FASOLKA DUSZONA na sposób turecki

Fasolka duszona według niniejszego przepisu to świetna alternatywa dla naszej fasolki po bretoński. To bardzo popularne danie w Turcji z dodatkiem suszonej wołowiny, zwanej pastirmą, nadaje duszonej fasolce nowego niezwykłego smaku. I tak, jak w przypadku fasolki po bretońsku, najlepsze jest na drugi, a nawet na trzeci dzień. Zdaję sobie sprawę, że będziecie mieć trudność w nabyciu pastirmy; w takim przypadku spróbujcie zamiast niej dodać do dania np. szynki długo dojrzewającej. Powinno być również smaczne. W oryginale to danie jest bardzo gęste; ja preferuję jednak wersję rzadszą – i na takie przepis podaję.

 

FASOLKA DUSZONA

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów białej, drobnej, suszonej fasolki;
  • 200 gramów suszonej wołowiny (pastirma);
  • 2 zielone papryki;
  • 2 cebule;
  • 1 puszka pomidorów bez skóry;
  • kilka ostrych papryczek (najlepiej peperoni);
  • 1-2 ząbki czosnku;
  • 1200 ml bulionu warzywnego;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Białą, drobną fasolkę namocz przez noc w przegotowanej, ostudzonej wodzie. Rano odcedź, wlej zimnej wody i gotuj fasolkę przez około godzinę, aż zmięknie.

FASOLKA DUSZONA na sposób turecki

 

2. Składniki: 200 gramów suszonej wołowiny (pastirma), 2 zielone papryki, 2 cebule, puszka pomidorów bez skóry, kilka ostrych papryczek (najlepiej peperoni), 1-2 ząbki czosnku, bulion warzywny.

FASOLKA DUSZONA na sposób turecki

 

3. Papryki i cebule oczyść i pokrój w drobną kostkę. Posiekaj drobno czosnek.

FASOLKA DUSZONA na sposób turecki

 

4. Pokrój na małe kawałeczki peperoni – jest bardzo ostre; jeśli wolisz ciut łagodniejszą wersję daj mniej lub pozbądź się pestek.

FASOLKA DUSZONA na sposób turecki

 

5. Cieniutkie plasterki pastirmy pokrój w paseczki.

FASOLKA DUSZONA na sposób turecki

 

6. W dużym garnku rozgrzej kilka łyżek oliwy, wrzuć cebulę i zeszklij ją.

FASOLKA DUSZONA na sposób turecki

 

7. Wrzuć czosnek, peperoni i pastirmę i smaż wszystko kilkadziesiąt sekund ciągle mieszając.

FASOLKA DUSZONA na sposób turecki

 

8. Dodaj zieloną paprykę. Zamieszaj.

FASOLKA DUSZONA na sposób turecki

 

9. Od razu wlej puszkę pomidorów.

FASOLKA DUSZONA na sposób turecki

 

10. Dolej 1,2 litra bulionu warzywnego (mniej więcej – dolej tyle, aby uzyskać konsystencję dania, jaką lubisz) i zagotuj całość.

FASOLKA DUSZONA na sposób turecki

 

11. Zmniejsz ogień i duś fasolkę na wolnym ogniu przez godzinę. Dopraw solą i pieprzem, o ile to konieczne.

FASOLKA DUSZONA na sposób turecki

 

12. Fasolka duszona smakuje absolutnie wybornie i naprawdę inaczej od „naszej” bretońskiej – warto spróbować.

FASOLKA DUSZONA na sposób turecki

Pyszna SAŁATKA AZJATYCKA z fasolką przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *