Fasolka duszona na sposób turecki to świetna alternatywa dla naszej fasolki po bretoński. To bardzo popularne danie w Turcji z dodatkiem suszonej wołowiny, zwanej pastirmą, nadaje duszonej fasolce nowego niezwykłego smaku. I tak, jak w przypadku fasolki po bretońsku, najlepsze jest na drugi, a nawet na trzeci dzień. Zdaję sobie sprawę, że będziecie mieć trudność w nabyciu pastirmy; w takim przypadku spróbujcie zamiast niej dodać do dania np. szynki długo dojrzewającej. Powinno być również smaczne. W oryginale to danie jest bardzo gęste; ja preferuję jednak wersję rzadszą – i na takie przepis podaję.

 

FASOLKA DUSZONA

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów białej, drobnej, suszonej fasolki;
  • 200 gramów suszonej wołowiny (pastirma);
  • 2 zielone papryki;
  • 2 cebule;
  • 1 puszka pomidorów bez skóry;
  • kilka ostrych papryczek (najlepiej peperoni);
  • 1-2 ząbki czosnku;
  • 1200 ml bulionu warzywnego;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Białą, drobną fasolkę namocz przez noc w przegotowanej, ostudzonej wodzie. Rano odcedź, wlej zimnej wody i gotuj fasolkę przez około godzinę, aż zmięknie.

 

2. Składniki: 200 gramów suszonej wołowiny (pastirma), 2 zielone papryki, 2 cebule, puszka pomidorów bez skóry, kilka ostrych papryczek (najlepiej peperoni), 1-2 ząbki czosnku, bulion warzywny.

 

3. Papryki i cebule oczyść i pokrój w drobną kostkę. Posiekaj drobno czosnek.

 

4. Pokrój na małe kawałeczki peperoni – jest bardzo ostre; jeśli wolisz ciut łagodniejszą wersję daj mniej lub pozbądź się pestek.

 

5. Cieniutkie plasterki pastirmy pokrój w paseczki.

 

6. W dużym garnku rozgrzej kilka łyżek oliwy, wrzuć cebulę i zeszklij ją.

 

7. Wrzuć czosnek, peperoni i pastirmę i smaż wszystko kilkadziesiąt sekund ciągle mieszając.

 

8. Dodaj zieloną paprykę. Zamieszaj.

 

9. Od razu wlej puszkę pomidorów.

 

10. Dolej 1,2 litra bulionu warzywnego (mniej więcej – dolej tyle, aby uzyskać konsystencję dania, jaką lubisz) i zagotuj całość.

 

11. Zmniejsz ogień i duś fasolkę na wolnym ogniu przez godzinę. Dopraw solą i pieprzem, o ile to konieczne.

 

12. Fasolka duszona na sposób turecki smakuje absolutnie wybornie i naprawdę inaczej od „naszej” bretońskiej – warto spróbować.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *