focaccia

Focaccia (czyt. fokaczia) to rodzaj płaskiego pieczywa drożdżowego. Wyjęta prosto z piekarnika focaccia maczana w oliwie extra vergine to jeden z największych przysmaków włoskiej kuchni i doskonała przekąska. Nie wyobrażam sobie weekendu bez własnoręcznie upieczonego pieczywa – często jest to właśnie focaccia. Nadaje się ona również znakomicie jako pieczywo na kanapki. Wszystko według własnych upodobań.

 

FOCACCIA

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów pszennej mąki;
  • 25 gramów świeżych drożdży;
  • 1 łyżka cukru;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 3 łyżki oliwy extra vergine;
  • garść czarnych oliwek;
  • kilkanaście kostek lodu;
  • sól gruboziarnista;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W miseczce rozpuść 25 gramów świeżych drożdży w 1 łyżce cukru i 4 łyżkach ciepłej wody (około 36 stopni). Pozwól, aby drożdże zaczęły swoją sobotnią pracę – daj im 15 minut (przykryj miseczkę szmatką i odstaw w ciepłe miejsce).

Focaccia

 

2. Na blat lub do miski przesiej 500 gramów pszennej mąki, dodaj 1 łyżeczkę soli, 3 łyżki oliwy extra vergine oraz wlej 2/3 szklanki ciepłej wody. Dodaj również rozpuszczone wcześniej drożdże.

Focaccia

 

3. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut. Jeżeli trzeba dolej jeszcze trochę ciepłej wody. Ciasto musi być sprężyste i dość miękkie.

Focaccia

 

4. Wysmaruj oliwą miskę, umieść w niej ciasto i przykryj ściereczką. Wstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

Focaccia

 

5. A tak ciasto powinno powinno wyglądać po 1 godzinnym wyrastaniu.

Focaccia

 

6. Wyrośnięte ciasto przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na wierzchu ciasta zrób palcami wgłębienia, rozłóż pokrojone oliwki i posyp gruboziarnistą solą. Oczywiście to tylko przykład; jakich użyjesz dodatków zależy tylko od Ciebie.

Focaccia

 

7. Do piekarnika nagrzanego do 220 stopni wrzuć 10 kostek lodu, włóż focaccię i piecz ją 20-30 minut.

Focaccia

 

8. Jeszcze ciepła foccacia najlepiej smakuje z oliwą extra vergine. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść ją również w formie kanapki.

Focaccia

 

9. Focaccia może być jedynie dodatkiem, ale równie dobrze głównym bohaterem udanego wieczoru.

Focaccia

Pyszna CIABATTA w prostym przepisie <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *