Gicz cielęca pieczona to prawdziwy rarytas. I choć tania nie jest, to jej kruchość po upieczeniu i charakterystyczny smak wywołują uśmiech zadowolenia na twarzach biesiadników. Gicz cielęca to część tylnej ćwierćtuszy, ale nie jest to tzw. twardy element. Mięso jest soczyste, lekko tłustawe, klejące się – z tego względu często przyrządza się z niego wywar. W moim przepisie pokażę Wam, jak prosto i łatwo upiec gicz. Wystarczy trochę przypraw, oliwa oraz odpowiedni sposób pieczenia. Tylko tyle. Za to smak pozostanie na długo w pamięci. Szczególnie, gdy tak upieczoną gicz podasz z młodą kapustą zasmażaną. Tej ostatniej rekomendować chyba nie trzeba.

 

GICZ CIELĘCA PIECZONA

SKŁADNIKI:

  • gicz cielęca o wadze 1,8 kilograma;
  • suszone zioła prowansalskie;
  • suszony cząber;
  • oliwa z oliwek;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyj dokładnie gicz pod bieżącą wodą, a następnie starannie osusz ręcznikami papierowymi. Do miski wlej kilka łyżek oliwy z oliwek. Wsyp również po 2-3 łyżeczki suszonego cząbru i suszonych ziół prowansalskich. Dodaj również 1-2 łyżeczki soli.

 

2. Wymieszaj dokładnie składniki marynaty, a następnie starannie wmasuj ją w każdy zakamarek giczy. Postaraj się, aby każdy skrawek mięsa pokryty został marynatą. Włóż gicz do naczynia żaroodpornego i wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 225 stopni. Piecz 15 minut.

 

3. Wyjmij naczynie z piekarnika i podlej mięso szklanką  gorącej wody (jeżeli wlejesz zimną wodę naczynie może pęknąć). Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 150 stopni. Przykryj naczynie pokrywą i wstaw je z powrotem do piekarnika.

 

4. Po 45 minutach pieczenia obróć mięso na drugą stronę, polej powstałym sosem i wstaw z powrotem do piekarnika na kolejne 30 minut.

 

5. Po tym czasie ponownie wyjmij mięso z piekarnika, odwróć i znowu polej powstałym w czasie pieczenia sosem. Wstaw gicz do piekarnika na kolejne 30 minut.

 

6. W międzyczasie przygotuj młodą kapustę zasmażaną. Jak ją przyrządzić dowiesz się <<TUTAJ>>

 

7. Mięso powinno już być lekko rumiane i miękkie. Teraz trzeba wzmocnić jego kolor i bynajmniej nie chodzi mi o jego bejcowanie…. Wyjmij naczynie, odwróć mięso na stronę, którą będziesz je serwować, polej sosem z pieczenia i wstaw naczynie do piekarnika na 20 minut podkręcając temperaturę do 180 stopni. Tym razem nie przykrywaj naczynia pokrywką ponieważ zależy nam, aby mięso pięknie się zrumieniło.

 

8. Reasumując: 15 minut w 225 stopniach, 105 minut w 150 stopniach i 20 minut w 180 stopniach. Mięsko jest mięciutkie i pięknie zrumienione. Sos pieczeniowy boski.

 

9. Gicz cielęca pieczona znakomicie współgra z młodą kapustą zasmażaną. Prawdziwa uczta dla prawdziwych smakoszy.


Drukuj

Zobacz również

2 thoughts on “GICZ CIELĘCA pieczona soczysta jak trzeba”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *