Fasolka po bretońsku z Bretanią niewiele ma wspólnego, za to króluje w polskiej kuchni. Chyba każdy wie, jak ją przyrządzić i ma swój sposób na to pyszne danie. Ja przedstawiam Wam swoją wersję – mam nadzieję, że zasmakuje. Moja fasolka po bretońsku musi spełniać 3 warunki: biała fasolka powinna być z gatunku tych naprawdę niedużych, trzeba koniecznie dodać do smaku trochę słodkiej, mielonej papryki, a w konsystencji nie może być za gęsta. Czy zasmakuje i Tobie? Wypróbuj mój przepis i porównaj ze swoim.

 

FASOLKA PO BRETOŃSKU

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów suchej białej fasolki;
  • 400 gramów kiełbasy np. podwawelskiej;
  • 200 gramów surowego, wędzonego boczku;
  • 50 gramów słoniny wędzonej;
  • 1 duża cebula;
  • 1 mała puszka koncentratu pomidorowego;
  • 1 kopiata łyżeczka mielonej, słodkiej papryki;
  • 1 łyżka suszonego majeranku;
  • masło;
  • mąka pszenna;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. 500 gramów suchej białej fasolki mocz w przegotowanej, przestudzonej wodzie przez max 8 godzin. Namoczoną fasolkę gotuj w świeżej wodzie na wolnym ogniu, aż będzie „al dente”.

 

2. Pokrój w drobną kostkę 200 gramów surowego, wędzonego boczku, 1 dużą cebulę oraz 50 gramów słoniny wędzonej.

 

3. Boczek i słoninę wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż na średnim ogniu, aż się wytopią. Następnie dodaj pokrojoną cebulę i smaż kilka minut, aż się zeszkli.

 

4. W międzyczasie pokrój w kostkę 400 gramów kiełbasy np. podwawelskiej.

 

5. Do fasolki dodaj 1 małą puszkę koncentratu pomidorowego. Gotuj na wolnym ogniu. Odlej  szklankę płynu i przestudź – będzie potrzeby później do zasmażki.

 

6. Przesmażone boczek, słoninę i cebulę przełóż do fasolki.

 

7. Na patelni przesmaż kiełbasę.

 

8. Przesmażoną kiełbasę dodaj do fasolki, ale wytopiony tłuszcz pozostaw na patelni.

 

9. Fasolkę przypraw jedną kopiatą łyżeczkę mielonej, słodkiej papryki, pieprzem i solą.

 

10. Dodaj również łyżkę suszonego majeranku.

 

11. Na patelnię ze „smakiem” po smażeniu kiełbasy wrzuć trochę masła, roztop je i dodaj dwie łyżki mąki. Mieszaj, aby nie powstały grudki.

 

12. Wlej szklankę przestudzonego płynu z fasolki i wymieszaj dokładnie. Odczekaj około minuty, aż zasmażka zgęstnieje.

 

13. Zasmażkę przelej do garnka z fasolką.

 

14. Spróbuj i ostatecznie dopraw fasolkę.

 

15. Fasolka po bretońsku oczywiście najlepsza jest na drugi dzień, kiedy smaki składników „przegryzą się”.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *