Galaretka z pomarańczy, na jaka przepis tutaj prezentuję nie jest taką tradycyjną galaretką, jaką można przyrządzić korzystając z „gotowca” w proszku. No i dobrze, przecież o to chodzi, by jeść smacznie, zdrowo i domowo. Moja galaretka z pomarańczy ma konsystencję lekko lejącą się; idealnie nadaje się do jogurtu, czy na dopiero co świeżo upieczoną bułkę. Zima to szczyt sezonu na cytrusy. To właśnie wtedy są dojrzałe i najsmaczniejsze.

Czerwone pomarańcze odmiana MORO, bo do użycia takich namawiam w tym przepisie, to pomarańcze rosnące na słonecznej Sycylii. Są niezwykle soczyste i idealnie nadają się na sok. Na galaretkę również… A gdzie takie pomarańcze kupić? W sezonie pojawiają się w dyskontach… Alternatywnie zawsze można takie pomarańcze zamówić przez internet; wtedy pomarańcze przyjadą bezpośrednio do Ciebie prosto z sycylijskich sadów.

 

GALARETKA Z POMARAŃCZY

SKŁADNIKI:

  • 1,5 kilograma czerwonych pomarańczy odmiany MORO;
  • 2-3 cytryny;
  • 500 gramów cukru żelującego 2:1;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Skoro galaretka z pomarańczy to niezbędnych będzie 1,5 kilograma czerwonych pomarańczy odmiany MORO oraz 2-3 cytryny i 500 gramów cukru żelującego 2:1. Trzy lub cztery pomarańcze oraz cytryny wyparz (zrób to delikatnie, pomarańcze MORO mają bardzo delikatną skórkę).

 

2. Pomarańcze przekrój w poprzek na połowę – czyż ta czerwień nie jest piękna?

 

3. Z wyparzonych cytryn i pomarańczy zetrzyj skórkę, a z cytryn wyciśnij sok.

 

4. Z pomarańczy wyciśnij sok, najlepiej za pomocą malaksera (z takiej ilości pomarańczy soku powinno wyjść około 750 ml). Pozostałości z pomarańczy możesz przetrzeć przez grube sitko, aby wydobyć z pomarańczy jak najwięcej…

 

5. Do miski z sokiem z pomarańczy wsyp starte skórki z cytryn i pomarańczy.

 

6. Wlej do soku z pomarańczy większość soku z cytryny – resztę zachowaj; może być jeszcze potrzebny w dalszej fazie przygotowywania galaretki.

 

7. Do soku wsyp 500 gramów cukru żelującego. Całość dobrze wymieszaj.

 

8. Zawartość miski malaksera przelej do garnka. Oczywiście możesz to zrobić zaraz po uzyskaniu soku, a w/w składniki dodawać dopiero do garnka. Nie ma to żadnego znaczenia dla smaku galaretki.

 

9. Podkręć gaz pod garnkiem. Spróbuj sok – jeżeli jest za słodki wlej resztę soku z cytryny. Doprowadź sok do wrzenia mieszając go dość często.

 

10. Gotuj galaretkę uważnie na niedużym ogniu – na początku pojawi się na wierzchu sporo piany, a sok będzie chciał „wyskoczyć” z garnka. Straci też kolor, ale nie przejmuj się – nabierze ponownie go po 3-4 minutach gotowania. Tyle właśnie wystarczy, aby galaretka była gotowa.

 

11. Gotowa galaretka z pomarańczy odmiany MORO ma piękny kolor; cała piana pojawiająca się na początku gotowania znika na końcu.

 

12. Galaretkę przelewaj do małych, dobrze wyparzonych słoiczków (z podanych ilości wyszło prawie 1,5 litra galaretki). Porządnie zakręć każdy z nich, odwróć i postaw na suchej ściereczce. Wszystkie słoiki przykryj drugą ściereczką i pozostaw na kilka godzin. Po tym czasie słoiki odwróć, ponownie przykryj i pozostaw na noc na wierzchu.

 

13. Galaretka z pomarańczy może „przeleżeć” nawet pół roku. Tylko kto by tyle wytrzymał bez zdegustowania takiego smakołyku.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *