GNOCCHI włoskie kluski do sosu

Gnocchi, czyli małe włoskie kluski to odpowiednik polskich, klasycznych kopytek z ziemniaków i mąki. Składniki są w zasadzie identycznie, choć przyznać trzeba, że wiele osób robiąc polskie kopytka nie dodaje do ciasta jajka, natomiast gnocchi (czyt. njoki) bezwzględnie go wymagają. Do polskich kopytek nie dodaje się również zwykle żadnych składników ponad podstawowe, natomiast włoskie gnocchi aż się proszą o odrobinę startego parmezanu, czy ricotty, posiekaną świeżą rukolę lub liście świeżej bazylii, czy szpinaku, koncentrat pomidorowy itd itp.. I właśnie na takie kolorowe gnocchi Was dzisiaj zapraszam.

 

GNOCCHI

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram mączystych ziemniaków;
  • około 250 gramów mąki pszennej;
  • 1-2 jajka;
  • mielona, słodka papryka;
  • natka pietruszki;
  • harissa lub koncentrat pomidorowy;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Ziemniaki dobrze oczyść szczoteczką i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.

GNOCCHI włoskie kluski do sosu

 

2. Ugotowane ziemniaki odcedź i pozostaw do przestygnięcia. Następnie obierz ze skórek i przepuść przez praskę do miski.

GNOCCHI włoskie kluski do sosu

 

3. Podziel puree ziemniaczane na cztery części. Jedną część wyjmij z kwarty i połóż na pozostałych ziemniakach, a w wolne miejsce wsyp mąkę.

GNOCCHI włoskie kluski do sosu

 

4. Całość posól, popieprz i wbij do ciasta 1 jajko (jeżeli są małe możesz wbić 2 sztuki).

GNOCCHI włoskie kluski do sosu

 

5. Wyrabiaj ciasto krótko i delikatnie, aby składniki się połączyły. Jeżeli ciasto się bardzo klei dodaj jeszcze nieco mąki. Uwaga: zbyt duża ilość mąki spowoduje, że gnocchi będą po ugotowaniu zbyt twarde. Jeżeli mąki będzie zaś za mało kluski rozpadną się podczas gotowania. Gdy uznasz, że ciasto jest już jak należy podziel je na 3 części. Jedną odstaw na bok, dwie pozostałe umieść w osobnych miskach. Do ciasta w jednej z misek dodaj 1 łyżkę mielonej, słodkiej papryki i 1 łyżeczkę harisy (ostra pasta paprykowa) lub czegoś podobnego w smaku, do drugiego dodaj posiekaną natkę pietruszki.

UWAGA: Twoje gnocchi mogą zawierać dowolne dodatki.

GNOCCHI włoskie kluski do sosu

 

6. Zagnieć krótko ciasta z dodatkami. Podziel każdy kawałek ciasta na mniejsze części i każdą z nich roluj w cienki jak palec wskazujący wałek – od środka na zewnątrz (tak, jak przy naszych leniwych).

GNOCCHI włoskie kluski do sosu

 

7. Odkrawaj malutkie kluseczki pamiętając, że podwoją one swoją wielkość podczas gotowania.

GNOCCHI włoskie kluski do sosu

 

8. Podobnie postępuj z pozostałymi dwoma częściami ciasta. Pamiętaj, że blat lub stolnica muszą być cały czas lekko podsypane mąką. W oryginale każda kluseczka powinna zostać na koniec lekko ugnieciona widelcem, aby powstała na niej perforacja, dzięki czemu gnocchi świetnie zatrzymają sos, w którym lub z którym będą podawane. Szczerze mówiąc ja coraz częściej pomijam ten etap…

GNOCCHI włoskie kluski do sosu

 

9. Gotowe gnocchi najlepiej od razu wrzucać na osoloną, gotującą się wodę. Są gotowe zaraz po wypłynięciu na powierzchnię.

GNOCCHI włoskie kluski do sosu

 

10. Gnocchi włoskie kluski podawaj ze swoim ulubionym sosem (np. pomidorowym, serowym, pieczarkowym, maślanym), zapiekane np. z pomidorami i mozzarellą lub jako dodatek do najprzeróżniejszych dań.

GNOCCHI włoskie kluski do sosu

Spróbuj także KLUSEK ŚLĄSKICH przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *