Galaretka z kurzych łapek domowy kolagen

Galaretka przygotowana z wolno i długo gotowanych z warzywami kurzych łapek.

Galaretka z kurzych łapek u wielu osób z pewnością wzbudzi w pierwszej chwili odrazę. Kurze łapki nie przypominają kawałków mięsa spotykanego w sklepach, a raczej wzmagają świadomość, że mięso jednak pochodzi od zwierząt, a nie ze sklepowych półek. Krótko mówiąc jeżeli jadasz mięso musisz mieć świadomość skąd pochodzi. Nie ma powodów, dla których tę wiedzę chciałabyś od siebie odsunąć. Zwierzę, abyś Ty mógł/mogła się wyżywić straciło życie, dlatego szanuj każdy jego kawałek. Nic nie wyrzucaj, nawet kurzych łapek. Zwłaszcza, że te mają mnóstwo kolagenu tak potrzebnego każdemu organizmowi. No i po prostu, najzwyczajniej w świecie są pyszne.

Składniki

700 gramów kurzych łapek;
400 gramów podudzi z kurczaka;
jarzyna jak do rosołu;
liście laurowe;
ziele angielskie;
natka pietruszki;
sól, pieprz;

Galaretka z kurzych łapek przepis

Kurze łapki przed obróbką cieplną należy dobrze oczyścić z pozostałości (skóra) i obciąć pazury. Oczywiście znam osoby, które pazury zostawiają, kwestia wyboru. Jeśli jednak kupisz kurze łapki w dobrym sklepie będą już ładnie oczyszczone i wszystkie w/w przeze mnie czynności nie będą potrzebne do wykonania.

Jarzyna. Jedni dają więcej, inni mniej. Znowu decyduje o tym kwestia indywidualnych preferencji. Jedni wolą rosół z wyraźnym smakiem warzyw, inni zdecydowanie mięsny. Ja wybieram zawsze tę pierwsza wersję, więc warzyw musi być sporo. Wszystkie jarzyny obierz, umyj. Przygotuj ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz w ziarnach, natkę pietruszki. Rosół musi być naprawdę „charakterny”.

Porada-> Twój rosół na galaretkę może być mięsny lub bardziej warzywny. Zależy to tylko od Ciebie i Twoich preferencji

Oczyszczone kurze łapki bardzo dokładnie umyj pod bieżącą wodą i włóż do garnka. Podobnie zrób z podudziami z kurczaka. Mięso zalej około 1,5 litrem zimnej wody i nastaw do gotowania. Gdy woda w garnku z mięsem się zagotuje zdejmij szumowiny i włóż wszystkie jarzyny i przyprawy. Gotuj mięso na wolnym ogniu pod przykryciem około 45 minut.

Wyjmij z garnka miękkie podudzia z kurczaka i gotuj dalej kurze łapki kolejne 45 minut. Gdy mięso odchodzi od łapek całość jest gotowa. Wyłącz gaz pod garnkiem, a łapki wyjmij, aby nieco przestygły.

Galaretka z kurzych łapek sposób przygotowania

Przygotuj 4-5 kokilek na galaretki. Do każdej z nich na spód daj kawałki ugotowanych w rosole warzyw, następnie posiekane mięso z podudzi z kurczaka oraz mięso z obranych kurzych łapek. Gdy zużyjesz już całe mięso do kokilek wlej powoli rosół z garnka. Nie potrzeba żadnej żelatyny, bowiem kurze łapki zawierają mnóstwo naturalnego kolagenu. Galaretka z kurzych łapek wymaga jednak nieco dłuższej wizyty w lodówce od galaretek z żelatyną, aby się zsiadła.

Tak przygotowane galaretki z kurzych łapek pozostaw na wierzchu do przestygnięcia, a następnie włóż do lodówki, aby zastygły. W moim przypadku potrzebowały 24 godzin. Galaretka „wymaga” soku z cytryny tuż przed jej konsumpcją oraz kromki dobrego chleba. Na zdrowie!


Wypróbuj również zimne nóżki, poznaj mój przepis na galaretkę drobiową, przysmak kuchni polskiej.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *