GALARETKA WIEPRZOWA z golonki zimne nóżki

Galaretka wieprzowa to absolutna klasyka polskiej kuchni; rzecz święta, kultowa, bez względu na panujący w kraju ustrój. Może nieco zapomniana dzisiaj znana jest również pod sympatyczną nazwą zimne nóżki. W dzisiejszych czasach jest raczej odsądzana od czci przez dietetyków, moim zdaniem całkowicie niesłusznie. Mięso z golonki jest pyszne i wcale nietłuste, a zawarty w chrząstkach nóżek wieprzowych kolagen jest niezbędny organizmowi człowieka do prawidłowego funkcjonowania. Oczywiście jeżeli zjeść do tego skórę i tłuszcz golonki to zupełnie inna bajka. Jak zawsze słuchaj swojego rozumu, a nie opinii dietetyków… Jedna galaretka wieprzowa vel zimne nóżki na miesiąc w okresie zimowym nie zaszkodzi Ci, a z pewnością podziękują Ci Twoje kości na starość.

 

GALARETKA WIEPRZOWA

SKŁADNIKI:

  • 2 nogi wieprzowe;
  • 1 golonka;
  • 3 listki laurowe;
  • 5-6 kulek ziela angielskiego;
  • 1-2 łyżeczki pieprzu w ziarnach;
  • duża pietruszka;
  • nieduża marchewka;
  • 1 cebula;
  • kawałek selera;
  • natka pietruszki;
  • sól gruboziarnista;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Podstawowe składniki to dwie nogi wieprzowe i jedna golonka. Tutaj nogi wieprzowe ważyły 800 gramów, golonka zaś 450 gramów. Takie proporcje wystarczą na trzy duże galaretki. Ze względu na długi czas przygotowania zimnych nóżek możesz oczywiście zwiększyć proporcjonalnie ilość i nóg, i golonek tak, aby zrobić więcej galaretek.

GALARETKA WIEPRZOWA z golonki zimne nóżki

 

2. Nogi i golonkę dokładnie oczyść, a w razie, gdy posiadają resztki szczeciny opal delikatnie nad ogniem. Przełóż je do dużego garnka i zalej zimną wodą. Wody nie musi być dużo; jedynie tyle, aby przykryła mięso.

GALARETKA WIEPRZOWA z golonki zimne nóżki

 

3. Doprowadź do wrzenia, a następnie zdejmij powstałe szumowiny. Gotuj na wolnym ogniu 1 godzinę.

GALARETKA WIEPRZOWA z golonki zimne nóżki

 

4. Przygotuj przyprawy do zimnych nóżek: 3 listki laurowe, 5-6 kulek ziela angielskiego, 1-2 łyżeczki pieprzu w ziarnach.

GALARETKA WIEPRZOWA z golonki zimne nóżki

 

5. Po godzinie gotowania mięsa wrzuć do garnka liście laurowe, ziele angielski i lekko roztarty w moździerzu pieprz. Gotuj kolejną godzinę na wolnym ogniu.

GALARETKA WIEPRZOWA z golonki zimne nóżki

 

6. Przygotuj w międzyczasie warzywa do zimnych nóżek; są to duża pietruszka, nieduża marchewka, cebula, kawałek selera, natka pietruszki, sól gruboziarnista.

GALARETKA WIEPRZOWA z golonki zimne nóżki

 

7. Po upływie w sumie dwóch godzin gotowania wrzuć do garnka warzywa (cebulę uprzednio obierz i opal nad ogniem, jak do rosołu), jak powyżej wskazano oraz sól (1-2 łyżeczki). Gotuj na małym ogniu kolejną godzinę. Pod koniec gotowania spróbuj wywaru; jeżeli potrzeba dopraw go jeszcze solą, pieprzem itp.

UWAGA: Ostateczny czas gotowania golonki uzależniony jest od wielu czynników – kontroluj jej miękkość co pół godziny.

GALARETKA WIEPRZOWA z golonki zimne nóżki

 

8. Po około 3 godzinach gotowania łącznie mięso powinno być miękkie i odchodzić od kości. Jeżeli tak jest wyjmij golonkę i nogi i przełóż do miski i pozostaw do przestygnięcia. Nie podjadaj, bo braknie golonki na galaretkę…

GALARETKA WIEPRZOWA z golonki zimne nóżki

 

9. Podczas, gdy mięso stygnie wyjmij z garnka warzywa pozostawiając jedynie marchewkę. Powstały kleisty wywar przecedź dokładnie przez gazę.

GALARETKA WIEPRZOWA z golonki zimne nóżki

 

10. Lekko przestudzone nogi i golonkę pozbaw skóry (choć nieco tejże jednak zwykle pozostawiam…), kości i tłuszczu (ten wyrzucam w całości). Oprócz mięsa koniecznie pozostaw wszystkie chrząstki – są cenniejsze, jak mięso ! Mięso posiekaj na drobniejsze kawałki.

GALARETKA WIEPRZOWA z golonki zimne nóżki

 

11. Na dnie małych miseczek rozłóż po plasterku marchewki z gotowania, wrzuć przesiekane mięso z chrząstkami i zalej wywarem. Na wierzchu rozłóż również po plasterku marchewki (galaretkę możesz alternatywnie przyrządzić w jednym płaskim, szerokim i niskim naczyniu – będzie szybciej). Galaretka wieprzowa vel zimne nóżki jest gotowa. Teraz koniecznie musi się znaleźć w lodówce na dobrych kilka godzin.

GALARETKA WIEPRZOWA z golonki zimne nóżki

 

12. Przed konsumpcją galaretki koniecznie zdejmij z wierzchu tłuszcz, który zebrał się tam w trakcie zastygania galaretki. Jak widzisz moja galaretka wieprzowa jest naprawdę dietetyczna, tłuszczu na niej niewiele.

GALARETKA WIEPRZOWA z golonki zimne nóżki

 

13. Galaretka wieprzowa idealnie smakuje podawana z octem i cebulą posiekaną w drobną kostkę lub piórka. Znakomitymi dodatkami są ogórki kiszone (oczywiście najlepiej takie domowej roboty) na kromce wiejskiego chleba oraz szklaneczka czegoś mocniejszego. Myślę, że taki zestaw wzbudziłby zachwyt na całym świecie – nie mamy się czego wstydzić.

GALARETKA WIEPRZOWA z golonki zimne nóżki

Spróbuj także GALARETKI z KURZYCH łapek przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *