FILET Z DORSZA czyli ryba nie musi być droga

Filet z dorsza to bardzo popularny w naszym kraju kawałek ryby. Filet sam w sobie to wygodna sprawa. Nie trzeba ryby sprawiać, dzielić, pozbawiać ości… Same korzyści. Choć nie, nie same. Jest jedna wada. Filet rybny, również filet z dorsza jest po prostu drogi. A czasem, jak w przypadku łososia nawet bardzo, bardzo drogi. Ale spokojnie, jest wyjście. Proste, choć nieco żmudne, wymagające częstszego pojawiania się w sklepach. Trzeba polować na promocje i kupować, gdy cena jest bardzo atrakcyjna. W przypadku fileta z dorsza dobra, atrakcyjna cena to taka poniżej 25 PLN za kilogram. A gdy już w dobrej cenie takiego fileta z dorsza kupisz zobacz, jak fajnie go podzielić.

 

FILET Z DORSZA

SKŁADNIKI:

  • 2 kilogramy dużych, jędrnych filetów z dorsza lub łupacza;
  • ostry, duży nóż;
  • woreczki do mrożenia żywności;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Kup 2 kilogramy świeżych filetów z dorsza lub łupacza w atrakcyjnej cenie. Poniżej pokażę Ci, jak takie filety podzielić, by wykorzystać każdy kawałek i by mieć wspaniały wybór, co z takich filetów przygotować.

FILET Z DORSZA czyli ryba nie musi być droga

 

2. Rozłóż jednego fileta na blacie. Zauważ, że łatwo wyodrębnić można: część grzbietową (tzw. polędwiczka), ogon (za polędwiczką) oraz okolice brzuszne ryby. To bardzo ważne, aby przyjrzeć się najpierw filetowi i „załapać” o co chodzi.

FILET Z DORSZA czyli ryba nie musi być droga

 

3. Ostrym, dużym nożem podziel rybę wzdłuż na połowę dokładnie w miejscu „łączenia” polędwiczki z częścią okołobrzuszną ryby.

FILET Z DORSZA czyli ryba nie musi być droga

 

4. Następnie odetnij część ogonową ryby za polędwiczką – w miejscu, w którym polędwiczka jest już zbyt cienka. Odetnij również (aby wyrównać) mały kawałek ryby od strony rybiej głowy w polędwiczce. Jak widzisz mamy 3 rodzaje mięsa z dorsza.

FILET Z DORSZA czyli ryba nie musi być droga

 

5. Polędwiczka to część najbardziej mięsna, szlachetna. Możesz z niej zrobić np. paluszki rybne (przepis znajdziesz <<TUTAJ>>).

FILET Z DORSZA czyli ryba nie musi być droga

 

6. Według wskazanego powyżej sposobu spraw wszystkie filety z dorsza. Polędwiczki mamy gotowe, można odłożyć je na bok. Pora zająć się pozostałymi częściami ryby, które widzisz na zdjęciu w misce.

FILET Z DORSZA czyli ryba nie musi być droga

 

7. Weź każdy kawałek ryby do ręki i oceń, ile z niego można odkroić, aby dało się smażyć w panierce. Odkrój taki kawałek, a pozostałości odłóż na bok.

FILET Z DORSZA czyli ryba nie musi być droga

 

8. Działając, jak w poprzednim punkcie otrzymasz zgrabne, niezbyt grube kawałki ryby z części ogonowej, które panierowane usmażą się błyskawicznie, a będą równie pyszne, jak polędwiczki. Przepis na takie smażone kawałki ryby znajdziesz <<TUTAJ>>.

FILET Z DORSZA czyli ryba nie musi być droga

 

9. Po lewej stronie całkiem sporo dobrych jakościowo kawałków dorsza. Po prawej stronie pozostałości, części które nadadzą się znakomicie do zmielenia. Ze zmielonego dorsza możesz zrobić fantastyczne pulpety, klopsiki lub kotleciki rybne – przykładowy przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.

FILET Z DORSZA czyli ryba nie musi być droga

 

10. Ryby włóż do woreczków do mrożenia żywności. Zamroź rybę w takich konfiguracjach, aby łatwo można było ją potem rozmrażać w zależności od Twoich potrzeb.

FILET Z DORSZA czyli ryba nie musi być droga

 

11. Filet z dorsza nie musi być drogi. Jeżeli wykażesz się cierpliwością, uporem i systematycznością w odwiedzaniu Twojego ulubionego sklepu rybnego okaże się, że zakup 2 kilogramów filetów z dorsza lub łupacza będzie Cię kosztował około 50 PLN. Za tę kwotę, dzieląc rybę według wskazanego powyżej sposobu spokojnie uzyskasz około 20 pysznych obiadów. Sprawdzone.

FILET Z DORSZA czyli ryba nie musi być droga


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *