frytki domowe

Frytki domowe przemawiają do mnie, jak mało co. Generalnie nie przepadam za frytkami no chyba, że są zrobione w domu, z dobrych ziemniaków, we właściwy sposób. Podaję Wam sprawdzony przepis na naprawdę doskonałe frytki domowe we własnej kuchni – takie frytki to ja rozumiem. Dwie zasady, aby frytki były, jak należy: użyj naprawdę dobrych ziemniaków (najlepsze odmiany to Flaming, Irga, Irys, Orlik czy Sante) i smaż frytki dwukrotnie we właściwych temperaturach. Efekt końcowy Cię zaskoczy; pewnie już nigdy więcej nie zjesz frytek „na mieście”… Ale pamiętaj – bez dobrych ziemniaków nie ma dobrych frytek.

 

FRYTKI DOMOWE

SKŁADNIKI:

  • kilka (5-6 sztuk) dużych ziemniaków odmiany idealnej na frytki;
  • 2 łyżeczki cukru;
  • 3-4 kostki smalcu wieprzowego;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Obierz 5-6 dużych ziemniaków, najlepiej o zbliżonych rozmiarach. Dobrze opłucz je pod bieżącą wodą.

 

2. Z ziemniaków wykrawaj frytki – idealnie, gdyby były zbliżonych rozmiarów i grubości. Ziemniaki są tanie, więc nie oszczędzam i mam przy krojeniu frytek sporo strat; te odpadki gotuję jednak w niewielkiej ilości wody i zjadam jako puree.

 

3. Pokrojone we frytki ziemniaki przepłucz, przełóż do garnka lub innego naczynia, zalej zimną wodą i wsyp 2 łyżeczki cukru (ten doskonale skarmelizuje się podczas smażenia; frytki będą przez to chrupkie).

 

4. Po upływie około 15 minut wyjmij frytki z posłodzonej wody i bardzo dokładnie osusz na ręczniku papierowym (to bardzo ważne!).

 

5. W innym garnku rozgrzej 3-4 kostki smalcu wieprzowego i rozgrzej go do temperatury 160 stopni (termometr niezwykle wskazany). Jeżeli masz możliwość smaż frytki na najlepszym tłuszczu do tego celu, czyli na łoju wołowym.

 

6. Smaż frytki przez około 4 minuty, aż staną się miękkie w środku (frytki nie mogą się zrumienić – jeśli tak się dzieje, to znaczy, że tłuszcz jest zbyt gorący). Bardzo ważne, aby nie smażyć jednorazowo za dużej ilości frytek; muszą one swobodnie poruszać się w garnku podczas smażenia.

 

7. Wyjmij frytki z garnka, rozłóż na ręczniku papierowym do osuszenia. W międzyczasie podkręć gaz pod garnkiem ze smalcem, aby uzyskać temperaturę tłuszczu 190 stopni.

 

8. Smaż frytki kilkadziesiąt sekund, aż zrumienią się do pożądanego koloru i staną się chrupkie.

 

9. Usmażone frytki odsącz na ręcznikach papierowych.

 

10. Delikatnie posól frytki; frytki domowe są po prostu niezastąpione – nigdzie nie zjesz lepszych.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *