Gęsie nogi pieczone najprościej jak to możliwe to moja odpowiedź na różne dziwactwa, które znaleźć można naokoło poszukując ciekawego sposobu na przyrządzenie gęsiny. Tak, wiem, sam prezentuję na swoje stronie różne pomysły na przyrządzenie tego znakomitego mięsa. I nie rezygnuję z tego – to znakomity sposób na gęsinę od święta. Ale na taki zwyczajny, niedzielny obiad, taki co to wysiłku od nas nie wymaga to gęsie nogi pieczone na sposób najprostszy z możliwych są po prostu „the best”. Umyć, przyprawić, upiec. Wymagana jedynie cierpliwość. A smak? Mistrzostwo świata. Bo sama gęsina naprawdę smakuje wybornie. Jeden, jedyny warunek. Gęsie nogi z gęsi młodej, owsianej. Dostać trudniej, ale jak zjecie zrozumiecie, dlaczego warto.

 

GĘSIE NOGI PIECZONE

SKŁADNIKI:

  • 2 gęsie nogi o wadze około 450 gramów każda;
  • suszony majeranek;
  • 1-2 ząbki czosnku (opcja);
  • oliwa z oliwek;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Kup gęsie nogi z gęsi owsianej, młodej. Najlepiej rasy biała kołudzka. Żadne nogi z promocji z marketów, supermarketów itd.. Dobra gęsia noga musi kosztować nawet 20 PLN za sztukę. Nie jest to tanio, ale uwierz, jak kupisz tę owsianą poczujesz różnicę. Zrozumiesz, o co w tym „biega”. Nogi gęsie umyj pod bieżącą wodą, dokładnie osusz ręcznikami papierowymi i natrzyj solą, pieprzem i suszonym majerankiem, Tego ostatniego daj dużo. Możesz również natrzeć ptaka czosnkiem. Ja tym razem jednak zastosowałem absolutne minimum.

 

2. Ułóż gęsie nogi w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 225 stopni. Piecz 10-15 minut. Po tym czasie wyjmij gęsinę, przykryj naczynie pokrywką lub folią aluminiową. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni, wstaw naczynie z mięsem z powrotem do piekarnika i piecz 1 godzinę.

 

3. Po tym czasie powinien pojawić się już pierwszy tłuszcz wytopiony z gęsich nóg. Polej nim nogi i piecz dalej. Temperatura wciąż 180 stopni, mięso przykryte pokrywką lub folią aluminiową.

 

4. Przed upływem 2 godzin nawet nie próbuj wbijać widelca w mięso. Będzie dalej twarde, a wbity widelec upuści cennych soków z mięsa. Bez sensu. To, że mięso zaczyna odchodzić od kości to dobry znak. Piecz dalej cierpliwie.

 

5. Mniej więcej co pół godziny polewaj mięso wytopionym z gęsich nóg tłuszczem.

 

6. Tak, wiem, też nie mogę się nigdy doczekać, aż gęsie nogi się upieką. Musisz jednak uzbroić się w cierpliwość. Gęsie nogi wymagają ponad 2 godzin pieczenia i regularnego polewania wytapiającym się tłuszczem. Twoja cierpliwość jednak opłaci się, o czym przekonasz się już wkrótce…

UWAGA: Gęsina wymaga czasu i cierpliwości w przygotowaniu. Nic więcej. W zamian otrzymasz danie absolutnie wyjątkowe.

 

7. Po około 2,5 godzinach gęsie nogi pieczone powinny być miękkie, jak należy. Zdejmij wtedy pokrywkę lub folię aluminiową. Wstaw gęś na górną półkę i ustaw piekarnik na grilla od góry, aby zrumienić gęś. Mięso jest miękkie, ale musi też pięknie wyglądać i mieć chrupiącą skórkę … Kilka minut pod grillem wystarczy, aby … opadła ci szczęka… Piękne, prawda? A smakuje jeszcze lepiej…

 

8. Tak, gęsie nogi pieczone najprościej smakują lepiej, niż można to sobie wyobrazić. Żadnych trików, żadnych cudów, a efekt znakomity, tylko cierpliwość i czas. No i ten smak gęsiny…wyborny. W prostocie siła, o ile mięso jakościowo, jak należy. I do gęsich nóg na przykład buraczki, a makaron gęsim tłuszczykiem polany… Dziękuję za uwagę.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *