Faszerowane kalarepki

Drukuj przepis

Mam wrażenie, że faszerowane kalarepki są u nas niedoceniane. Wciąż mało jest przepisów i sugestii, jak w ogóle wykorzystać to interesujące warzywo. Zwykle chrupiemy ją po obraniu. Po obróbce termicznej kalarepa ma niezbyt wyrazisty smak, ale jeśli połączyć ją z czymś o mocnym posmaku całe danie jawi się znakomicie, a kalarepa staje się niezwykle delikatna. Oto przed Wami jedno z takich połączeń : kalarepki na ciepło faszerowane szpinakiem, fetą i orzeszkami piniowymi. Dodatek tych ostatnich powoduje, że zwykły z pozoru farsz szpinak-feta zyskuje niepowtarzalnego, wyjątkowego smaku.

 

SKŁADNIKI:

  • Trzy duże, młode kalarepki, każda o wadze około 400 gramów;
  • 1 kg świeżego, młodego szpinaku;
  • 130 gramów fety;
  • 20-30 gramów orzeszków piniowych;
  • 1 cebula;
  • 1-2 ząbki czosnku;
  • oliwa;
  • masło;
  • gałka muszkatołowa;
  • słodka śmietanka;
  • natka pietruszka;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Około 1 kg świeżego, młodego szpinaku (w całości, a nie tylko same liście) umyj, otrzep z wody. Odkrój korzonki i wyrzuć, a następnie odkrój łodygi od liści. Łodyżki posiekaj drobno, a liście grubo.

 

2. Trzy duże, młode kalarepki (każda o wadze około 400 gramów) obierz ze skórki (najlepiej obieraczką do warzyw), a następnie wydrąż łyżeczką środek (zachowaj go na potem).

 

3. Opłukane kalarepki zalej wrzątkiem i parz około 20 minut (woda nie powinna się zagotować, lecz pyrkać, jak rosół). Następnie wyjmij je delikatnie i rozłóż na ręcznikach papierowych do odcieknięcia. Wodę z gotowania kalarepek zachowaj.

 

4. Obierz i drobno posiekaj jedną cebulę i jeden duży ząbek czosnku.

 

5. W dużym garnku rozgrzej nieco oliwy i masła, wrzuć czosnek i cebulę; zeszklij je. Dodaj posiekane łodyżki szpinaku i duś około 3-4 minut, aż nieco zmiękną (jeżeli trzeba dodaj odrobinę wody).

 

6. Garściami wrzucaj do garnka porcje szpinaku.

 

7. Szpinak posól, popieprz, dodaj świeżo startą gałkę muszkatołową. Duś szpinak około 5 minut; gdy będzie gotowy wyłóż do dużej miski, aż nieco przestygnie (gdy zostanie płyn ze szpinaku odlej go do małego garnka).

 

8. Do małego garnka (tego, do którego wlaliście nadmiar płynu z duszenia szpinaku…) wlej 300 ml wrzątku i wrzuć drobno posiekane wydrążone wcześniej środki kalarep. Posól, popierz, dodaj świeżo startej gałki muszkatołowej. Gotuj całość około 5 minut, a następnie dodaj 2 łyżki śmietanki i garść posiekanej natki pietruszki. Pozostaw chwilkę na ogniu, aż sos zgęstnieje.

 

9. Do miski ze szpinakiem wkrusz około 130 gramów fety i dorzuć 20-30 gramów uprażonych orzeszków piniowych (wiem, że są drogie, ale podana ilość nie zrujnuje Waszego budżetu, za to doda daniu świetnego smaku). Wymieszaj farsz, dopraw dodatkowo do smaku w razie potrzeby.

 

10. Do naczynia żaroodpornego wlej przygotowany sos i ułóż na nim faszerowane kalarepki. Podpiekaj danie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

 

11. Faszerowane kalarepki zdecydowanie najlepiej smakują na ciepło bezpośrednio po ich przygotowaniu.

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz