. Zwijaj liść kapusty z farszem w gołąbki. Postępuj tak z każdym liściem do wykorzystania całego farszu. Z podanych ilości składników zrobiłem 10 gołąbków.

 

11. Dno sporego garnka wyłóż dwoma z czterech odłożonych na początku liśćmi kapusty, a następnie układaj dość ciasno gołąbki. Jeżeli potrzeba układaj gołąbki z białą kiełbasą i ryżem warstwami – nie zaszkodzi to im.

 

12. Na wierzchu rozłóż pozostałe dwa wierzchnie liście kapusty. Do garnka wlej pół litra bulionu warzywnego, przykryj garnek pokrywką i duś gołąbki na małym ogniu około 1,5 godziny. Kontroluj poziom bulionu w garnku – w razie potrzeby uzupełniaj płyn.

 

13. Gołąbki z białej kapusty są gotowe, gdy ta jest miękka.

 

14. Gołąbki z białej kapusty podawaj np. z sosem pieczarkowym, grzybowym lub pomidorowym.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *