Zamiast kupować gotowe galaretki mięsne dużo lepiej przyrządzić je samemu. Tylko wtedy dokładnie wiesz, co jesz. I choć przyrządzenie galaretki wymaga nieco czasu to jakość i smak wynagradza wszystko. Pewnie większość z Was przyrządza doskonałe galaretki drobiowe na swój sposób. Moja galaretka drobiowa jest najprostsza z możliwych, ponieważ uwielbiam smak rosołu i kurczaka. Z tego powodu nie dodaję właściwie nic więcej.

 

GALARETKA DROBIOWA

SKŁADNIKI:

  • 1 nieduży kurczak;
  • jarzyny, jak do rosołu;
  • żelatyna;
  • 1-2 wiejskie jajka;
  • dwie garści zielonego groszku;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Pokrój na ćwiartki niedużego kurczaka, włóż do garnka i zalej zimną wodą. Gdy woda się zagotuje skręć gaz do minimum, dodaj jarzyny, jak do rosołu, podpaloną cebulę oraz przyprawy (ja daję do rosołu na galaretkę pieprz kolorowy w ziarnach, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie). Gotuj rosół, aż kurczak będzie miękki (około 80 minut).

 

2. Wyjmij ugotowanego kurczaka, pozbaw skóry, oddziel mięso od kości i drobno pokrój.

 

3. Rosół przecedź dokładnie, najlepiej przez gazę tak, aby pozostał klarowny płyn. Rosołu powinno być około 1 litra.

 

4. Do gorącego, przecedzonego rosołu dodaj 2 łyżki żelatyny – czytaj opakowanie: każda żelatyna może mieć inne wskazania ilościowe. Dobrze wymieszaj wszystko, aż żelatyna rozpuści się całkowicie. Odstaw rosół na bok, aby lekko przestygnął.

 

5. Do małych filiżanek włóż na spód po plasterku gotowanego jajka oraz kilkanaście ziarenek groszku konserwowego.

 

6. Do każdej z filiżanek nałóż niewielką ilość mięsa, a na wierzch rozłóż po plasterku gotowanej w rosole marchewki oraz ponownie trochę groszku.

 

7. Wypełnij filiżanki mięsem aż po wierzch i zalej wszystko rosołem. Gdy galaretki przestygną wstaw je do lodówki, aby stężały.

 

8. Galaretka drobiowa najlepiej smakuje polana sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny lub (jak drzewiej bywało) octem spirytusowym. No i odrobina pokrojonej w drobną kosteczkę cebuli nie zaszkodzi.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *