Galaretka z pomarańczy odmiany moro z Sycylii

Galaretka z pomarańczy przygotowana ze świeżo wyciśniętego soku z czerwonych pomarańczy, następnie gotowanego z dodatkiem soku z cytryny i cukru żelującego. Na koniec całość przelana do słoiczków i pasteryzowana.

Galaretka z pomarańczy przygotowana ze świeżo wyciśniętego soku z czerwonych pomarańczy, następnie gotowanego z dodatkiem soku z cytryny i cukru żelującego. Na koniec całość przelana została do słoiczków i pasteryzowana. Moja galaretka z pomarańczy nie jest taką tradycyjną galaretką, jaką można przyrządzić korzystając z „gotowca” w proszku. No i dobrze, przecież o to chodzi, by jeść smacznie, zdrowo i domowo. Ta galaretka z pomarańczy ma konsystencję lekko lejącą się, w związku z czym idealnie nadaje się do jogurtu, czy na dopiero co świeżo upieczoną bułkę. Czerwone pomarańcze MORO są niezwykle soczyste i idealnie nadają się na sok. Tym bardziej na galaretkę owocową.

Składniki

1,5 kilograma czerwonych pomarańczy odmiany MORO;
2 lub 3 cytryny;
500 gramów cukru żelującego 2:1;

Galaretka z pomarańczy przepis

Przygotuj 1,5 kilograma czerwonych pomarańczy odmiany MORO oraz 2 lub 3 cytryny, a także 500 gramów cukru żelującego 2:1. Trzy lub cztery pomarańcze oraz cytryny wyparz (zrób to delikatnie, pomarańcze MORO mają bardzo delikatną skórkę). Pomarańcze przekrój w poprzek na połowę, czyż ta czerwień nie jest piękna?

Obrabiamy pomarańcze

Zetrzyj skórkę z wyparzonych cytryn i pomarańczy. Ze wszystkich cytryn i pomarańczy wyciśnij sok, ale nie łącz ich jeszcze na tym etapie.  Z  1,5 kilograma pomarańczy soku powinno wyjść około 750 ml. Pozostałości z pomarańczy możesz przetrzeć przez grube sitko, aby wydobyć z pomarańczy jak najwięcej.

Do naczynia z sokiem z pomarańczy wsyp starte skórki z cytryn i pomarańczy. Wlej do soku z pomarańczy większość soku z cytryny, resztę zachowaj, może być jeszcze potrzebny w dalszej fazie przygotowywania galaretki. Do soku wsyp 500 gramów cukru żelującego. Całość dobrze wymieszaj.

Gotujemy owoce cytrusowe

Zawartość naczynia przelej do garnka. Podkręć gaz pod garnkiem. Spróbuj sok, jeżeli jest za słodki wlej resztę soku z cytryny. Doprowadź sok do wrzenia mieszając go od czasu do czasu. Gotuj pomarańcze uważnie na niedużym ogniu. Na początku pojawi się na wierzchu sporo piany, a sok będzie chciał „wyskoczyć” z garnka. Straci też kolor, ale nie przejmuj się, nabierze go ponownie po 3 lub 4 minutach gotowania. Tyle właśnie wystarczy, aby galaretka była gotowa.

Porada-> czas gotowania soku wynosi ledwie kilka minut.

Gotowa galaretka z pomarańczy ma piękny kolor, cała piana pojawiająca się na początku gotowania znika.

Pasteryzujemy galaretkę z pomarańczy

Na koniec galaretkę przelewaj do małych, dobrze wyparzonych słoiczków (z podanych ilości wyszło prawie 1,5 litra galaretki). Porządnie zakręć każdy z nich, odwróć i postaw na suchej ściereczce. Wszystkie słoiki przykryj drugą ściereczką i pozostaw na kilka godzin. Po tym czasie słoiki odwróć, ponownie przykryj i pozostaw na noc na wierzchu.

Galaretka może „przeleżeć” nawet pół roku. Tylko kto by tyle wytrzymał bez zdegustowania takiego smakołyku.


Wypróbuj przepis na piersi z kaczki w sosie pomarańczowym.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *