focaccia

Focaccia (czyt. fokaczia) to rodzaj płaskiego pieczywa drożdżowego. Wyjęta prosto z piekarnika focaccia maczana w oliwie extra vergine to jeden z największych przysmaków włoskiej kuchni i doskonała przekąska. Nie wyobrażam sobie weekendu bez własnoręcznie upieczonego pieczywa – często jest to właśnie focaccia. Nadaje się ona również znakomicie jako pieczywo na kanapki. Wszystko według własnych upodobań.

 

FOCACCIA

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów pszennej mąki;
  • 25 gramów świeżych drożdży;
  • 1 łyżka cukru;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 3 łyżki oliwy extra vergine;
  • garść czarnych oliwek;
  • kilkanaście kostek lodu;
  • sól gruboziarnista;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W miseczce rozpuść 25 gramów świeżych drożdży w 1 łyżce cukru i 4 łyżkach ciepłej wody (około 36 stopni). Pozwól, aby drożdże zaczęły swoją sobotnią pracę – daj im 15 minut (przykryj miseczkę szmatką i odstaw w ciepłe miejsce).

 

2. Na blat lub do miski przesiej 500 gramów pszennej mąki, dodaj 1 łyżeczkę soli, 3 łyżki oliwy extra vergine oraz wlej 2/3 szklanki ciepłej wody. Dodaj również rozpuszczone wcześniej drożdże.

 

3. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut. Jeżeli trzeba dolej jeszcze trochę ciepłej wody. Ciasto musi być sprężyste i dość miękkie.

 

4. Wysmaruj oliwą miskę, umieść w niej ciasto i przykryj ściereczką. Wstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

 

5. A tak ciasto powinno powinno wyglądać po 1 godzinnym wyrastaniu.

 

6. Wyrośnięte ciasto przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na wierzchu ciasta zrób palcami wgłębienia, rozłóż pokrojone oliwki i posyp gruboziarnistą solą. Oczywiście to tylko przykład; jakich użyjesz dodatków zależy tylko od Ciebie.

 

7. Do piekarnika nagrzanego do 220 stopni wrzuć 10 kostek lodu, włóż focaccię i piecz ją 20-30 minut.

 

8. Jeszcze ciepła foccacia najlepiej smakuje z oliwą extra vergine. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść ją również w formie kanapki.

 

9. Focaccia może być jedynie dodatkiem, ale równie dobrze głównym bohaterem udanego wieczoru.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *