figlmuller-schnitzel

Figlmuller Schnitzel to kotlet gigant. I cóż w tym niezwykłego spytacie? Kotlet gigant natrafić można w całkiem wielu restauracjach krajów, gdzie kotlet w ogóle darzony jest estymą. W Polsce, Niemczech, Austrii, Szwajcarii, a nawet w północnych Włoszech jada się kotlety dość często. A co to takiego kotlet gigant? No duży kotlet, bardzo duży, ogromny wręcz…

FIGLMULLER I JEGO FENOMEN

Powiem tak – gdy kelner kładzie przede mną talerz, na którym ilość jedzenia jest ogromna wpadam zawsze w przerażenie. A tak poważnie – tracę apetyt. Nie znoszę się obżerać, to nie w moim stylu. Ale gdy kelner takiego kotleta na talerzu przede mną postawi to inna rzecz przecież… Tylko żeby ten kotlet dobry był, bo to o to chodzi. Zrobić dobrego kotleta jest łatwo, nie czarujmy się; dlaczego zatem tak trudno o dobrego schabowego w restauracjach???

KRÓLESTWO ZA SCHABOWEGO

O tym, że na „schabowym” można jednak zbić fortunę dwa słowa chciałem… Bo jak pomysł jest dobry, a wykonanie wzorowe, to i na zwykłym (choć jednak trochę… niezwykłym) kotlecie da się dobrze zarobić. Przykład? Proszę bardzo. Wiedeńska Restauracja Figlmuller od ponad 110 lat niezmiennie serwuje te same 12 tradycyjnych dań wiedeńskich, wśród których prym zdecydowanie wiedzie najbardziej znany w całym Wiedniu (ale i powoli na świecie – selfie i Facebook, wiecie o co chodzi…) Figlmuller Schnitzel (nie mylić z <<Wiener Schnitzel>>).

schnitzel-figlmuller

ROZMIAR MA ZNACZENIE

Z czegóż znany jest ten sznycel? Ano po pierwsze ze swojej wysokiej jakości (jest przyrządzany z polędwicy wieprzowej, cieniutko rozbijany, panierowany m.in. w bułce tartej przygotowywanej samodzielnie w Restauracji z najlepszych wiedeńskich kajzerek, smażony krótko na trzech kolejnych patelniach w bardzo często zmienianym tłuszczu), ale przede wszystkim ze swoich rozmiarów. Figlmuller Schnitzel ma bowiem 30 centymetrów średnicy… Po prostu dużo dobrego jedzenia na talerzu. Da się? Da się. Trzeba być tylko, albo i aż uczciwym w stosunku do klienta. No jak widać nie tylko rozmiar się liczy.

Cieniutko rozbity, delikatny, 30 centymetrów średnicy. Po prostu kotlet gigant.

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *