O Tarte Flambee (Flammkuchen w Niemczech) pisałem jakiś czas temu przy okazji prezentowania podstawowego alzackiego podpłomyka. Dzisiaj rozwinięcie tematu w postaci pięciu nowych propozycji na ten szybki i niewiarygodnie smaczny placek. Dla uproszczenia stosował będę spolszczoną nazwę, czyli podpłomyk. Jak dokładnie przygotować podstawowy podpłomyk dowiesz się TUTAJ > . Znajdziesz tam również przepis na najbardziej „alzacki” flammkuchen, czyli z creme fraiche, boczkiem i cebulą . Tutaj zaś znajdziesz propozycje kolejnych podpłomyków; pamiętaj – od Ciebie zależy, jaki stworzysz na własne potrzeby.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Podpłomyk (flammkuchen) nr 1 (na ostro): creme fraiche (jak ją zrobić również znajdziesz na mojej stronie) wymieszana ze zmiażdżonymi dwoma ząbkami czosnku, a na to salami – ostre, bardzo ostre.

 

2. Na wierzch podpłomyka nałóż starty edamski i pokrojone w drobną kosteczkę świeże papryki: żółta, czerwona i zielona. Kolorowo zawsze znaczy smaczniej 😉

 

3. Teraz 5-6 minut w piekarniku w 250 stopniach i 1-2 minuty na górnej półce z grillem od góry, aby „płomienie z pieca liznęły brzegi ciasta”… Efekt, jak poniżej 🙂 Chrupiąco i pysznie.

 

4. Podpłomyk nr 2 (chciałby być łagodny, ale jak zwykle i tak wyszedł na ostro…): czyli creme fraiche, starty edamski (dobrze rozpiekający się), łagodne salami, czarne oliwki, suszone oregano, no i drobniutko posiekana marynowana peperoncino.

 

5. Do pieca tak, jak poprzedniczka – efekt bossski 🙂

 

6. Podpłomyk nr 3 (w stylu greckim): creme fraiche, starty edamski, suszone pomidory, czarne oliwki, feta, suszone oregano (marynowane peperoncino też w jakiś cudowny sposób się przedostało…).

 

7. Po upieczeniu koniecznie udekoruj natką pietruszki.

 

8. Podpłomyk nr 4 na mące razowej z: creme fraiche, cebulą, kiełbasą wiejską i szczypiorkiem. Ciasto nie podrosło, jak na mące pszennej, ale to całkowicie normalne przy zastosowaniu mąki razowej.

 

9. Podpłomyk nr 5 z: creme fraiche, wędzonym łososiem i szczypiorkiem.

 

10. Podpłomyk nr 6 z: creme fraiche, cebulą, awokado, surową kiełbaską  merguez i natką pietruszki. Wybierz jeden podpłomyk dla siebie, albo wymyśl swoją wersję.

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *