GALARETKA z kurzych łapek

Galaretka z kurzych łapek u wielu z Was z pewnością wzbudzi w pierwszej chwili odruch niechęci. Kurze łapki nie przypominają kawałków mięsa spotykanego w sklepach, a raczej wzmagają świadomość, że mięso jednak pochodzi od zwierząt, a nie ze sklepowych półek. Powiadam, że jeżeli jadasz mięso musisz mieć świadomość skąd pochodzi. Nie ma powodów, dla których tę wiedzę chciałabyś od siebie odsunąć. Zwierzę, abyś Ty mógł, mogła się wyżywić straciło życie, dlatego szanuj każdy jego kawałek. Nic nie wyrzucaj, nawet kurzych łapek. Zwłaszcza, że te mają mnóstwo kolagenu tak potrzebnego każdemu organizmowi. No i po prostu, najzwyczajniej w świecie są pyszne.

 

GALARETKA Z KURZYCH ŁAPEK

SKŁADNIKI:

  • 700 gramów kurzych łapek;
  • 400 gramów podudzi z kurczaka;
  • jarzyna jak do rosołu;
  • liście laurowe;
  • ziele angielskie;
  • natka pietruszki;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

GALARETKA z kurzych łapek

 

2. Kurze łapki przed obróbką cieplną należy dobrze oczyścić z pozostałości (skóra) i obciąć pazury. Oczywiście znam osoby, które pazury zostawiają, kwestia wyboru, a poza tym jeżeli kupisz kurze łapki w dobrym sklepie będą już ładnie oczyszczone i wszystkie w/w przeze mnie czynności nie będą potrzebne do wykonania.

GALARETKA z kurzych łapek

 

3. Jarzyna… Jedni dają więcej, inni mniej. Znowu decyduje o tym kwestia indywidualnych preferencji. Jedni wolą rosół z wyraźnym smakiem warzyw, inni zdecydowanie mięsny. Ja wybieram zawsze tę pierwsza wersję, więc warzyw musi być sporo.

UWAGA: Twój rosół na galaretkę może mieć smak mięsny, bądź bardziej warzywny. Zależy to tylko od Ciebie i Twoich preferencji.

GALARETKA z kurzych łapek

 

4. Oczyszczone kurze łapki bardzo dokładnie umyj pod bieżącą wodą i włóż do garnka. Podobnie zrób z podudziami z kurczaka. Mięso zalej około 1,5 litrem zimnej wody i nastaw do gotowania.

GALARETKA z kurzych łapek

 

5. Wszystkie jarzyny obierz, umyj. Przygotuj ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz w ziarnach, natkę pietruszki… Mój rosół musi być naprawdę „charakterny”.

GALARETKA z kurzych łapek

 

6. Gdy woda w garnku z mięsem się zagotuje zdejmij szumowiny i włóż wszystkie jarzyny i przyprawy. Gotuj mięso na wolnym ogniu pod przykryciem około 45 minut.

GALARETKA z kurzych łapek

 

7. Wyjmij z garnka miękkie podudzia z kurczaka i gotuj dalej kurze łapki kolejne 45 minut.

GALARETKA z kurzych łapek

 

8. Gdy mięso odchodzi od łapek całość jest gotowa. Wyłącz gaz pod garnkiem, a łapki wyjmij, aby nieco przestygły.

GALARETKA z kurzych łapek

 

9. Przygotuj 4-5 kokilek na galaretki. Do każdej z nich na spód daj kawałki ugotowanych w rosole warzyw, następnie posiekane mięso z podudzi z kurczaka oraz mięso z obranych kurzych łapek.

GALARETKA z kurzych łapek

 

10. Gdy zużyjesz już całe mięso do kokilek wlej powoli rosół z garnka. Nie potrzeba żadnej żelatyny, bowiem kurze łapki zawierają mnóstwo naturalnego kolagenu. Galaretka z kurzych łapek wymaga jednak nieco dłuższej wizyty w lodówce od galaretek z żelatyną, aby się zsiadła.

GALARETKA z kurzych łapek

 

11. Tak przygotowane galaretki z kurzych łapek pozostaw na wierzchu do przestygnięcia, a następnie włóż do lodówki, aby zastygły. W moim przypadku potrzebowały 24 godzin.

GALARETKA z kurzych łapek

 

12. Galaretka z kurzych łapek „wymaga” soku z cytryny tuż przed jej konsumpcją oraz kromki dobrego chleba. Na zdrowie!

GALARETKA z kurzych łapek

Wypróbuj również ZIMNE NÓŻKI przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

2 thoughts on “GALARETKA z kurzych łapek”

  1. Taki przepis stosowała moja teściowa, a potem mój mąż i ja. Wspaniałe nóżki z łapek kurzych. Może w garnku wygląda to dość makabrycznie – tyle żyć dla jednego gara, ale dla naszego zdrowia, a tym bardziej kuracji pooperacyjnej stawów i kości jest błogosławieństwem. Najskuteczniejsze jest naturalne, a nie sztuczne wspomaganie suplementami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *