frytki domowe

Frytki domowe przemawiają do mnie, jak mało co. Generalnie nie przepadam za frytkami no chyba, że są zrobione w domu, z dobrych ziemniaków, we właściwy sposób. Podaję Wam sprawdzony przepis na naprawdę doskonałe frytki domowe we własnej kuchni – takie frytki to ja rozumiem. Dwie zasady, aby frytki były, jak należy: użyj naprawdę dobrych ziemniaków (najlepsze odmiany to Flaming, Irga, Irys, Orlik czy Sante) i smaż frytki dwukrotnie we właściwych temperaturach. Efekt końcowy Cię zaskoczy; pewnie już nigdy więcej nie zjesz frytek „na mieście”… Ale pamiętaj – bez dobrych ziemniaków nie ma dobrych frytek.

 

FRYTKI DOMOWE

SKŁADNIKI:

  • kilka (5-6 sztuk) dużych ziemniaków odmiany idealnej na frytki;
  • 2 łyżeczki cukru;
  • 3-4 kostki smalcu wieprzowego;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Obierz 5-6 dużych ziemniaków, najlepiej o zbliżonych rozmiarach. Dobrze opłucz je pod bieżącą wodą.

Frytki domowe

 

2. Z ziemniaków wykrawaj frytki – idealnie, gdyby były zbliżonych rozmiarów i grubości. Ziemniaki są tanie, więc nie oszczędzam i mam przy krojeniu frytek sporo strat; te odpadki gotuję jednak w niewielkiej ilości wody i zjadam jako puree.

Frytki domowe

 

3. Pokrojone we frytki ziemniaki przepłucz, przełóż do garnka lub innego naczynia, zalej zimną wodą i wsyp 2 łyżeczki cukru (ten doskonale skarmelizuje się podczas smażenia; frytki będą przez to chrupkie).

Frytki domowe

 

4. Po upływie około 15 minut wyjmij frytki z posłodzonej wody i bardzo dokładnie osusz na ręczniku papierowym (to bardzo ważne!).

Frytki domowe

 

5. W innym garnku rozgrzej 3-4 kostki smalcu wieprzowego i rozgrzej go do temperatury 160 stopni (termometr niezwykle wskazany). Jeżeli masz możliwość smaż frytki na najlepszym tłuszczu do tego celu, czyli na łoju wołowym.

Frytki domowe

 

6. Smaż frytki przez około 4 minuty, aż staną się miękkie w środku (frytki nie mogą się zrumienić – jeśli tak się dzieje, to znaczy, że tłuszcz jest zbyt gorący). Bardzo ważne, aby nie smażyć jednorazowo za dużej ilości frytek; muszą one swobodnie poruszać się w garnku podczas smażenia.

Frytki domowe

 

7. Wyjmij frytki z garnka, rozłóż na ręczniku papierowym do osuszenia. W międzyczasie podkręć gaz pod garnkiem ze smalcem, aby uzyskać temperaturę tłuszczu 190 stopni.

Frytki domowe

 

8. Smaż frytki kilkadziesiąt sekund, aż zrumienią się do pożądanego koloru i staną się chrupkie.

Frytki domowe

 

9. Usmażone frytki odsącz na ręcznikach papierowych.

Frytki domowe

 

10. Delikatnie posól frytki; frytki domowe są po prostu niezastąpione – nigdzie nie zjesz lepszych.

Frytki domowe

Kliknij po przepis na ZIEMNIAKI ZAPIEKANE z chilli <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *