gęś pieczona na świętego Marcina,

Gęś pieczona to pozycja obowiązkowa na polskich stołach na dzień 11 listopada każdego roku. To dzień św. Marcina i Dzień Niepodległości Polski. Jak tu nie uszanować tradycji i takiej historycznej daty bez gęsi? Nie przystoi drodzy Rodacy, nie przystoi… Uwielbiam gęś; uważam, że gęś pieczona jest niedoceniania, a tłumaczenie jej braku na stole wysoką ceną zakupu jest moim zdaniem nieuzasadnione. Trzeba szukać i węszyć okazji, aby którejś pięknej zimowej niedzieli delektować się jej pysznym mięsem. Przygotowałem gęś bez farszu, ponieważ nie przepadam za nim zarówno w gęsiach, jak i kaczkach. Jeżeli chcecie farsz przepisów na jego przyrządzenie w necie jest bez liku, na pewno coś wybierzecie.

 

GĘŚ PIECZONA

SKŁADNIKI:

  • gęś owsiana o wadze około 5 kilogramów;
  • suszony majeranek;
  • pół kostki masła;
  • sól, pieprz;
  • krem balsamiczny;
  • mąka;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Mrożoną gęś o wadze 5 kg należy przed pieczeniem rozmrozić. Aby gęś rozmrozić prawidłowo przełóż ją z zamrażalnika do lodówki 2 dni przed jej planowanym pieczeniem. W dniu pieczenia rano wyjmij ją z lodówki i pozostaw jeszcze na 3 godziny.

Gęś pieczona

 

2. Gęś pozbaw podrobów (zwykle znajdują się w woreczku w jej wnętrzu) oraz wyjmij sadełko. Z podrobów możesz zrobić farsz, a sadełko pokrój w grubą kostkę. Pokrojone sadełko przełóż do gęsiarki.

Gęś pieczona

 

3. Gęś bardzo dobrze umyj i osusz ręcznikiem papierowym.

Gęś pieczona

 

4. Posyp gęś solą, pieprzem i sporą ilością suszonego majeranku. Przyprawy bardzo dokładnie wetrzyj w mięso.

Gęś pieczona

 

5. Przełóż gęś do gęsiarki lub naczynia żaroodpornego.

Gęś pieczona

 

6. Na wierzch gąski rozłóż niewielkie kawałeczki masła. Gęsiarkę przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. W takiej wysokiej temperaturze piecz gęś przez 30 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 160 stopni.

Gęś pieczona

 

7. Po 2,5 godzinach pieczenia otwórz piekarnik i odkryj gęsiarkę – mięso powinno już być delikatnie przyrumienione (jak na zdjęciu). Polej wytopionym tłuszczem, przykryj i piecz kolejną godzinę.

Gęś pieczona

 

8. Po upływie kolejnej godziny powtórz czynność z polaniem gęsi tłuszczem (gęś jest już ładnie zrumieniona). Piecz kolejną godzinę, jeżeli chcesz, aby mięso było bardzo miękkie. Jeżeli wolisz nieco twardsze mięso wystarczy jeszcze góra pół godziny.

Gęś pieczona

 

9. Na ostatnie pół godziny odkryj gęsiarkę i polej gęś wytopionym tłuszczem. Idealnie dla mnie upieczona 5 kg gęś wymaga łącznie 4,5 godziny pieczenia (30 minut w temperaturze 220 stopni i 4 godziny w temperaturze 160 stopni). Pamiętaj, aby wytopiony z gęsi tłuszcz zlać do słoika, ostudzić i przechowywać w lodówce.

UWAGA: Gęsi smalec jest niezastąpiony w kuchni i medycynie naturalnej.

Gęś pieczona

 

10. Gęś po upieczeniu powinna chwilkę „odpocząć”. W tym czasie zlej delikatnie tłuszcz do słoików, a pozostały „smaczek” przelej do małego rondelka. Dolej do niego łyżeczkę kremu balsamicznego, zagotuj. Zagęść łyżką mąki rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej wody. Dopraw do smaku.

Gęś pieczona

 

11. Gęś pieczona świetnie komponuje się na talerzu np. z kluskami śląskimi i buraczkami na ciepło.

Gęś pieczona

Więcej o GĘSINIE na św. MARCINA dowiesz się <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *