GICZ CIELĘCA pieczona soczysta

Gicz cielęca pieczona to prawdziwy rarytas. I choć tania nie jest, to jej kruchość po upieczeniu i charakterystyczny smak wywołują uśmiech zadowolenia na twarzach biesiadników. Gicz cielęca to część tylnej ćwierćtuszy, ale nie jest to tzw. twardy element. Mięso jest soczyste, lekko tłustawe, klejące się – z tego względu często przyrządza się z niego wywar. W moim przepisie pokażę Wam, jak prosto i łatwo upiec gicz. Wystarczy trochę przypraw, oliwa oraz odpowiedni sposób pieczenia. Tylko tyle. Za to smak pozostanie na długo w pamięci. Szczególnie, gdy tak upieczoną gicz podasz z młodą kapustą zasmażaną. Tej ostatniej rekomendować chyba nie trzeba.

 

GICZ CIELĘCA PIECZONA

SKŁADNIKI:

  • gicz cielęca o wadze 1,8 kilograma;
  • suszone zioła prowansalskie;
  • suszony cząber;
  • oliwa z oliwek;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyj dokładnie gicz pod bieżącą wodą, a następnie starannie osusz ręcznikami papierowymi. Do miski wlej kilka łyżek oliwy z oliwek. Wsyp również po 2-3 łyżeczki suszonego cząbru i suszonych ziół prowansalskich. Dodaj również 1-2 łyżeczki soli.

GICZ CIELĘCA pieczona soczysta

 

2. Wymieszaj dokładnie składniki marynaty, a następnie starannie wmasuj ją w każdy zakamarek giczy. Postaraj się, aby każdy skrawek mięsa pokryty został marynatą. Włóż gicz do naczynia żaroodpornego i wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 225 stopni. Piecz 15 minut.

GICZ CIELĘCA pieczona soczysta

 

3. Wyjmij naczynie z piekarnika i podlej mięso szklanką  gorącej wody (jeżeli wlejesz zimną wodę naczynie może pęknąć). Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 150 stopni. Przykryj naczynie pokrywą i wstaw je z powrotem do piekarnika.

GICZ CIELĘCA pieczona soczysta

 

4. Po 45 minutach pieczenia obróć mięso na drugą stronę, polej powstałym sosem i wstaw z powrotem do piekarnika na kolejne 30 minut.

GICZ CIELĘCA pieczona soczysta

 

5. Po tym czasie ponownie wyjmij mięso z piekarnika, odwróć i znowu polej powstałym w czasie pieczenia sosem. Wstaw gicz do piekarnika na kolejne 30 minut.

GICZ CIELĘCA pieczona soczysta

 

6. W międzyczasie przygotuj młodą kapustę zasmażaną. Jak ją przyrządzić dowiesz się <<TUTAJ>>

GICZ CIELĘCA pieczona soczysta

 

7. Mięso powinno już być lekko rumiane i miękkie. Teraz trzeba wzmocnić jego kolor i bynajmniej nie chodzi mi o jego bejcowanie…. Wyjmij naczynie, odwróć mięso na stronę, którą będziesz je serwować, polej sosem z pieczenia i wstaw naczynie do piekarnika na 20 minut podkręcając temperaturę do 180 stopni. Tym razem nie przykrywaj naczynia pokrywką ponieważ zależy nam, aby mięso pięknie się zrumieniło.

GICZ CIELĘCA pieczona soczysta

 

8. Reasumując: 15 minut w 225 stopniach, 105 minut w 150 stopniach i 20 minut w 180 stopniach. Mięsko jest mięciutkie i pięknie zrumienione. Sos pieczeniowy boski.

GICZ CIELĘCA pieczona soczysta

 

9. Gicz cielęca pieczona znakomicie współgra z młodą kapustą zasmażaną. Prawdziwa uczta dla prawdziwych smakoszy.

GICZ CIELĘCA pieczona soczysta

Spróbuj pysznych GĘSICH NÓG z pieca przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

2 thoughts on “GICZ CIELĘCA pieczona soczysta jak trzeba”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *