FLAMMKUCHEN, czyli alzacki podpłomyk

Flammkuchen (w Alzacji tarte flambée) to cieniutkie ciasto z mąki i wody, w wersji najbardziej tradycyjnej z dodatkiem creme fraiche, cebulą i boczkiem. To tradycyjne danie pochodzące z Alzacji, którego nazwa wywodzi się od przypalonych od płomieni ognia z pieca brzegów ciasta. Dzisiaj flammkuchen (bo taka nazwa jest obecnie najpopularniejsza) zajadają się nie tylko Francuzi, ale również sąsiadujący z Francją Niemcy. Ja pierwszy raz tę pyszność jadłem …w odległej od Alzacji Kolonii – jest tam nawet bardziej popularny od pizzy. Podaję przepis na tradycyjny placek. Jeżeli go polubisz tylko od Ciebie będzie zależało, jakich składników użyjesz następnym razem. Pamiętaj jednak, że ideą jest niewielka ilość składników na placku – 2 lub 3 będą wystarczające.

 

FLAMMKUCHEN

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów mąki pszennej;
  • 1 łyżka oliwy extra vergine;
  • 1 łyżeczka soli;
  • około 200 ml letniej wody;
  • 1-2 cebule;
  • 150 gramów surowego wędzonego boczku;
  • 200 gramów creme fraiche (jak ją zrobić dowiesz się <<TUTAJ>> );

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

FLAMMKUCHEN, czyli alzacki podpłomyk

 

2. Mąkę przesiej, dodaj 1 łyżkę oliwy, 1 łyżeczkę soli oraz 200 ml letniej wody.

FLAMMKUCHEN, czyli alzacki podpłomyk

 

3. Ciasto zagniataj, aż będzie sprężyste, następnie okryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce.

FLAMMKUCHEN, czyli alzacki podpłomyk

 

4. Pokrój w drobne piórka cebulę.

FLAMMKUCHEN, czyli alzacki podpłomyk

 

5. Boczek posiekaj w drobną kostkę lub w paseczki, jeśli chcesz przyrządzić placek w wersji super oryginalnej.

FLAMMKUCHEN, czyli alzacki podpłomyk

 

6. Ciasto rozwałkuj cienko (trochę grubiej, jak na pierogi) i przełóż na papier do pieczenia. Rozsmaruj na nim creme fraiche.

FLAMMKUCHEN, czyli alzacki podpłomyk

 

7. Na ciasto rozłóż piórka cebuli. Całość lekko posól i popieprz (boczek jest już zwykle dość słony, więc uważaj z ilością…).

FLAMMKUCHEN, czyli alzacki podpłomyk

 

8. Na koniec rozłóż na wierzchu boczek. Wyjmij blachę z rozgrzanego do 250 stopni piekarnika, przełóż na nią papier z plackiem i wstaw do piekarnika. Piecz w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 5 minut, a następnie jeszcze 1-2 minuty z grzaniem tylko „od góry”, a najlepiej z „grillem” od góry – aby zrumienić wierzch.

FLAMMKUCHEN, czyli alzacki podpłomyk

 

9. Placek jest gotowy, jeśli jego brzegi są ładnie zrumienione. Wyjmij placek z piekarnika, daj mu odpocząć 1 minutkę. Posyp szczypiorkiem, choć to niewiele ma wspólnego z Alzacją…

FLAMMKUCHEN, czyli alzacki podpłomyk

 

10. Podawaj alzacki flammkuchen od razu, gorący. Jest rewelacyjny.

FLAMMKUCHEN, czyli alzacki podpłomyk

Wypróbuj PODPŁOMYKÓW w innych konfiguracjach – po przepis kliknij <<TUTAJ>>.


Zobacz również

4 thoughts on “FLAMMKUCHEN, czyli alzacki podpłomyk”

  1. niestety nie będzie. po upieczeniu zimny boczek i śmietana nie smakują za dobrze. podobnie zresztą, jak pizza. No chyba, że lubisz zimną pizzę 😉 z drugiej strony ciasto możesz zrobić wcześniej, składniki również mieć przygotowane i pokrojone. Wtedy wystarczy ciasto rozwałkować, nałożyć składniki i do piekarnika na te kilka minut. Szybka sprawa.

  2. Czy na zimno też będzie smaczny? Chciałm zrobi jako przekskę na imprezę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *