Focaccia włoskie pieczywo domowym sposobem

Focaccia to tradycyjny włoski płaski chleb idealny do jedzenia z oliwą i do przygotowania panini, czyli włoskich kanapek.

Focaccia to tradycyjny włoski płaski chleb idealny do jedzenia z oliwą i do przygotowania panini, czyli włoskich kanapek. Wyjęta prosto z piekarnika focaccia maczana w oliwie extra vergine to jeden z największych przysmaków włoskiej kuchni i doskonała przekąska. Nie wyobrażam sobie weekendu bez własnoręcznie upieczonego pieczywa. Często jest to właśnie focaccia. Nadaje się ona również znakomicie jako pieczywo na kanapki. Wszystko według własnych upodobań.

Składniki

500 gramów pszennej mąki;
25 gramów świeżych drożdży;
1 łyżka cukru;
1 łyżeczka soli;
3 łyżki oliwy extra vergine;
garść czarnych oliwek;
kilkanaście kostek lodu;
sól gruboziarnista;

Przepis na focaccia

W miseczce rozpuść 25 gramów świeżych drożdży w 1 łyżce cukru i 4 łyżkach ciepłej wody (około 36 stopni). Pozwól, aby drożdże zaczęły swoją pracę. Daj im 15 minut (przykryj miseczkę szmatką i odstaw w ciepłe miejsce).

Podczas, gdy drożdże pracują i ty nie próżnuj. Na blat lub do miski przesiej 500 gramów pszennej mąki, dodaj 1 łyżeczkę soli, 3 łyżki oliwy extra vergine i wlej 2/3 szklanki ciepłej wody. Dodaj również rozpuszczone wcześniej drożdże. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut. Jeśli trzeba dolej jeszcze trochę ciepłej wody. Ciasto musi być sprężyste i dość miękkie.

Wysmaruj oliwą miskę, umieść w niej ciasto i przykryj ściereczką. Wstaw w ciepłe miejsce na godzinę aby wyrosło.

Wyrośnięte ciasto przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na wierzchu ciasta zrób palcami wgłębienia, następnie rozłóż na cieście pokrojone oliwki i posyp gruboziarnistą solą. Oczywiście to tylko przykład,  jakich użyjesz dodatków zależy tylko od Ciebie.

Do piekarnika nagrzanego do 220 stopni wrzuć 10 kostek lodu, włóż focaccię i piecz ją 20 do 30 minut. Upieczony chleb wyjmij z piekarnika i pozostaw aby  przestygł.

Focaccia sposób podania

Świeża, jeszcze letnia foccacia najlepiej smakuje z oliwą extra vergine. Na mały talerzyk należy wlać nieco oliwy, dodać odrobinę soli morskiej (opcja) i maczać kawałki świeżo upieczonej focacci. Fenomenalnie smakuje również w formie kanapki wypełnionej plastrami mortadeli bolońskiej.


Jeśli nie foacacia, to może tradycyjny chleb włoski ciabatta.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *