frittata z cukinią z ziemniakami

Frittata z cukinią z ziemniakami to nic innego, jak często jadany we Włoszech omlet. Przyrządza się go podsmażając kolejno składniki, a następnie wlewając masę jajeczną. Na koniec ważne jest, aby frittata na krótką chwilę powędrowała do piekarnika, aby zrumieniła się lekko z wierzchu. Bo taka powinna być frittata – miękka w środku i zrumieniona na wierzchu. Do frittaty możesz użyć dowolnych składników; ja w tym przepisie proponuję ziemniaki, cukinię i małą kiełbaskę. Taka frittata z cukinią z ziemniakami smakuje naprawdę dobrze, o czym przekonacie się, gdy przygotowujecie ją samodzielnie.

 

FRITTATA Z CUKINIĄ Z ZIEMNIAKAMI

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów cukinii;
  • 1 duża cebula;
  • 2 ziemniaki;
  • 5-6 dużych jajek;
  • 60 gramów startego sera;
  • pęczek świeżej bazylii;
  • pęczek natki pietruszki;
  • 1 mała, surowa biała kiełbasa (opcja);
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Jako opcję użyć możesz dodatkowo małą, surową kiełbasę – ja akurat miałem aromatyczną, włoską salsiccię o wadze 100 gramów, ale może to być nasza biała, byle nie parzona.

 

2. Obierz dwa ziemniaki i pokrój w kostkę. Wrzuć do wrzącej wody i gotuj około 5 minut.

 

3. Cukinię przekrój wzdłuż na pół, usuń pestki i pokrój w kostkę takiej samej wielkości, jak ziemniaki. Pokrój w drobną kostkę cebulę.

 

4. Do miski wbij 5 jajek; dodaj sól, pieprz i roztrzep dokładnie.

 

5. Na rozgrzaną patelnię wrzuć wyjętą ze skóry, rozdrobnioną kiełbaskę i smaż chwilkę, aż puści tłuszcz. Dodaj wtedy cebulę i duś wszystko, aż lekko się zrumienią.

UWAGA: Kiełbasa to opcja – jeżeli wolisz zjeść frittatę wegetariańską po prostu pomiń kiełbasę.

 

6. W międzyczasie do roztrzepanych w misce jajek wrzuć garść posiekanej natki pietruszki, garść posiekanych liści bazylii oraz 60 gramów startego sera (jaki lubisz). Masa jajeczno serowa musi być lejąca się tak, aby można ją było później swobodnie rozprowadzić na patelni. Jeżeli więc Twoja masa jest zbyt gęsta wbij jeszcze jedno jajko i całość bardzo dobrze wymieszaj.

 

7. Na przesmażoną kiełbaskę i cebulę wrzuć pokrojoną cukinię i smaż około 3 minut.

 

8. Na patelnię dorzuć podgotowane wcześniej ziemniaki i smaż następną minutę.

 

9. Zdejmij patelnię z ognia, wlej na nią masę jajeczną i dobrze ją rozprowadź. Ważne, aby masa pokryła również dno patelni, bo w przeciwnym razie warzywa przypalą się i frittata będzie gorzkawa ! Zatem, jeżeli trzeba po prostu po wylaniu masy jajecznej delikatnie zamieszaj całość. Wstaw patelnię z powrotem na gaz  i smaż całość na wolnym ogniu około 5 minut.

 

10.  Gdy frittata jest ścięta po bokach, ale nadal pozostaje nieścięta w środku to właściwy moment, aby wstawić ja na kilka minut do piekarnika na górną półkę na grilla, aby pięknie się zrumieniła. Uważaj, by nie przesuszyć frittaty, lepiej więc smaż i piecz krótko, frittata sama dojdzie nawet po wyjęciu z pieca.

 

11. Frittata świetnie smakuje na ciepło.

 

12. Frittata z cukinią z ziemniakami smakuje równie dobrze na zimno.

Wolisz klasyczny OMLET Z KURKAMI ? Kliknij po przepis <<TUTAJ>>.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *