Mam wrażenie, że faszerowane kalarepki są u nas niedoceniane. Wciąż mało jest przepisów i sugestii, jak w ogóle wykorzystać to interesujące warzywo. Zwykle chrupiemy ją po obraniu. Po obróbce termicznej kalarepa ma niezbyt wyrazisty smak, ale jeśli połączyć ją z czymś o mocnym posmaku całe danie jawi się znakomicie, a kalarepa staje się niezwykle delikatna. Oto przed Wami jedno z takich połączeń : kalarepki na ciepło faszerowane szpinakiem, fetą i orzeszkami piniowymi. Dodatek tych ostatnich powoduje, że zwykły z pozoru farsz szpinak-feta zyskuje niepowtarzalnego, wyjątkowego smaku.

 

SKŁADNIKI:

  • Trzy duże, młode kalarepki, każda o wadze około 400 gramów;
  • 1 kg świeżego, młodego szpinaku;
  • 130 gramów fety;
  • 20-30 gramów orzeszków piniowych;
  • 1 cebula;
  • 1-2 ząbki czosnku;
  • oliwa;
  • masło;
  • gałka muszkatołowa;
  • słodka śmietanka;
  • natka pietruszka;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Około 1 kg świeżego, młodego szpinaku (w całości, a nie tylko same liście) umyj, otrzep z wody. Odkrój korzonki i wyrzuć, a następnie odkrój łodygi od liści. Łodyżki posiekaj drobno, a liście grubo.

 

2. Trzy duże, młode kalarepki (każda o wadze około 400 gramów) obierz ze skórki (najlepiej obieraczką do warzyw), a następnie wydrąż łyżeczką środek (zachowaj go na potem).

 

3. Opłukane kalarepki zalej wrzątkiem i parz około 20 minut (woda nie powinna się zagotować, lecz pyrkać, jak rosół). Następnie wyjmij je delikatnie i rozłóż na ręcznikach papierowych do odcieknięcia. Wodę z gotowania kalarepek zachowaj.

 

4. Obierz i drobno posiekaj jedną cebulę i jeden duży ząbek czosnku.

 

5. W dużym garnku rozgrzej nieco oliwy i masła, wrzuć czosnek i cebulę; zeszklij je. Dodaj posiekane łodyżki szpinaku i duś około 3-4 minut, aż nieco zmiękną (jeżeli trzeba dodaj odrobinę wody).

 

6. Garściami wrzucaj do garnka porcje szpinaku.

 

7. Szpinak posól, popieprz, dodaj świeżo startą gałkę muszkatołową. Duś szpinak około 5 minut; gdy będzie gotowy wyłóż do dużej miski, aż nieco przestygnie (gdy zostanie płyn ze szpinaku odlej go do małego garnka).

 

8. Do małego garnka (tego, do którego wlaliście nadmiar płynu z duszenia szpinaku…) wlej 300 ml wrzątku i wrzuć drobno posiekane wydrążone wcześniej środki kalarep. Posól, popierz, dodaj świeżo startej gałki muszkatołowej. Gotuj całość około 5 minut, a następnie dodaj 2 łyżki śmietanki i garść posiekanej natki pietruszki. Pozostaw chwilkę na ogniu, aż sos zgęstnieje.

 

9. Do miski ze szpinakiem wkrusz około 130 gramów fety i dorzuć 20-30 gramów uprażonych orzeszków piniowych (wiem, że są drogie, ale podana ilość nie zrujnuje Waszego budżetu, za to doda daniu świetnego smaku). Wymieszaj farsz, dopraw dodatkowo do smaku w razie potrzeby.

 

10. Do naczynia żaroodpornego wlej przygotowany sos i ułóż na nim faszerowane kalarepki. Podpiekaj danie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

 

11. Faszerowane kalarepki zdecydowanie najlepiej smakują na ciepło bezpośrednio po ich przygotowaniu.

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *