Gołąbki bez zawijania, znane również pod nazwą gołąbki po gorlicku to przyjemna odmiana od tradycyjnych, polskich gołąbków. Czy to lepsza wersja gołąbków nie wiem, ale nie wydaje mi się. Tradycyjne gołąbki nie mają przecież sobie równych; jednak te „bez zawijania” warte są grzechu. Są smaczną odskocznią od tradycyjnych gołąbków. Nie bez znaczenia jest również fakt, że gołąbki bez zawijania przygotowuje się znacznie szybciej od tych tradycyjnych. I choćby z tego względu warto dać im raz na czas szansę.

 

GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA

SKŁADNIKI:

  • 450 gramów łopatki wieprzowej;
  • 150 gramów marchewki;
  • 150 gramów pietruszki;
  • 150 gramów kapusty włoskiej;
  • 1 cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 jajko;
  • 2-3 łyżki bułki tartej;
  • mąka;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Mięso umyj i osusz ręcznikami papierowymi, a następnie pokrój w mniejszą kostkę. Marchewkę i pietruszkę obierz, umyj i osusz ręcznikami papierowymi.

 

3. Mięso zmiel w maszynce, a marchewkę i pietruszkę zetrzyj na dużych oczkach tarki lub w malakserze.

 

4. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj.

 

5. W dużej misce umieść zmielone mięso, starte marchewkę i pietruszkę, cebulę i czosnek.

 

6. Kapustę włoską poszatkuj drobno.

 

7. Poszatkowaną kapustę wrzuć na wrzącą, lekko osoloną wodę. Gdy ponownie zawrze gotuj kapustę około 3 minut, aż nieco zmięknie. Następnie przelej ją zimną wodą i dobrze odsącz.

 

8. Odsączoną kapustę przełóż do miski z pozostałymi składnikami. Dodaj również bułkę tartą, jajko, sól oraz świeżo zmielony pieprz.

 

9. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą dodając w razie konieczności jeszcze nieco bułki tartej i przypraw, jeżeli potrzeba. Klopsy muszą być klejące się, w przeciwnym wypadku mogą się rozpaść podczas dalszej obróbki cieplnej.

 

10. Z powstałej masy formuj gołąbki po gorlicku. Przygotowane gołąbki obtocz w mące, jej nadmiar strzep, a następnie smaż gołąbki na rozgrzanym oleju po kilka minut z obu stron, aż się zrumienią.

 

11. Przesmażone gołąbki przełóż do dużego garnka i wlej gorącą wodę. Przykryj garnek i duś całość na wolnym ogniu przez około 30 minut.

 

12. Gołąbki bez zawijania smakują wybornie podane np. z sosem pomidorowym.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *