GALARETKA Z POMARAŃCZY odmiany moro

Galaretka z pomarańczy, na którą przepis tutaj podaję nie jest taką tradycyjną galaretką, jaką można przyrządzić korzystając z „gotowca” w proszku. No i dobrze, przecież o to chodzi, by jeść smacznie, zdrowo i domowo. Moja galaretka z pomarańczy ma konsystencję lekko lejącą się; idealnie nadaje się do jogurtu, czy na dopiero co świeżo upieczoną bułkę. Czerwone pomarańcze MORO są niezwykle soczyste i idealnie nadają się na sok. Na galaretkę również… A gdzie takie pomarańcze kupić? W sezonie pojawiają się w dyskontach… Alternatywnie zawsze można takie pomarańcze zamówić przez internet; wtedy pomarańcze przyjadą bezpośrednio do Ciebie prosto z sycylijskich sadów.

 

GALARETKA Z POMARAŃCZY

SKŁADNIKI:

  • 1,5 kilograma czerwonych pomarańczy odmiany MORO;
  • 2-3 cytryny;
  • 500 gramów cukru żelującego 2:1;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Skoro galaretka z pomarańczy to niezbędnych będzie 1,5 kilograma czerwonych pomarańczy odmiany MORO oraz 2-3 cytryny i 500 gramów cukru żelującego 2:1. Trzy lub cztery pomarańcze oraz cytryny wyparz (zrób to delikatnie, pomarańcze MORO mają bardzo delikatną skórkę).

GALARETKA Z POMARAŃCZY odmiany moro

 

2. Pomarańcze przekrój w poprzek na połowę – czyż ta czerwień nie jest piękna?

GALARETKA Z POMARAŃCZY odmiany moro

 

3. Z wyparzonych cytryn i pomarańczy zetrzyj skórkę, a z cytryn wyciśnij sok.

GALARETKA Z POMARAŃCZY odmiany moro

 

4. Z pomarańczy wyciśnij sok, najlepiej za pomocą malaksera (z takiej ilości pomarańczy soku powinno wyjść około 750 ml). Pozostałości z pomarańczy możesz przetrzeć przez grube sitko, aby wydobyć z pomarańczy jak najwięcej…

GALARETKA Z POMARAŃCZY odmiany moro

 

5. Do miski z sokiem z pomarańczy wsyp starte skórki z cytryn i pomarańczy.

GALARETKA Z POMARAŃCZY odmiany moro

 

6. Wlej do soku z pomarańczy większość soku z cytryny – resztę zachowaj; może być jeszcze potrzebny w dalszej fazie przygotowywania galaretki.

GALARETKA Z POMARAŃCZY odmiany moro

 

7. Do soku wsyp 500 gramów cukru żelującego. Całość dobrze wymieszaj.

GALARETKA Z POMARAŃCZY odmiany moro

 

8. Zawartość miski malaksera przelej do garnka. Oczywiście możesz to zrobić zaraz po uzyskaniu soku, a w/w składniki dodawać dopiero do garnka. Nie ma to żadnego znaczenia dla smaku galaretki.

GALARETKA Z POMARAŃCZY odmiany moro

 

9. Podkręć gaz pod garnkiem. Spróbuj sok – jeżeli jest za słodki wlej resztę soku z cytryny. Doprowadź sok do wrzenia mieszając go dość często.

GALARETKA Z POMARAŃCZY odmiany moro

 

10. Gotuj galaretkę uważnie na niedużym ogniu – na początku pojawi się na wierzchu sporo piany, a sok będzie chciał „wyskoczyć” z garnka. Straci też kolor, ale nie przejmuj się – nabierze ponownie go po 3-4 minutach gotowania. Tyle właśnie wystarczy, aby galaretka była gotowa.

GALARETKA Z POMARAŃCZY odmiany moro

 

11. Gotowa galaretka z pomarańczy ma piękny kolor; cała piana pojawiająca się na początku gotowania znika na końcu.

GALARETKA Z POMARAŃCZY odmiany moro

 

12. Galaretkę przelewaj do małych, dobrze wyparzonych słoiczków (z podanych ilości wyszło prawie 1,5 litra galaretki). Porządnie zakręć każdy z nich, odwróć i postaw na suchej ściereczce. Wszystkie słoiki przykryj drugą ściereczką i pozostaw na kilka godzin. Po tym czasie słoiki odwróć, ponownie przykryj i pozostaw na noc na wierzchu.

GALARETKA Z POMARAŃCZY odmiany moro

 

13. Galaretka z pomarańczy może „przeleżeć” nawet pół roku. Tylko kto by tyle wytrzymał bez zdegustowania takiego smakołyku.

GALARETKA Z POMARAŃCZY odmiany moro

Wypróbuj PIERSI z KACZKI w pomarańczach <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *