FASOLKA SZPARAGOWA z ziemniakami w oliwie

Fasolka szparagowa z ziemniakami to klasyczny dodatek do obiadu, ale w moim przepisie staje się raczej dodatkiem nietypowym. Moja fasolka szparagowa z ziemniakami z powodzeniem może być traktowana jako odrębne, wegetariańskie danie, jednak moim zamysłem było pokazanie Wam, jak jada się na Krecie – wyspie, na której bardzo często przebywam. Tam do stołu zasiadają całe rodziny, stół zastawia się kilkoma, jeśli nie kilkunastoma małymi talerzami – na każdym z nich znajduje się inne danie. Każdy nakłada sobie na swój talerz po odrobinie wszystkiego lub po prostu je się sięgając rękami po poszczególne produkty. Jednym z takich talerzy na kreteńskich stołach podczas obiadu może być właśnie fasolka szparagowa z ziemniakami. A jak ją zrobić? Zajrzyjcie do przepisu.

 

FASOLKA SZPARAGOWA Z ZIEMNIAKAMI

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów zielonej fasolki szparagowej;
  • 2 duże ziemniaki;
  • 1 cytryna;
  • oliwa extra vergine;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

FASOLKA SZPARAGOWA z ziemniakami w oliwie

 

2. Ziemniaki obierz i pokrój w grubszą kostkę, z fasolki obetnij twardą końcówkę, pokrój ją w mniejsze kawałki. Warzywa wrzuć do garnka.

FASOLKA SZPARAGOWA z ziemniakami w oliwie

 

3. Zalej warzywa zimną wodą, dodaj szczyptę soli i nastaw do gotowania.

FASOLKA SZPARAGOWA z ziemniakami w oliwie

 

4. Zarówno fasolka szparagowa, jak i ziemniaki mają zbliżony czas gotowania. Gotuj warzywa zatem tyle, aby stały się miękkie, ale nie rozgotowane. Lepsze są warzywa niedogotowane (no może poza ziemniakami…), aniżeli rozciapane…

FASOLKA SZPARAGOWA z ziemniakami w oliwie

 

5. Ugotowane warzywa odcedź i przełóż razem na jeden wspólny talerz.

FASOLKA SZPARAGOWA z ziemniakami w oliwie

 

6. Skrop fasolkę szparagową i ziemniaki sporą ilością oliwy extra vergine. Ile to jest „sporo”? Kreteńczyk wleje tyle oliwy, aby dno talerza było całkowicie, wyraźnie pokryte oliwą. Ty wlej tyle oliwy, ile uznasz za stosowne.

FASOLKA SZPARAGOWA z ziemniakami w oliwie

 

7. Skrop warzywa sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny. Odstaw talerz z doprawionymi warzywami na kilka minut, aby sok z cytryny i oliwa połączyły się. Dzięki temu powstały sos nieco złagodnieje, to znaczy nie będzie czuć zbyt wyraźnie ani oliwy, ani cytryny. Będzie naprawdę pysznie.

FASOLKA SZPARAGOWA z ziemniakami w oliwie

 

8. Fasolka szparagowa z ziemniakami to znakomity dodatek do obiadu, ale może również stanowić pyszny posiłek sam w sobie dla osób nie jedzących mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego.

FASOLKA SZPARAGOWA z ziemniakami w oliwie

Spróbuj GOTOWANYCH warzyw z Krety <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *