Gęsie udka pieczone

Gęsie udka pieczone to niezła alternatywa dla pieczonej całej gęsi, choć nie ukrywam, że osobiście wolę piec całą gęś. Gdy jednak uda mi się dostać gęsie udka sprawdzonego pochodzenia nie waham się ich użyć. O ile kupując gęś owsianą rasy białej kołudzkiej masz pewność, że gęś jest świeża i upiecze się w normalnym czasie, o tyle zakup gęsi w sklepach wiązać się może z wielką niewiadomą. Jeżeli źle trafisz otrzymasz udka od starej gęsi, które dodatkowo przeleżały się w różnych magazynach… Takie udka pieczone nawet kilka godzin nigdy nie będą miękkie i soczyste. Dlatego gęsie udka pieczone na TAK, ale tylko ze sprawdzonego źródła.

 

GĘSIE UDKA PIECZONE

SKŁADNIKI:

  • 4 gęsie udka;
  • 1,5 kilograma jabłek winnych (np. szara reneta);
  • suszony majeranek;
  • kilka ząbków czosnku;
  • krem balsamiczny;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Gęsie udka pieczone

 

2. Udka umyj pod bieżącą wodą i bardzo dokładnie osusz ręcznikami papierowymi. Następnie obierz czosnek, zmiażdż go w moździerzu i natrzyj nim mięso. Podobnie wetrzyj w każdą gęsią nogę dość sporo suszonego majeranku. Tak przygotowaną gęsinę włóż do szklanego naczynia, przykryj pokrywką i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.

Gęsie udka pieczone

 

3. Około 1 kilograma jabłek winnych pozbaw nasion wewnętrznych, pokrój w ćwiartki i rozłóż na dnie dużej blachy wysmarowanej niewielką ilością tłuszczu.

Gęsie udka pieczone

 

4. Na jabłkach połóż gęsie nogi skórą do góry. Rozgrzej piekarnik do temperatury 225 stopni (grzanie góra-dół).

Gęsie udka pieczone

 

5. Blachę przykryj folią aluminiową. Gdy piekarnik osiągnie temperaturę 225 stopni skręć temperaturę do 160 stopni i od razu włóż blachę z gęsiną do piekarnika. Piecz mięso 2 godziny.

Gęsie udka pieczone

 

6. Co 30 minut podlewaj mięso powstałym sosem z dna blachy.

Gęsie udka pieczone

 

7. Mięso powinno zacząć się delikatnie rumienić już po pierwszej godzinie pieczenia.

Gęsie udka pieczone

 

8. Jak pisałem na wstępie gęsina gęsinie nierówna. Jeżeli po 2 godzinach mięso nadal będzie wymagało pieczenia zrób to – wydłuż czas pieczenia o 30 minut. Na ostatnie kilkanaście minut pieczenia włóż na blachę obok mięsa 3 całe jabłka winne.

Gęsie udka pieczone

 

9. Dalsze wydłużanie czasu pieczenia gęsiny w tym przypadku nie jest wskazane. Jeżeli mięso nadal jest twarde wnioski są oczywiste… Niestety… Ale nie martw się, jeżeli masz zdrowe zęby – podołasz 😀 Wyjmij mięso z blachy i luźno przykryj folią aluminiową do „odpoczęcia”. Jeżeli uważasz, że Twoje gęsie udka są zbyt blade uprzednio włóż je na górną półkę pod grilla na 2-3 minuty – do zrumienienia.

Gęsie udka pieczone

 

10. Pora na przyrządzenie sosu. Pozwól blasze chwilę postać, a następnie zlej do słoika zebrany na powierzchni tłuszcz.

UWAGA: Gęsi tłuszcz możesz wykorzystać później do celów kulinarnych.

Gęsie udka pieczone

 

11. Pozostałe na blasze całkowicie rozpieczone jabłka przełóż do rondelka i dolej odrobinę wody. Dopraw solą i pieprzem jeżeli to potrzebne i koniecznie suszonym majerankiem. Postaw na gaz i gotuj chwilkę na wolnym ogniu.

Gęsie udka pieczone

 

12. Jeżeli smak jest OK przecedź sos przez sito. Jest gęsty, więc wymaga dodatkowo przetarcia go. Zrób to, a sos zyska na smaku.

Gęsie udka pieczone

 

13. Sos jest teraz wyraźniej rzadszy. Spróbuj, czy smaczny. Dopraw kilkoma kroplami kremu balsamicznego – to mój patent, który podnosi wyraźnie walory smakowe sosu do gęsiny. Choć niestety burzy kolor sosu.

Gęsie udka pieczone

 

14. Gęsie udka pieczone podawaj na sosie z pieczonych jabłek winnych, z kaszą gryczaną z pestkami granatu, modrą kapustą i dodatkowo kawałkami pieczonych jabłek winnych.

Gęsie udka pieczone

Upiecz również GĘŚ W CAŁOŚCI przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *