flammkuchen tartee flambee

Flammkuchen (w Niemczech), tarte flambee (we Francji). Pisałem jakiś czas temu o tym pysznym podpłomyku. Dzisiaj rozwinięcie tematu w postaci pięciu nowych propozycji na ten szybki i niewiarygodnie smaczny placek. Dla uproszczenia stosował będę spolszczoną nazwę, czyli podpłomyk. Jak dokładnie przygotować podstawowy podpłomyk dowiesz się <<TUTAJ>>. Znajdziesz tam również przepis na najbardziej „alzacki” flammkuchen, czyli z creme fraiche, boczkiem i cebulą. Tutaj zaś znajdziesz propozycje kolejnych podpłomyków; pamiętaj – od Ciebie zależy, jaki stworzysz na własne potrzeby.

 

FLAMMKUCHEN W KILKU WERSJACH

PRZYGOTOWANIE:

1. Podpłomyk (flammkuchen) nr 1 (na ostro): creme fraiche (jak ją zrobić również znajdziesz na mojej stronie) wymieszana ze zmiażdżonymi dwoma ząbkami czosnku, a na to salami – ostre, bardzo ostre.

 

2. Na wierzch podpłomyka nałóż starty edamski i pokrojone w drobną kosteczkę świeże papryki: żółta, czerwona i zielona. Kolorowo zawsze znaczy smaczniej.

 

3. Teraz 5-6 minut w piekarniku w 250 stopniach i 1-2 minuty na górnej półce z grillem od góry, aby „płomienie z pieca liznęły brzegi ciasta”… Efekt, jak poniżej. Chrupiąco i pysznie.

 

4. Podpłomyk nr 2 (chciałby być łagodny, ale jak zwykle i tak wyszedł na ostro…): czyli creme fraiche, starty edamski (dobrze rozpiekający się), łagodne salami, czarne oliwki, suszone oregano, no i drobniutko posiekana marynowana peperoncino.

 

5. Do pieca tak, jak poprzedniczka – efekt bossski.

 

6. Podpłomyk nr 3 (w stylu greckim): creme fraiche, starty edamski, suszone pomidory, czarne oliwki, feta, suszone oregano (marynowane peperoncino też w jakiś cudowny sposób się przedostało…).

 

7. Po upieczeniu koniecznie udekoruj natką pietruszki.

 

8. Podpłomyk nr 4 na mące razowej z: creme fraiche, cebulą, kiełbasą wiejską i szczypiorkiem. Ciasto nie podrosło, jak na mące pszennej, ale to całkowicie normalne przy zastosowaniu mąki razowej.

 

9. Podpłomyk nr 5 z: creme fraiche, wędzonym łososiem i szczypiorkiem.

 

10. Podpłomyk nr 6 z: creme fraiche, cebulą, awokado, surową kiełbaską  merguez i natką pietruszki. Wybierz jeden podpłomyk dla siebie, albo wymyśl swoją wersję.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *